Fotballandslaget:

Høgmo slutter som landslagssjef

Bekreftet.

GÅR AV: Se hele pressekonferansen her. Video: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmo er ferdig som norsk landslagssjef. Det bekrefter NFF i en pressemelding.

- Dette handler ikke om at jeg har mistet troen på at jeg kunne snudd den sportslige utviklingen, men jeg kom til et punkt der hensynet til spillergruppa og NFF ble tungtveiende. Det føles ikke riktig å sette seg selv over laget, som er i en utfordrende situasjon med tanke på resultatene den siste tiden. Derfor har NFF og jeg i fellesskap kommet frem til at det beste for landslaget og norsk fotball er at jeg slutter som landslagssjef, sier Per-Mathias Høgmo.

Høgmo får full lønn i henhold til kontrakt ut 2017. Fotballpresident i NFF, Terje Svendsen, forteller:

- Forbundsstyrets fokus har vært å gjennomføre en ryddig prosess og en grundig evaluering. Informasjonen jeg fikk tirsdag formiddag endret dette bildet. Det står stor respekt av de vurderingene som Per-Mathias har gjort i en krevende tid. Per-Mathias var nær å ta oss til det første sluttspillet på herresiden på 16 år, og jeg vil på vegne av forbundsstyret takke for den jobben han har gjort, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Nå starter arbeidet med å finne Høgmos erstatter.

- Forbundsstyret vil nedsette et ansettelsesutvalg som sammen med toppfotballsjef og generalsekretær vil igangsette rekrutteringsprosessen. Det viktigste kriteriet vil alltid være det sportslige. Å finne personen som kan gi oss et sportslig løft. Gjennom det skapes fornyet entusiasme blant publikum, media og samarbeidspartnere. Det er ikke satt noen tidsfrist for arbeidet. Vi ønsker selvsagt å få på plass en ny landslagssjef så raskt som mulig, men riktig person er viktigere enn tidsaspektet, sier Svendsen.

- Lykkes ikke

Ekspertene er ikke overrasket over dagens avgang.

- Det er som ventet. Det var umulig at han kunne fortsette etter de fire kampene i høst. Høgmo gjorde et ærlig forsøk, men lykkes ikke, sier Max-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet etter at nyheten sprakk.

Fredheim har fulgt og kommentert landslaget de siste åra. Slik oppsummerer han Høgmos tre år:

- Det norske landslaget skulle skape en egen identitet og spillestil. Det har de ikke klart. Resultatene har ikke vært gode nok og det har vært en samling av nedturer. Vi har blitt svakere og svakere det siste året og det ser ut som spillerne mistet troen, sier Fredheim.

Høgmo fikk 35 kamper - 10 seirer, 7 uavgjort, 18 tap. Tapet mot Tsjekkia 11. november ble hans siste kamp som landslagstrener.

- Dette er høstens største selvfølgelighet. Etter tapet i Baku mente de fleste at Norges VM-sjanser var forspilt og allerede da syntes det klart at det gikk den veien, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

- Jeg sitter med en følelse av at Høgmo ville fått sparken selv med seier i Tsjekkia. Det er ikke bare resultatene som er feil, det er mye annet også. Og det tror jeg NFF ville tatt med i evalueringen. Til slutt var det egentlig ingenting å evaluere, sier Pedersen.

Nedtur på nedtur

Høgmo tok over for Egil Drillo Olsen i september 2013, men de sportslige resultatene har ikke vært gode.

11.oktober 2013 debuterte Høgmo som landslagssjef i 3-0 tapet borte mot Slovenia ikvalifiseringen til Brasil-VM

Allerede i oktober 2013 uttalte Norges Fotballforbund (NFF) at EM-sluttspillet i 2016 var et absolutt krav.

EM-håpet endte, som kjent, i playoff-fiasko mot Ungarn med 1-3-sammenlagt. Sommerens EM ble dermed spilt uten Norge.

Solbakken-lunsj vakte oppsikt

Til tross for nedturen fikk Høgmo fornyet tillit og ble fredet av NFF. 56-åringen fikk fortsette inn i den pågående VM-kvalifiseringen.

Der står Norge med tre poeng på fire kamper, etter å kun ha slått San Marino.

Etter Tsjekkia-tapet var det altså nok med dårlige resultater for fotballforbundet. Bare få dager etter tapet, skrev Dagbladets kommentator Morten Pedersen, at forbundet hadde vært i kontakt med Ståle Solbakken.

Solbakken bekreftet møtet til Dagbladet - men hevdet det ikke var noe snakk om jobben som landslagssjef.

- Jeg bekrefter sen lunsj med Nils Johan Semb. Det var ikke noe møte, men en hyggelig sammenkomst dagen etter Leicester-kampen som varte en god time. Det var ikke hemmelig, sa Solbakken.

Høgmo har trent Moss (1995-96), Norge Kvinner (1997-00), Norge U21 (00-03), Tromsø (04), RBK (05-06), Tromsø (08-12), Djurgården (2013) og Norge (2013-2016).

Hamrén reise?

I går var svenske Erik Hamrén i Oslo, men ifølge både ham selv og NFF var det ikke i forbindelse med landslagsjobben.

Svensk presse hevder Hamrén skal være Norge-aktuell, men NFF fortalte til Dagbladet i går at det ikke har vært noen kontakt mellom partene.

- NFF har ikke hatt noen kontakt med Hamrén, Han skal holde et innlegg på etterutdanningen for Prolisens og UEFA-lisens under cupfinaleseminaret (torsdag). Han er invitert av trenerforeningen en god stund tilbake i tid, sier Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF, til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer artikkelen.