Høgmo var livredd for at Kroatia skulle «ta en Sveits» på tampen

Fryktet det verste.

STOR SKALP: Per-Mathias Høgmo hadde sin aller største kveld som norsk landslagstrener da Kroatia ble slått 2-0 i kveld. Foto: Bjørn Langsem
STOR SKALP: Per-Mathias Høgmo hadde sin aller største kveld som norsk landslagstrener da Kroatia ble slått 2-0 i kveld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Folk på Ullevaal trodde knapt det de så da Norge - bortsett fra noen minutter rett etter pause - hadde god kontroll, og vant fortjent 2-0 mot Kroatia i kveld.

Norge gikk bevisst inn for å holde tempoet nede fra start, og etter pause spilte vi oss sakte, men sikkert inn i matchen og fikk et ganske så stort overtak på Luka Modric, Ivan Rakitic og resten av de kroatiske stjernene.

Det reflekterte også Dagbladets spillerbørs etter oppgjøret.

En som ikke var like overrasket over det han så på Ullevaal-matta som alle andre var Per-Mathias Høgmo.

- Små skritt Landslagssjefen smilte sånn cirka fra øre til øre da han dukket opp på pressekonferansen etter kampslutt.

- Jeg er stolt av hvordan spillerne holdt seg til planen. Det fungerte. Vi begynte å finne rom etter pause, vi begynte å skape sjanser og så vi fikk scoringene ved Jo Inge. Jeg synes vi spilte en god kamp. Vi tok noen små skritt videre i riktig retning, sa en blid, men sliten landslagssjef.

Norge var nærmere 3-0 mot slutten av oppgjøret enn det Kroatia var 2-1, men Høgmo innrømmer at han likevel fryktet at Kroatia skulle «ta en Sveits».

Sveits snudde nemlig 0-2 til 3-2 hjemme mot Slovenia i løpet av kampens siste ti minutter i går, og tok med det et langt steg mot EM.

- Du skjønner ikke at det går din vei før dommeren blåser, det er bare å se på Sveits i går, sier han.

Berget-show Høgmo skrøt - i likhet med Kroatias landslagssjef Niko Kovac - av de norske spillerne etter oppgjøret.

- Som fagmann er det stort å se at spillerne vokser. Det er viktig. Se på måten vi håndterte ledelsen på. Vi beholdt roen og skapte enda flere sjanser, istedenfor å bare beina unna.

- Nå har vi holdt nullen i fire kamper på rad. Jeg har vært trygg på at vi kom til å ta nye steg. Vi begynner samtidig å få spillere som avgjør fotballkamper, sier han.

Begge Norges scoringer i kveld kom etter at Jo Inge Berget fintet vekk Kroatias kaptein og backstjerne Darijo Srna.

Det får Høgmo til å dra fram historieboka

- Glem Bohinen - Nå kan vi glemme Bohinens skuddfinte før 20 år siden, sier han og gliser.

Øyeblikket han sikter til er da Bohinen dro vekk en av tidenes beste midtstoppere, Franco Baresi, med en skuddfinte, før han scoret i Norges 2-1-seier mot Italia i 1991.

- Jeg blir lykkelig av at Jo Inge får presentert sin kompetanse på landslaget, sier Høgmo videre på typisk Høgmo-vis.

- Hva tenker du om resten av kvaliken nå?

- Faktum er at vi styrer det selv, det er ikke uvesentlig. Nå ser jeg fram til å møte gutta før kampen mot Malta på et fullsatt Ullevaal i oktober.

• Norge tok over ledelsen i EM-kvalikgruppe H med seieren mot Kroatia, men Italia tar tilbake tabelltoppen med uavgjort eller bedre i kampen hjemme mot Bulgaria, med start klokka 20.45 i kveld.

SUPERCOMEBACK: Sveits snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Slovenia i løpet av kampens siste ti minutter i går, og tok med det et langt steg mot EM. Foto: REUTERS / Ruben Sprich / NTB Scanpix
SUPERCOMEBACK: Sveits snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Slovenia i løpet av kampens siste ti minutter i går, og tok med det et langt steg mot EM. Foto: REUTERS / Ruben Sprich / NTB Scanpix Vis mer