Høgmos første oppgave: Å slå verdens to mest framgangsrike fotballandslag

Ingen i topp 60 har klatret flere plasser.

TØFF NØTT: Mens spillerne varmer opp i bakgrunnen på NK Maribors hjemmebane Ljudski Vrt Stadion, diskuterer landslagssjef Per-Mathias Høgmo fotballtaktikk med assistent Tor Ole Skullerud. Deres første oppgave blir ikke enkel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TØFF NØTT: Mens spillerne varmer opp i bakgrunnen på NK Maribors hjemmebane Ljudski Vrt Stadion, diskuterer landslagssjef Per-Mathias Høgmo fotballtaktikk med assistent Tor Ole Skullerud. Deres første oppgave blir ikke enkel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

MARIBOR (Dagbladet): I morgen klokka 20.45 leder Per-Mathias Høgmo herrelandslaget for første gang ut til kamp.

Slovenia er motstander - laget som tapte da Norge vant sin første kamp i den pågående kvalifiseringen.

Må ha seks poeng Vi har snakket mest om sjansene for å nå EM 2016 den siste uka. De økes med seks poeng mot Slovenia og Island, fordi det kan bety bedre kvalifiseringsseeding. Men alt håp er ikke ute med tanke på å nå VM-playoffen i november heller.

Da er seks poeng mot Slovenia og Island en forutsetning - pluss at det trengs hjelp i andre grupper.

Da kvalifiseringen startet, var de to henholdsvis andre- og sjetteseedet i gruppa. Norge var førsteseedet.

Men nå er de begge foran Norge på tabellen. Seinest nå i høst kom de to landenes framgang meget godt til syne på Fifa-rankingen:

Fra august til september 2013 klatret Slovenia (fra 45. til 29. plass) og Island (fra 70 til 54) 16 plasser hver. Ingen innenfor topp 60  hadde større framgang.

Riises straffemål Norge befinner seg i motsatt ende av den skalaen. Egil Drillo Olsen ga fra seg et landslag som hadde falt 14 plasser på siste ranking, fra 25. til 39. plass. Innenfor topp 60 har bare Irland brattere nedoverkurve (15 plasser ned, til 59).

Da Norge innledet kvalifiseringen i fjor, var det med tap borte for Island - for deretter å vinne mot Slovenia på Ullevaal fire dager etterpå.

Etter John Arne Riises straffemål på overtid.

Men mye har skjedd siden den gang, blant annet har Srecko Katanec tatt over landslaget. Igjen.

Sembs rival tilbake Katanec var mannen som ledet Slovenia til EM i 2000, hvor det blant annet ble uavgjort 0-0 mot Norge - et resultat som huskes med mindre skuffelse her nede enn det gjør hos oss nordmenn.

Nå har han fått skikk på Slovenia igjen: Laget har vunnet sine tre siste kvalifiseringskamper på overbevisende vis.

- Etter trenerskiftet har de strammet opp strukturen sin en del. Det er den mest markante endringen fra da de var på Ullevaal, sier Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

- Og jeg kjenner den slovenske treneren ganske godt. Vi har spilt her nede i Europa League, blant annet. Slovenia er et land med tekniske tradisjoner, og har et godt landslag, med tre strake seirer, sier landslagssjefen videre.

- Men vi ser fram til kampen, og er vel forberedt.