Høgmos sjansespill endte med EM-flause

Drømmen som brast.

DESPERAT: Per-Mathias Høgmo ropte febrilsk på sidelinjen under kampen mot Ungarn, men det hjalp ikke.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DESPERAT: Per-Mathias Høgmo ropte febrilsk på sidelinjen under kampen mot Ungarn, men det hjalp ikke. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

• Ungarn - Norge 2-1 (1-0)

BUDAPEST (Dagbladet): Norges EM-drøm er sønderknust. Mot det som ble omtalt som en drømmemotstander i playoffen, gikk Norge i kveld på sitt andre strake tap mot Ungarn på bare tre dager.

Marerittet fortsatte etter bare 17 minutter da Vegard Forren ble fraløpt og ydmyket i en løpsduell med Tamás Priskin. Den ungarske spissen vendte etterpå opp utenfor Norges 16-meter, før han sendte hjemmepublikummet i ekstase med en utsøkt avslutning i den lengste vinkelen. 

Per-Mathias Høgmos menn forsøkte å snu den katastrofale starten til det som ville blitt Norges første sluttspill på 16 år i Frankrike neste sommer, men det var forgjeves. Åtte minutter før full tid ble nemlig vondt til langt verre da Markus Henriksen satte ballen i eget nett. Og da hjalp det ingenting at samme mann scoret et trøstemål like etterpå.

- Det var en drømmetrekning for Norge! Ha-ha. Ha-ha, ropte en ungarsk supporter i det fløytesignalet gikk.

Skuffet Høgmo var selvfølgelig nedbrutt da han møtte pressen etter kampen:

- Vi må gratulere Ungarn med EM. Over to kamper så slår de oss og er mer effektive enn oss. Vi så at de var fysisk sterke i boksen, planen var å spille gjennom dem. Det funka ikke, derfor måtte vi legge om. Det var ingen gambling, vi satsa på formspillere, sier Høgmo til TV Norge.

Landslagssjefen fortsetter:

- Vi har gjort en veldig god playoff med et veldig godt lag. Vi har et godt ståsted for neste VM-kvalik. Vi har hatt et ønske om EM siden 2000, hatt åtte kvaliker på rad uten å lykkes.  Jeg beklager at vi ikke rekker opp. Det er ingenting verken spillere eller støtteapparat hadde ønska mer enn et EM-sluttspill.
- Du vurderer ikke din stilling nå som landslagssjef, spurte TV Norge-reporter Bergh-Johnsen:

- Nei, svarte Høgmo kontant.

Vegard Forren var en slagen mann etter at EM-drømmen ble knust, men sto i likhet med de norske spillerne rakrygget og svarte på pressens spørsmål.

- Det er lett å si at laguttaket var feil. Det er små forskjeller på å bli genierklært og ikke. I dag lykkes vi ikke. Vi klarer ikke skape det presset vi ønsker, sier Forren til Dagbladet.

Høgmo sjokkerte Kveldens enorme nedtur i Budapest gir samtidig kritikerne av Høgmo flere argumenter å komme med. For da laguttaket kom, ble et samlet norsk pressekorps sittende og måpe under hovedtribunen på Groupama Arena i Ungarn.

Det var kampen hvor Norge måtte ha scoringer etter nederlaget på Ullevaal, men Høgmo sjokkerte alle med å stille uten en eneste rendyrka spiss. Som mange hadde trodd var Alexander Søderlund (28) benket, men det var til alles store overraskelse ikke Marcus Pedersen (25) som erstattet ham. Det var 16 år gamle Martin Ødegaard.

Den offensive midtbanespilleren Markus Henriksen (23) var derfor flyttet fram som spiss, mens Haitam Aleesami (24) og Mohamed Elyounoussi (21) erstattet henholdsvis Tom Høgli (31) og Jo Inge Berget (25).

Gamblet og feilet Uttaket ble omtalt som et sjansespill av ekspertene før kampstart, og etter hvert som oppgjøret skred fram ble det bare tydeligere og tydeligere at Høgmos plan hadde feilet.

Etter 17 tannløse minutter fra Norges side, kontret ungarerne. Det sendte temposvake Forren ut i en løpsduell med Priskin, noe som endte med en ren fotballkatastrofe sett med norske øyne. 

Forren ble både fraløpt, før Priskin vendte ham bort i en sekvens og banket ballen rundt Ørjan Nyland og opp i det lengste krysset i den neste.

Med et forsvant Høgmo fra sidelinjen og ned på trenerbenken. Der kunne Norges landslagssjef se at den uventede planene hans var fullstendig feilslått. Mens kollektivet ikke var i nærheten av å skape noe som helst, klart heller ikke Ødegaard og Elyounoussi å vise frem ferdighetene sine. 

Høgmo innså feilene Like før pause fikk imidlertid Norge en sjanse til å utligne da Even Hovland headet et hjørnespark i stolpen, men det var det eneste lysglimtet i en ellers fryktelig omgang. 

Da lagene kom ut fra garderoben etter hvilen hadde også Høgmo sett at det måtte gjøres endringer. Gamblingen hadde feilet og landslagssjefen måtte prøve å redde seg og Norge fra nok en norsk kvalifiseringsflause. 

Ut gikk både Ødegaard og Elyounoussi, mens Marcus Pedersen og Pål André Helland fikk muligheten til å snu kampen. Men selv om begge bidro positivt, klarte ingen av dem å bidra til en norsk snuoperasjon. 

Dermed endte det som ble omtalt som en drømmetrekning for Norge med to ydmykende tap mot Ungarn og en sønderknust EM-drøm.

KALDDUSJEN: Etter bare 14 minutter scoret Ungarn på Ørjan Nyland etter en kontring hvor Vegard Forren ble parkert. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KALDDUSJEN: Etter bare 14 minutter scoret Ungarn på Ørjan Nyland etter en kontring hvor Vegard Forren ble parkert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer