DIREKTE: Se pressekonferansen med Per-Mathias Høgmo. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Høgmos reaksjon på kritikk fra egne: - Spillerne kan si noe de angrer på

Per-Mathias Høgmo møtte pressen etter Aserbajdsjan-tapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA(Dagbladet): Det norske fotballandslaget fløy direkte hjem fra Baku etter gårsdagens pinlige 1-0-tap mot Aserbajdsjan i VM-kvaliken.

Dagen derpå stilte landslagssjef Per-Mathias Høgmo til pressekonferanse i Sandvika, der han må svare på spørsmål om sin egen framtid som landslagstrener.

Det var en diskusjon han ikke ville ta i går kveld, men i dag krever nærmest et fulltallig kommentatorkorps i norsk presse hans avgang.

Da han møtte pressen i dag, sa Høgmo følgende om gårsdagens kamp:

- Vi har sett på hva vi syns fungerte i forhold til strategien vi la, og vi kommer oss veldig mange ganger til innlegg. Vi har 35 innlegg i boks. Og da er vi samtidig inne på det som er vår akilles for tida: Vi er ikke vasse nok på kvaliteten i innleggene og å være effektive for tida. Det har preget oss litt. Vi er oppe i 14 sjanser mot Aserbajdsjan på de to siste kampene og har null mål. Vi skaper mye, kommer oss inn i scoreboks - men er ikke effektive nok til å avgjøre fotballkamper.

Fortsetter

I går kveld gikk fotballpresidenten ut og sa Høgmo ikke var fredet. Det setter Høgmo selv pris på:

- Han gjør jobben som president. Jeg har sittet i tre år, det er en jobb hvor du blir evaluert hele veien. Jeg håper at jeg blir svært kritisk evaluert også framover.

- Hvorfor skal du fortsette?

- Jeg kan ikke starte en evaluering her og nå. Det er ikke min jobb. Min jobb er å forberede laget best mulig frem til kampen på tirsdag.

- Vegard Forren kritisk tidligere i uka. I går var det King. Hvordan reagerer du på det?

- Vi tar det internt. Det skal være litt takhøyde på det siste tilfellet. Alt kan ikke være striglet hele tida. Fotball består av emosjonelle ting, og noen ganger kan spillerne si noe de angrer på etterpå.

Gir ikke opp

I går virker det som det norske folk hadde gitt opp å spille VM i 2018. Høgmo selv ville ikke trekke den konklusjonen, selv om han fikk beskjed om at dette var Norges verste kvalikstart siden 1937:

- Kan ikke trekke de lange linjene etter to kamper. Vi kommer fra en kvalik som var «bra pluss». Vi har møtt Tyskland og har et skuffende resultatet i går i en kamp hvor vi er klart bedre enn motstanderen. Vi skulle gjerne hatt mer poeng, men samtidig er det åtte kamper igjen.

- Jeg og spillerne står sammen om dette. Det er mitt overordnede ansvar å skape resultatet til enhver tid. Men vi står sammen om planene. Vi er alle ansvarlig for å oppnå målene.

- Er det mangel på effektivitet eller at vi skulle utvikle vårt eget spill som blir din bane?

- I fotball snur ting fort. Har stor tro på denne spillergruppa. Uttellingen har vært en utfordring for oss. Når det gjelder måten å spille fotball på mener jeg det er den eneste måten vi kan utvikle oss som nasjon.

- Usannsynlig lite som snakker for at vi skal ta nok poeng og komme til sluttspill?

- Vi tok 19 poeng i forrige kvalik. Vi får ta status når de 10 kampene er spilt.

- Du virker offensiv og troa på at du skal ta dette laget et steg videre. Vil du snakke med spillerne om de har tillit til deg?

- Vi har en løpende dialog mellom og på samlinger. Har stor tro på spillergruppa. De neste ukene vil bringe flere av dem videre i prosessen. Det ligger mye inne på det vi har vært inne på før. Ti av spillerne har etablert seg i nye miljøer og kjemper for å komme inn på laget. Det er en utfordrende situasjon både for meg og dem.

- Hvordan opplever du personlig at det blir stilt spørsmål om stillingen din?

- Har levd så tett på toppfotballen i 25 år så denne mekanismen er veldig forutsigbar for meg. Dere har en jobb å gjøre, det er viktig, på samme måte som jeg har en jobb. Det har jeg stor respekt for.

  • Allerede tirsdag er det ny kamp. Denne gangen er det San Marino som står på motsatt banehalvdel i VM-kvalifiseringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer