BEST PÅ ARENAEN: Fotball er best når du er tilstede og kan oppleve feiringer som denne, som Vålerengas Aron Dønnums feiring etter seiersmålet mot Odd forrige sesong. Fotballen har en god søknad for å få inn noen få tusen tilskuere på arenaen. Helseministeren kan ikke avfeie den sånn uten videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST PÅ ARENAEN: Fotball er best når du er tilstede og kan oppleve feiringer som denne, som Vålerengas Aron Dønnums feiring etter seiersmålet mot Odd forrige sesong. Fotballen har en god søknad for å få inn noen få tusen tilskuere på arenaen. Helseministeren kan ikke avfeie den sånn uten videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Eliteserien

Høie må åpne dørene for folket

Fotballen må ikke gi opp selv om Kaptein Sabeltann tapte kampen mot Bent Høie og helsemyndighetene. De bør kreve ekstraomganger.

Publisert

EN FIRKANTA HELSEMINISTER har påført Kaptein Sabeltann og Dyreparken i Kristiansand et nederlag som kan koste dem dyrt gjennom sommeren. Istedenfor å ta seg litt tid til å se på og vurdere den kreative løsningen ut fra et smittevernperspektiv, kastet Bent Høie heller den gjeldende forskriften etter sjørøveren.

På den måten valgte han å si tvert nei.

Fordi han kan det.

FOTBALLEN KRYSSET ARMER og bein for at Kaptein Sabeltann skulle få gjennomslag for å dele amfiet i Kjuttaviga i fire like store soner, slik at 800 mennesker, og ikke bare 200, kunne se sjørøveren i aksjon når forestillingene begynner seinere i sommer. Med støtte fra Kristiansands kommuneoverlege mente både Dyreparken og fotballen at det å lage flere arrangementer ut av ett arrangement, så lenge smittevernet ble ivaretatt , måtte være en løsning helsemyndighetene kunne akseptere.

Det er jo det dette handler om, det er smittevernet som er alfa og omega i kampen mot COVID-19.

Eller er det ikke det?

KAPTEIN SABELTANN OG vennene hans visste at de ikke var innenfor gjeldende regelverk da løsningen fotballen håpet å få realisert ble levert til helsemyndighetene. Det var derfor de søkte. Da er det rimelig arrogant av helseministeren å bare avfeie søknaden med " For meg høres det ikke ut som noe som er innenfor regelverket", uten å sette seg godt inn i problemstillingen.

Det kan jo tenkes at forskriften som gjelder fra 15. juni i visse sammenhenger kan tolkes i utvidet forstand, igjen om det overordnede smittevernet er hensyntatt.

At regelverket har sine hull.

At det som ikke var mulig for noen uker siden, kan være mulig i dag.

DET GÅR BRA med smitten i Norge selv om hovedstadens borgere glemmer alvoret på varme dager. Så bra at rigide sentrale direktiver ikke for enhver pris må håndheves av rigide sentrale aktører. Det er dessverre det som skjer når Bent Høie sier tvert nei.

Helseministeren løfter ikke blikket.

Han ser bare på regelverket.

Å BRUKE SKJØNN vil aldri gå av moten. Å ta høyde for at nye tanker, ideer og løsninger kan være gode, vil alltid være klokt. Å innrømme at det som ikke var mulig for et par uker siden faktisk kan holde vann i dag, ditto. Men Bent Høie gjør ikke det når han slår regelverket i bordet uten å blunke.

Han står bare der han sto for noen uker siden.

Han ser ikke begge sider av likningen.

FOTBALLEN BØR IKKE slå seg til ro med at helseministeren har dratt ut bunnproppen på Sabeltanns sjørøverskute. En fotballkamp er ikke 15000 mennesker tett som rogn i en antirasistisk demonstrasjon utenfor Stortinget. En fotballkamp er ikke Sørenga i Oslo i 28 varmegrader. Derfor har eliteserieklubbene en veldig mye bedre søknad enn Dyreparken i Kristiansand.

Fire atskilte tribuner er mange ganger bedre enn en enkelt tribune delt opp i fire.

Langt flere innganger/utganger – på Lerkendal er det til eksempel 24 av dem – hjelper også.

FOR IKKE Å snakke om størrelsen på seksjonene/tribunene. Og avstanden mellom dem. Når Høie får disse argumentene på bordet kan han ikke lenger avfeie kreativiteten med å si at gangetabellen ikke er et verktøy man kan bruke når folkehelsa står på spill.

For en måned siden var det ingen som tenkte muligheten at ett arrangement kan splittes opp i flere, bare man holder avstanden smittevernet krever.

Den tanken har Kaptein Sabeltann tenkt.

Ekstraordinære situasjoner krever som man vet ekstraordinære løsninger.

Og får man nei prøver man igjen, enda hardere, som fotballen må gjøre.

Ekstraordinære situasjoner krever også ekstraordinær innsats og utholdenhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer