<strong>SPISSHÅPET:</strong> Adama Diomande er for tida Norges beste og målfarligste spiss. Og den nærmeste som kommer med mer enn et lite håp om scoring i Bulgaria. Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo i forgrunnen til venstre. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX
SPISSHÅPET: Adama Diomande er for tida Norges beste og målfarligste spiss. Og den nærmeste som kommer med mer enn et lite håp om scoring i Bulgaria. Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo i forgrunnen til venstre. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX Vis mer

Høgmo tar ingen stor sjanse med Selnæs og Dio - han har egentlig ikke noe valg

Per-Mathias Høgmo har åpnet døra for nye spillere. Men enda viktigere er det at han velger en formasjon som gir Norge bedre trøkk og fleksibiltet framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MALMØ (Dagbladet): Han har sagt at han tenker på det, at han føler stegene Ole Selnæs har tatt i Rosenborg kan gå noen skritt til allerede denne sesongen, og i det perspektivet er jeg ganske sikker på følgende:

Norge vil spille 4-3-3/4-5-1 i Bulgaria.

Og Ole Selnæs kommer til å starte i den sentrale rollen.

RISIKABELT? JA, SELVFØLGELIG. Gutten har jo akkurat fylt 21 år og har aldri spilt på det øverste landslagsnivået. Men funker det for Rosenborg så bør det funke for Norge også.

Det minst trolige er jo at 4-3-3/4-5-1 med Selnæs blir verre enn det som har vært.

NORGE MED FEM mann på midten gjør Stefan Johansen til indreløper. Det er rollen Celtic-spilleren har til daglig. Og som han kler best. Det er når angrepene trenger en avgjørende pasning på en berøring, eller et løp som kan skape sjanse og avlsutning, Stefan Johansen virkelig kommer til sin rett. Og når Norge mister ballen, får du en førsteforsvarer der framme som umiddelbart omstiller for gjenvinning.

Også der har Stefan Johansen tatt store steg det siste året.

Og for et lag som ønsker gjenvinninger høyt i banen er det ekstremt viktig.

PÅL ANDRÉ HELLAND (Rosenborg) vil også starte i Bulgaria fordi han er målfarlig og innleggsgod. Han kan score på alle frispark fra rundt 25 meter. Og crosse ballen inn fra begge sider. Og det har det ikke vært så mye av under Per-Mathias Høgmo.

Det nødvendige trøkket foran mål og inn i motstanderens boks har vi også savnet.

NÅR JEG HØRER Høgmo si at Josh King (Bournemouth) har mer å gå på og at Tippeligaens toppscorer, Alex Søderlund (Rosenborg), har mer å gå på, gir egentlig spissplassen seg selv. Adama Diomande er for tida Norges beste og målfarligste spiss. Og den nærmeste som kommer med mer enn et lite håp om scoring i Bulgaria. Og derfor er det ikke bare riktig at Stabæks Dio starter i Sofia.

Jeg tror også det kan være helt avgjørende.

PER-MATHIAS HØGMO sier Norge ønsker å vinne. Det er bra. Du får noe ekstra i den offensive enden av banen når ønsket om å vinne er litt større enn kravet til gjennomgående balanse og struktur. Og vinner vi er tredjeplassen i gruppa garantert vår.

Blir det uavgjort lukter det fortsatt play off i november.

OG DET ER det meste vi kan håpe på. Tror jeg. Laget har ikke sett veldig bra ut i 2015. Mot Aserbajdsjan i juni så vi faktisk ikke ut i det hele tatt. Men noen ganger skjer det fort i fotball, og en ny formasjon, noen nye ansikter fra start og litt mer trøkk og offensivt mot kan fort være det som skal til.

Kan Odd plage vettet av Borussia Dortmund, og Rosenborg slå Steaua og Molde vinne over Standard Liege, kan Norge gjøre det også.

Det er ikke jo ikke Tyskland vi skal møte.

Ikke i år.

Men Bulgaria.

Nummer 69 på FIFA-rankingen - en plass bak Norge.

Dette sa Høgmo til Dagbladet om sine spissalternativer

- Hvordan ser du på styrkeforholdet de tre spissene imellom?

- Jeg synes Dio (Adama Diomande) har fortsatt å levere stabilt. Han er dyktig til å komme til sjanser, dyktig til å sette dem. Han er aktiv i flere av spillets faser, og en stadig trussel. Josh (Joshua King) er i gang, startet tre Premier League-kamper. Han har fortsatt en del å gå på, synes jeg. Men likevel: Han er på arenaen, og han er skadefri. Alex (Alexander Söderlund) er en annen type spiss, som er anvendelig i troppen.

• Joshua King hinket av banen med skade for Bournemouth sist runde, men ifølge landslagssjef Høgmo skal han være klar for spill allerede kommende helg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer