Høgmo sjokkerte Fotball-Norge, men syns ikke valget var vanskelig

- Nei, det syns jeg ikke.

FEIRET: Per-Mathias Høgmo jublet sammen med støtteapparatet da Norge scoret.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIRET: Per-Mathias Høgmo jublet sammen med støtteapparatet da Norge scoret. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

SOFIA/OSLO (Dagbladet): Det var en glad, lettet og fornøyd Per-Mathias Høgmo som møtte pressen etter 0-1 mot Bulgaria i Sofia. Seieren sender Norge opp på delt andre plass i gruppe H, bare ett poeng bak Italia på topp.

- Du er glad når du vinner en kamp som gjør oss veldig godt. Det er det vi har sagt hele veien. Med seier vil vi være med oppover, sier Høgmo på pressekonferansen bare noen få minutter etter oppgjøret er over.

- Vi har vunnet vår tredje bortekamp i gruppa, uten å slippe inn mål. Vi gir ikke bort mange sjanser heller. Vi gjorde en god defensiv jobb, og holdt oss til planen. Samtidig skapte vi nok sjanser til å vinne.

- Fornøyd -Så vi er selvsagt veldig fornøyd med hvordan vi framstår, legger han til.

Norges scoring kom etter en nydelig frisparkvariant, hvor Stefan Johansen løftet ballen inn til Vegard Forren som styrte den elegant videre i mål.

På spørsmål om trekket var innøvd, henviser Høgmo til assistent og dødballansvarlig Jarl Torske.

- Men vi har jobbet ekstremt mye med dødballer. Det er et tett samarbeid mellom trenerne og spillerne.

Vraket Skjelbred Da lagoppstillingene kom én time og 15 minutter før start, sjokkerte imidlertid Høgmo med å utelate kaptein Per Ciljan Skjelbred. Heller ikke Håvard Nordtveit var med i førsteelleveren.

Høgmo syns likevel ikke at det var et vanskelig valg.

- Nei, det synes jeg ikke. Håvard spilte bare 60 minutter sist helg, og Per konkurrerer om en plass på sentral midtbane hvor vi har mange alternativer. 

- Hva tenker du om Kroatia-kampen på søndag etter at de avga poeng i dag?

- Det viser det jeg har sagt hele veien, at fotball på dette nivået er veldig «tight». Aserbajdsjan har to lag i Europa League, de er vanskelige å bryte ned. Og nå har gruppa tettet seg til, svarer Høgmo på Dagbladets spørsmål. 

- Hva kan du si om søndagens kamp?

- Jeg har ikke tenkt mye på Kroatia. Vi har folk som har gjort analysearbeid på dem, så vi får rapporter. Nå må vi bruke flyturen hjem på å nullstille, så får vi snakke mer om Kroatia etter det.

Glade spillere Også Jo Inge Berget, som spilte en god kamp på venstre kant, og Alexander Søderlund var fornøyde etter oppgjøret.

- Det var deilig. Vi dro hit for å vinne. Det ble en jobbe- og slitekamp. Og den jobben gjorde vi i dag. Vi fortjener å dra hjem med tre poeng. Nå trenger vi ikke tenke på at Bulgaria skal gå forbi oss. Nå går vi for seier mot Kroatia også. Det er mulig å slå alle lag, sier Berget til TV Norge.

- Vi følger planen til punkt og prikke. Det er en utrolig arbeidsinnsats. Det er fantastisk av gutta, sier Søderlund til samme kanal.

Spissen misbrukte en enorm sjanse på stillingen 0-1, da han headet et innlegg fra Johansen utenfor fra kloss hold. Den er Søderlund enig i at han burde scoret på.

- Ja, men det viktigste er at vi tar tre poeng. Så får jeg heller prøve igjen på søndag, sier Søderlund om oppgjøret mot Kroatia.