FORBEREDER KAMP:  Haitam Aleesami og Norge spiller treningskamp mot Belgia søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORBEREDER KAMP: Haitam Aleesami og Norge spiller treningskamp mot Belgia søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Høgmos spiller om sjokket: - Husker drapet som det var i går

Preget oppveksten - på plass i «Brennpunkt Brussel».

Belgia - Norge, på MAX søndag klokka 18.00

BRUSSEL (Dagbladet): I 2001 ble Benjamin Hermansen (15) knivdrept i Oslo. Drapet var rasistisk motivert. Fotballandslagets back - Haitam Aleesami (24) - kjente Benjamin godt.

- Jeg husker drapet som det var i går, sier Haitam, som forbereder Norges treningskamp mot Belgia søndag.

Han spiller for IFK Göteborg og har en stigende stjerne på fotballhimmelen. Men han glemmer ikke hvor han kommer fra: Den multikulturelle bydelen Holmlia i Oslo.

For 15 år siden ble Holmlia rystet av et drap som sjokkerte hele Norge. Tenåringsgutten Benjamin Hermansen sto og pratet med en kamerat utenfor nærbutikken.

Plutselig kom to menn ut av en bil og marsjerte med truende steg mot de to kompisene. De løp vekk, men Hermansen ble innhentet og drept. Seinere ble tre personer dømt til fengsel. Årsaken til drapet var at Hermansen var mørkhudet.

- Benjamin var sønnen til læreren min, forteller Haitam til Dagbladet.

Terror Vi står og prater på Thon Hotel EU i Brussel. Norge møter Belgia klokka 18.00 i morgen. Brussel er en hovedstad som er rystet av terror og faenskap. Og naturligvis blir dette et tema når Høgmo og spillerne er her.

Hvorfor kan ikke folk bare leve i fred og fordragelighet, enten de er hvite, sorte eller gule? I slutten av mars gikk tre selvmordsbombere løs på byen og drepte 32 personer.

Dagbladet merket hatet straks vi satte oss i en taxi på flyplassen.

LEK MED BALL:  Haitam Aleesami (til høyre) trikser med ball sammen med Joshua King og Adama Diomande. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LEK MED BALL: Haitam Aleesami (til høyre) trikser med ball sammen med Joshua King og Adama Diomande. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Arabiske menn kommer hit for å ligge med hvite kvinner. Det er det eneste de tenker på, tordnet vedkommende bak rattet.

Døgnet rundt hører vi sirener fra utrykningskjøretøyer. Brussel er på tå hev. Det virker som om alle kikker seg over skuldra.

Hat Haitam, som nå spiller i IFK Göteborg, vet hva hat kan føre til.

- Jeg husker det som det var i går, sier han om drapet på Benjamin. I den offentlige debatten snakkes det om framveksten av parallellsamfunn og at dette er roten til alt vondt.

Haitam har marokkanske aner. Han bruker gjerne fotballstatusen sin til å påvirke folk i riktig retning. Karrieren har gått fra Holmlia til IFK Göteborg. På veien var han innom Skeid og Fredrikstad.

- Foreldrene mine fortalte meg at jeg måtte gjøre det bra på skolen. Da har du så mange flere muligheter. Slik tenkte kompisene mine også. I dag jobber de som lege, eller med finans og revisjon, forteller han.

Fotball og skole Drapet på Benjamin førte folk sammen.

- Miljøet mitt besto av fotball og skole. Vi tok vare på hverandre. Enten du er født norsk eller har innvandrerbakgrunn handler det om å ta vare på hverandre, påpeker Haitam.

Han går ikke rundt og er nervøs i Brussel.

- Det virker som om det kan skje noe alle steder. Først hadde du Paris, så her. Men vi er i byen for å spille fotball. Det er først og fremst det jeg tenker på.

24-åringen understreker at nordmenn er heldige.

BLE DREPT:  Benjamin Hermansen (15).
BLE DREPT: Benjamin Hermansen (15). Vis mer

- Alle har muligheten til å gå på skole. De må bare gjøre en innsats.

Seks kamper Haitam er oppe i seks landskamper. Debuten kom mot Malta 10. oktober i fjor. Siden har det gått slag i slag. Og han vil videre.

- Jeg har 2,5 år igjen av kontrakten med IFK Göteborg. Men jeg er aldri fornøyd der jeg er. Jeg ønsker å spille på høyeste nivå - i de beste ligaene, i de største klubbene.

Treningskampen mot Belgia blir et utstillingsvindu. Den EM-klare nasjonen har verdensstjerner i alle ledd. På King Baudouin Stadium, som har en kapasitet på 50 000 tilskuere, vil det koke av agenter og beilere.

- Vi møter mange tunge navn. Jeg vil rangere Belgia som et av de fem beste landslagene i verden, sier Haitam.

Les også: Forsvarer RBK-fansens «skandale-plakater»

PASSER PÅ:  Landslagets sikkerhetssjef, Geir Ellefsen, sørger for at uvedkommende ikke kommer i nærheten av spillerne i Brussel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PASSER PÅ: Landslagets sikkerhetssjef, Geir Ellefsen, sørger for at uvedkommende ikke kommer i nærheten av spillerne i Brussel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.