Høgmo-revolusjonen startet med landslagets største tap på ti år

Norge senket av Solbakkens gamle spiss.

Slovenia-Norge 3-0 (2-0):

MARIBOR (Dagbladet): Til tross for 0-3 i sekken mot Slovenia, var ikke Per-Mathias Høgmo direkte misfornøyd da han møtte pressen etter kampen.

- Jeg er veldig, veldig godt fornøyd med den offensive delen av spillet. Det er mange bra tendenser, og vi kommer oss fint rundt med backene. Resultatet er selvsagt skuffende. Vi gir bort tre mål i en tidlig fase, og det preger kampen, sa Per-Mathias Høgmo til Max.

På pressekonferansen like etter utdypet han:

- Jeg synes vi kom bra ut de første fem minuttene, så kommer en periode på et kvarter hvor vi blir hardt straffet. De kom til store sjanser og scoret mål. I den fasen hang vi ikke helt med i forsvarsspillet. De siste 25 minuttene av førsteomgang  er sånn vi ønsker å framstå, når vi kommer rundt på kantene til innlegg. I andreomgangblir vi preget av at vi får 0-3 ganske tidlig. Alt i alt taper vi fortjent, sa Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

Nytt ord i boka Mange beskrivelser har vært hektet på Norges nye landslagssjef Per-Mathias Høgmo de siste par ukene.

Offensiv. Entusiastisk. Innovativ. Fornyende. Engasjerende. Annerledes. Inkluderende. Positiv.

Nå kan vi legge til ett ord til:

Rundbanket.

To tidlige mål For 52-åringens premiere på den norske A-benken ble ikke det vannskillet for landslaget mange håpet på. Slovenia ødela i realiteten all spenning da de scoret to ganger - med sekunders mellomrom - i åpningskvarteret i Maribor.

Begge gangene var det den høyreiste spissen Milivoje Novakovic - som hadde så store skadeplager i hofteområdet at han knapt var i stand til å gå da han spilte i Köln under Ståle Solbakken - som puttet ballen i mål fra kloss hold. Den norske midtbanefireren hang ikke sammen defensivt, og backenes offensive oppdrag etterlot store rom som slovenerne fikk boltre seg i.

Dermed var det promilletynne håpet om å nå VM i Brasil neste sommer, i praksis lagt steindødt i åpningsminuttene.

Norge skapte svært lite i slalåmbyen. Slovenia, derimot, viste at de er ett av Uefa-kvalifiseringens mest formsterke lag - uansett gruppe - da Novakovic igjen kom seg fri tidlig i andre omgang.

Spissen gjorde ingen feil da han lurte den norske offsidefella etter 49 minutter.

Dermed endte kampen 3-0 til hjemmelaget. Det er det største tapet i en kvalifiserings- eller playoffkamp siden Spania vant med samme sifre på Ullevaal i november 2003.

Tomt Ullevaal venter Slovenia, som tapte fire av de fem første kampene i den pågående kvalifiseringen, legger nå press på Island i kampen om andreplassen i gruppa. Men Srecko Katanec' mannskap må trolig slå Sveits borte på tirsdag for å komme til playoff - samtidig som Norge må hjelpe dem ved å ta poeng fra Island samme kveld.

Den kampen betyr nå alt for islendingene, mens Norge skal opptre foran et glissent Ullevaal uten annet enn æren å spille for.

TALLENES TALE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge kan legge bort det siste, syltynne VM-håpet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TALLENES TALE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge kan legge bort det siste, syltynne VM-håpet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer