Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo peker på landslagets dystre fasit

Maner til erkjennelse.

HØR ETTER, FOLKENS: Med jevne mellomrom tvinges alle til å fryse fullstendig for å studere sin egen posisjon og sine egne valgmuligheter når Per-Mathias Høgmo driller landslaget. Nå ber han den norske fotballfamilien ta en virkelighetssjekk. Foto: Bjørn Langsem
HØR ETTER, FOLKENS: Med jevne mellomrom tvinges alle til å fryse fullstendig for å studere sin egen posisjon og sine egne valgmuligheter når Per-Mathias Høgmo driller landslaget. Nå ber han den norske fotballfamilien ta en virkelighetssjekk. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

OSLO/MARIBOR (Dagbladet): Vi er inne i avslutningen på en VM-kvalifisering hvor Norge fortsatt har et ørlite håp om en lykkelig utgang. Likevel er det EM 2016 som er selve mesterskapsmålet for Per-Mathias Høgmo og hans gutter nå.

To gode resultater mot Slovenia (i morgen) og Island (tirsdag) får trolig direkte betydning for Norges seeding inn i neste kvalifisering, og landslagssjef Høgmo har selv bekreftet at han har begynt prosessen mot 2016 allerede nå.

«Umulig å mislykkes» - Det er en katastrofe om vi ikke kommer oss til EM i Frankrike. Der skal 24 land delta, var Egil «Drillo» Olsens flirfulle lykkeønskning til arvtakeren for snart to uker siden.

- Jeg er faktisk ganske enig med Drillo, sa generalsekretær Kjetil Siem til Dagbladet på mandag.

Siem la til at det er et «absolutt krav og mål» at landslaget deltar i sluttspillet i Frankrike om drøyt tre år.


«Alle snakker om at Per Messias må ta Norge til EM. Men herregud: 24 lag skal jo dit, umulig å mislykkes»
, skrev den tidligere sportssjefen i Fredrikstad, Joacim Jonsson, på Twitter - og kan med de ordene få være talsmann for en holdning som regjerer i mange kretser.

Disse kjemper vi mot Men - akkurat som når Per-Mathias Høgmo blåser i fløyta og fryser spillet på landslagstreningene - hva om den norske fotballfamilien tar seg tid til å studere sin egen posisjon et øyeblikk?

I 2012 var 16 land med i EM. Neste gang er det plass til åtte til. Men det var ikke bare Norge som manglet i Polen/Ukraina i fjor sommer.

Belgia. Sveits. Bosnia-Hercegovina. Tyrkia. Romania. Østerrike. Serbia. Slovakia.

Der har du åtte som i hvert fall ikke har vært dårligere enn Norge de siste åra.

Vi kan legge til ytterligere noen 2012-hjemmesittere som neppe ser på Høgmos lag som den verste rivalen i kampen om å klemme seg inn i EM-selskapet: Skottland, Montenegro, Bulgaria, Ungarn - for eksempel.

- Sjansene for å få delta blir mye, mye større etter utvidelsen. Det er en kjempefordel, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Men det blir likevel ingen walk in the park. Så ja, du har helt rett i at lagene som befinner seg på nivå tre, fire og fem i Europa, er ganske jevne.

Høgmos fasit På gårsdagens pressekonferanse spurte Dagbladet Per-Mathias Høgmo om det er dannet seg et urealistisk høyt bilde av hvor Norge befinner seg i det europeiske landskapet, siden mange framstiller det som at det er umulig for Norge å misse i kvaliken til neste EM:

- Det kan jeg svare mye på. Målsettingen vår er å komme til sluttspill. Men samtidig kan man gjøre seg en erkjennelse av og til: Etter krigen har vi vært i 10 prosent av sluttspillene. Og siden 1980, i det man kan kalle moderne tid, har Norge deltatt i tre av 17 mesterskap. Det er fasiten, folkens, sa Høgmo.

- Vi må jobbe enda hardere i framtida for å være blant de store i Europa. Det gjelder på klubbsida, hvor inngangen er blitt mye tøffere, og det gjelder på landslagssida. Men det kommer til å kreve ekstremt knallhard jobbing fra alle aktører i norsk fotball.

- Ingen lette lenger - Her må vi brette opp ermene om vi har lyst til å være en fotballnasjon som får en plass i Europa, og om vi ønsker å ha spillere ute — slik vi hadde i en periode hvor det var mye lettere å konkurrere. Nå er fotballen så verdensomspennende. Det er så mange nasjoner som satser. Det er bare å se på resultatene, sa Høgmo.

Og konkluderte:

- Det er no easy games anymore.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media