VIL HA STORE ENDRINGER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo etterlyser en kulturendring i norsk fotball, og vil ha radikale endringer.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL HA STORE ENDRINGER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo etterlyser en kulturendring i norsk fotball, og vil ha radikale endringer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Høgmo vil endre sesongen totalt: - Vi er en enorm fotballnasjon

- Bare Sverige og Norge igjen.

(Dagbladet): Selve uttaket av troppen bød ikke på de store overraskelsene på Ullevaal i dag, men landslagssjef Per-Mathias Høgmo benyttet anledningen til å be om støtte til å gjøre «radikale endringer» i norsk fotball framover.

Høgmo uttrykte tilfredshet over endringene som allerede er vedtatt vedrørende seriesystemet, men antydet langt på vei at han ønsker en sesong mer tilpasset viktige kamper i november og mars.

Med andre ord mer fotball nærmere vinteren - og la til at Danmark og Russland er blant landene som allerede har gjort slike endringer.

- Nå er det bare Sverige og Norge igjen, sier Høgmo.

- Vi må tenke som en fotballnasjon. Vi er en enorm fotballnasjon. Vi er kanskje det landet i Europa med størst interesse. Vi har fantastiske andre idretter vi har fokus på, men fotballen må også være villig til å ta grep. På lang sikt vil vi få flere gode øyeblikk. Ja, jeg mener vi må gjøre radikale endringer i framtida, sier Høgmo.

Kulturendring Høgmo startet diskusjonen forsiktig på dagens pressekonferanse, men ble presset til å bli mer og mer tydelig etter hvert.

- Kanskje vi må ha en kulturendring. Danskene tilpasser seg det internasjonale. Det gjør også Russland. Vi må være langsiktig og sta. Vi må stå sterkere rustet, det eneste som er sikkert er at vil spille avgjørende kamper i mars også seinere, både på klubbnivå og landslaget. Vi må ta det på alvor og se hvordan vi kan bli bedre på lang sikt, sier landslagssjefen.

- Jeg ser ikke en eneste annen idrett i verden hvor man ønsker å konkurrere på øverste nivå, men ikke har samme terminliste nasjonalt som internasjonalt. Vi må tilpasse oss den internasjonale terminlista hvis vi skal konkurrere på øverste nivå i framtida. Det er surere å være på kamp i Premier League i november, desember, enn det nesten noengang er i Norge, sier landslagssjefen, og legger til at tusenvis «står i sludd og tåke i Kollen for å se på ski».

Dansk modell Danskene utvider fra 2016/2017-sesongen Superligaen til 14 lag, og innfører medaljesluttspill og nedrykkssluttspill.

Sesongen er delt i to, første del foregår fra juli til november, og andre del fra mars til mai.

Et nytt norsk seriesystem ble i februar vedtatt på forbundstinget med overgangsår i 2016. Omleggingen betyr at ingen lag rykker opp fra 3. divisjon denne sesongen. Topp fire i hver avdeling, pluss de åtte beste femmerne, overlever på fjerde nivå.

Halvparten av lagene i 2. divisjon rykker ned etter sesongen, det vil si lagene som havner på plass 8-14.