TØFFE TIDER: Per-Mathias Høgmo har den fotballimaginære kniven mot strupen før møtet med Bulgaria i kveld. Men han tviholder på optimismen før skjebnekampen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFFE TIDER: Per-Mathias Høgmo har den fotballimaginære kniven mot strupen før møtet med Bulgaria i kveld. Men han tviholder på optimismen før skjebnekampen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Høgmos problem: Vi er dårligere nå enn da han tok over

Faktum ødelegger det meste, ikke minst gode diskusjoner. Men det rører ikke optimismen.

SOFIA (Dagbladet): Like mye som fotball er et spill om mål, resultater, penger og prestisje, så er det et spill om følelser. Det er derfor vi elsker det.

FAKTUM 1: Norge har ikke vunnet en må-vinne-hvis-ikke-er-det-slutt-kamp siden Gamsten ga oss 3-2 i Slovenia i 2005. Det er ti år, to tapte play off og mange brutale skuffelser siden.

Og under Per-Mathias Høgmos ledelse har vi bare vunnet fire av nitten kamper (mot Moldova (ligalandslaget), Malta, Bulgaria, Aserbajdsjan), scoret mål i ti av dem og falt som en stein på FIFA-rankingen.

Vi er altså blitt dårligere enn det som for 23 måneder siden allerede var blitt syltynt under Drillo.

Men utenpå er vi helt like.

FAKTUM 2: For optimisme og spillets iboende muligheter er fotballens sjel og sinn. Hadde du ikke trodd det var mulig å vinne den neste kampen hadde du funnet deg en annen depresjon. Og derfor krysser vi fingre, håper, kalkulerer og snakker om de løsningene og mulighetene som gjør at Norge, lag ummer 68 på FIFA-rankingen, kan reise fra Sofia med seier eller uavgjort.

Ikke bare fordi Per-Mathias Høgmo, som ikke kan si noe annet, sier det.

Men fordi det er sånn det er.

FOR ELLEVE MÅNEDER siden ble det tent et norsk landslagshåp på Malta. Noen dager senere ble det forsterket med 2-1 over Bulgaria på Ullevaal. Og så, etter meningsløse 0-1 for Estland i en treningskamp hjemme på Ullevaal, dro vi til Baku og slo Aserbajdsjan 1-0.

Så kom 2015.

MATS MØLLER DÆHLI og Josh King scoret tre mål og gjorde oss smått euforiske i Valletta. Så feide Stefan Johansen Bulgaria av banen med en av karrierens beste kamper på Ullevaal. Men nå - i tillegg til forfallene fra tippeligaens formspillere som ble tatt ut med tilnærmet startgaranti til denne skjebnekampen - er verken Møller Dæhli eller King i Bulgaria.

Og Stefan Johansen, lederen som ikke er kaptein, sliter med det mest usikre av alt, en strekk på baksiden av det ene låret.

BLIR DET OPTIMISME av sånt? Ja, om du tror på trener, spillere og støtteapparat. Det er nemlig ingen tid for selvransakelse i denne bransjen. Det er bare en kamp til, og mulighetene den neste kampen alltid bærer med seg. Og derfor spiller det (tilsynelatende) ingen rolle om våre beste spillere ikke er her.

Når Rune Almenning Jarsteins opprykk til andrekeeper i Hertha Berlin brukes som framgang og en positiv faktor rundt landslagets ve, vel og muligheter, sitter jeg med en følelse av at vi kunne fått fem forfall til uten at det hadde spilt noen rolle.

Offisielt, vel å merke.

FOR INNAD, I hodet til Per-Mathias Høgmo, er det selvfølgelig annerledes. Hadde han hatt anledning til å si at han savner fem spillere hadde han gått opp på hustakene her i Sofia og ropt «jaaaa» så det hadde runget ned fra fjellsidene. Men han kan ikke det, han må lede laget med det han har.

I troens navn.

FÅR VI RESULTATET vi trenger? Ja, kanskje det. Og får vi ikke det så girer vi om og finner noen åpninger for hvordan vi kan ta igjen det tapte mot Kroatia til søndag. Og slik går no`dagan for Gratangens store sønn og alle oss andre.

Og det er faktum 3.

• Bulgaria-Norge spilles klokka 20.45 og sendes på TV Norge.