GOD STEMNING: Per-Mathias Høgmo jublet vilt etter at Gamst Morten Pedersen hadde satt inn 2-2-målet på tampen av oppgjøret mot Tsjekkia i går. Foto: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / NTB Scanpix
GOD STEMNING: Per-Mathias Høgmo jublet vilt etter at Gamst Morten Pedersen hadde satt inn 2-2-målet på tampen av oppgjøret mot Tsjekkia i går. Foto: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / NTB ScanpixVis mer

Høgmo ser konturene av et norsk suksesslag

Ser mot EM-sluttspillet.

Per-Mathias Høgmo begynner å se laget og spillet som skal ta Norge til EM-sluttspill ta form. Tsjekkia-kampen var den beste så langt av hans landslag.

- Ser vi på kampene mot Danmark borte, Skottland hjemme og Tsjekkia her så er det en ganske solid rød tråd når det gjelder måten å tenke og spille, og vi er blitt bedre og bedre i ulike faser, sa landslagssjefen til NTB før hjemreise fra Praha i dag.

- Kontringsfasen var veldig god i første omgang. I spill mot etablert forsvar var det en tydelig idé, og gjenvinningsfasen er i stadig utvikling. Også i etablert forsvarsspill har vi tatt et langt steg. I annen omgang skapte ikke Tsjekkia noe.

Før pause var Norge best offensivt, men framsto også som sårbare bakover i 2-2-kampen.

- Det første målet til Tsjekkia kom som følge av ulykkelige omstendigheter, og målet på corner er sånt som kan skje. Den var vanskelig. Men ut over dette hadde vi 3-4 brudd mot som kunne vært unngått. Tar vi bort det, så begynner det å smake fugl, mener han.

Etter oppskriften Han hadde mange spillere å skryte av etter 2-2-kampen. Relasjonene mellom spisser, kanter og backer, som er helt avgjørende i måten Høgmos lag skal angripe, fungerte slik han ønsker det.

- Vi hadde et bevegelig spisspar, gode, ballsikre kanter som dikterte spillet i mellomrommet og gjennombruddssultne backer, oppsummerer Høgmo.

- Spillestilen er i ferd med å sette seg. Vi har unge spillere, og de må få lov til å feile. Samtidig har vi valgt gode motstandere slik at vi prøver oss mot lag som er i stand til å straffe oss når vi gjør feil. Vi kunne surfet gjennom mot lettere motstandere, men da ville vi ikke fått de svarene.

Bortekamp før Italia? Neste oppgaver for Høgmos lag er kamp mot Frankrike på Stade de France 27. mai og mot Russland på Ullevaal fire dager senere. Det jobbes med en motstander også 4. september, fem dager før EM-kvalifiseringen innledes mot Italia i Oslo.

- Vi vurderer to alternativer, enten en lettere motstander hjemme eller en tøffere på bortebane. Fordi det er fire dager mellom kampene kan det være at vi velger å reise, sier Høgmo, som tror det vil falle på plass «rimelig snart».

Det samme gjelder hans nye assistent, som skal inn i trenerteamet etter at Tor Ole Skullerud ble Molde-trener.

(NTB)