Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmos beste soldat

Morten P. kommenterer.

 VIKAR:  I kveld debuterer Tom Høgli som norsk landslagskaptein.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIKAR: I kveld debuterer Tom Høgli som norsk landslagskaptein. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

HERNING (Dagbladet): Det er ikke gammelt vennskap nord for polarsirkelen som har gjort Tom Høgli (29) til Brede Hangelands vikar. Det er fornuft.

Skal du vinne krigen trenger du lydige folk som gjør det du sier, ofrer alt og er villige til å gå den ekstra mila og løpe de ekstra stegene for den gode sakens skyld.

Tom Høgli er en sånn mann. Alltid beredt, alltid forberedt og alltid klar for å presse ut det lille ekstra som ofte skal til for å bidra til det som avgjør fotballkamper er han i min bok eksempelet på den nye tida og den nye kursen. For du får ikke litt eller sånn passe når du gir Norges høyrebeinte venstreback en oppgave — du får absolutt alt.

Også fra venstrebeinet.

Det neste beste.

Som faktisk er veldig godt det også.

Hver eneste gang.

OG MED HVER eneste gang mener jeg også på trening. Fordi det er sånn Tom Høgli er. Da nye Norge gjorde unna sine første forberedelser mot Danmark la Brügge-proffen ned et eksemplarisk arbeid, et arbeid som under Høgmo-fanen handler om konstant utvikling og et overordnet ønske om å bli litt bedre hver dag. For Tom Høgli gjør ikke det mange andre gode fotballspillere kan unne seg i misforståtte øyeblikk av personlig tilfredshet, han belønner ikke seg selv med snarveier.

Selv når det meste stemmer faller han ikke for fristelsen til å ta et hviletak.

Derfor er han også Høgmos beste soldat og det nærmeste Norge kommer hel ved.

I BREDE HANGELANDS fravær er Tom Høgli den selvskrevne kaptein. Både fordi han er den han er — en spiller som aldri setter seg selv eller egne interesser foran noe eller noen — og fordi han gjør det han gjør. I den nye kameratgjengen Per-Mathias Høgmo er i ferd med å skru sammen er slike egenskaper helt avgjørende. Og her på Jylland, etter to treninger med en landslagstropp comeback-Gamsten knapt har gamle kjente selv om han bare har vært ute av det i 15 måneder, er det allerede merkbart å se hvordan samhold og gjensidig respekt preger gruppa.

Det er ikke bare fint å se.

Det er også viktig for troen og den kollektive utviklingen.

FOR DET BLIR ikke lett å ta Norge til Frankrike 2016. Selv om 24 av UEFAs 54 nasjoner skal til det neste EM-sluttspillet, der Gibraltar tidligere i år ble registrert som den 54., er det som synes gitt for et års tid siden plutselig ikke like åpenbart. Seedingsnivå tre når EM-gruppene settes sammen i slutten av februar er en av årsakene. Lite tid og veldig mye nytt er et par andre. Men Per-Mathias Høgmo og Norge har ikke tanker om det som de facto er et mye vanskeligere utgangspunkt enn den VM-gruppa vi akkurat gjorde oss ferdig med som nummer fire — at EM-gruppa vi til slutt havner i sannsynligvis blir den vanskeligste i dette årtusenet er ikke noe tema.

Det eneste som gjelder er å bli litt bedre.

Hver for seg og kollektivt.

Og da er det viktig å ha en leder som Tom Høgli.

Et eksempel til etterfølgelse.