Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo om sjokktabben: - Han tror vel at han har kontroll

Aleesami kostet Norge seieren mot Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia - Norge 2-1 (0-1)

ROMA (Dagbladet): Norge hadde absolutt siste sjanse til å kvalifisere seg direkte til EM-sluttspillet i kveld. Men da måtte vi vinne over Italia på Stadio Olimpico i Roma.

Og det startet på best mulig måte: Etter 23 minutter fikk Alexander Tettey ballen utenfor 16-meteren. Han klinte til og keeper Gianluigi Buffon var sjanseløs.

Norge hadde ledelsen i 51 minutter, så utliknet Alessandro Florenzi etter en kjempebrøler av Norges venstreback Haitam Aleesami. Etter 82 minutter gikk Italia opp i 2-1 ved Graziano Pelle.

Slik holdt det seg kampen ut. Dermed må Norge via playoff for å komme til EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

Synd - når det startet så bra!

Skuffet Høgmo Etter kampen møtte Per-Mathias Høgmo pressen, og landslagssjefen var naturligvis en skuffet mann etter at Aleesamis tabbe kostet Norge muligheten til å vinne.

- Det er veldig synd at målet kommer akkurat der, men sånn er det. Han tror vel at han har kontroll på situasjonen. Det er sånn som skjer. Haitam gjør en strålende kamp utenom det. Det er en uheldig situasjon, sier Høgmo til TV Norge.

- Hva tar du med deg fra kampen?

- Først og fremst vil jeg gi skikkelig honnør til gutta for å være hardtarbeidende gjennom 90 minutter. Det skal de ha ros for.

- Vi tar med oss at vi er et lag i utvikling. Vi har fortstatt mye å hente på dette nivået, det er et stykke opp, men dette er ganske lenge en jevn kamp selv om vi har trøkket på oss. Akkurat her og nå klarer jeg ikke se om vi kunne gjort noe annerledes, sier Høgmo.

Skremmende statistikk Italia på bortebane er en av de vanskeligste motstanderne du kan tenke deg. Før kampen mot Norge var statistikken slik:

Sist gang Italia tapte på hjemmebane i en kvalifiseringskamp var 8. september 1999. Det betydde 32 seirer, seks uavgjort og null tap.

Norge startet med samme ellever som slo Malta 2-0 lørdag. Det innebar at Per Ciljan og Stefan Johansen var kvitt skadene sine. Det var ikke Andrea Pirlo, som ikke spilte for Italia. I stedet satt han på tribunen og var med på en selfie rett før dommeren blåste kampen i gang, observerte Dagbladets reportere.

Stor målsjanse Det kunne blitt en sjokkartet start for Norge. Allerede før minuttet var gått kom Mattia De Sciglio seg fri på venstrekanten og fikk lagt inn. Graziano Pelle headet like til side for mål.

De norske spillerne hadde åpenbart respekt for de italienske gladiatorene. Tempoet i kampen var svakt i åpningsminuttene, med hjemmedominans.

Et halvfullt Stadio Olimpico var ikke veldig imponert. På tribunene var det stille, men det regnet ikke (!). Det var tross alt noe på dette tidspunktet av kampen.

I det 23. minutt skulle det imidlertid eksplodere, om enn på en måte ikke mange hadde regnet med. Et innlegg fra Stefan Johansen spratt på ryggen til Giorgio Chiellini - og videre til Alexander Tettey. Han dunket til og keeper Gianluigi Buffon var sjanseløs.

1-0!

Glade nordmenn I den ene svingen på Stadio Olimpico hadde en kontigent nordmenn tatt oppstilling. Dette var hva de var kommet for, et Norge i føringen i den italienske hovedstaden.

HJEMMETRIUMF:  Italia vant 2-1 over Norge. Her utlikner Alessandro Florenzi.
HJEMMETRIUMF: Italia vant 2-1 over Norge. Her utlikner Alessandro Florenzi. Vis mer

De som trodde at Italia skulle mobilisere stormtroppene etter scoringen fikk delvis rett. Både Pelle og Roberto Soriano hadde noen feite sjanser, men keeper Ørjan Håskjold Nyland var stor ved sistnevnte anledning.

Italia fortsatte presset fram mot pause. Haitam Aleesami hadde problemer med å demme opp på venstrebacken. Der kom Italia med en rekke innlegg.

Norge var heldig som gikk til pause med 1-0-ledelse.

Ut med skade Men vi var i alle fall i EM på dette tidspunktet. Fem minutter etter pause måtte Per Ciljan Skjelbred ut med skade. Naturligvis ikke gunstig for Norge, og inn kom Jone Samuelsen - den hardtarbeidende spilleren fra Odd.

Norge ble spilt lave. Og fordi Italia er Italia satt du og ventet på den forløsende scoringen. Trener Antonio Conte dirigerte troppene fra sidelinja. På tribunene begynte folk å bli stadig mer utålmodige.

Feilvalg, og baller utover sidelinja, ble mottatt med høylytt stønning og pipekonsert. De forventet mer av laget som vil være blant favorittene i EM-sluttspillet.

Joshua King erstattet Alexander Søderlund da timen var gått.

Rolig Der Conte sto i den tekniske sonen under hele kampen, var Høgmo rolig på benken. For naturlivis skal du ikke ta noe på forskudd, heller ikke i kveld.

Etter 74 minutter kom utlikningen.

Haitam Aleesami skulle nærmest dempe ballen inn til keeper, men Alessandro Florenzi snappet den opp og scoret. Det var en kjempebrøler av Aleesami.

STORSPILL: Keeper Ørjan Håskjold Nyland reddet Norge flere ganger i første omgang. Etter pause måtte han slippe inn to.
STORSPILL: Keeper Ørjan Håskjold Nyland reddet Norge flere ganger i første omgang. Etter pause måtte han slippe inn to. Vis mer

Nå fikk Italia publikum på sin side igjen.

Og i det 82. minutt gikk hjemmelaget opp i 2-1 ved Graziano Pelle. Dermed var moroa over. Nå venter to playoffkamper i november.

Dette kan bli tøft!

PS: Ukraina, Bosnia, Ungarn eller Sverige. Ett av de lagene blir Norges hinder før de skal spille EM i 2016

GIR BESKJEDER:  Per-Mathias Høgmo.
GIR BESKJEDER: Per-Mathias Høgmo. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!