Høiland trosset ordre da han ydmyket Fenerbahces keeper

Fikk nei fra treneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Zinedine Zidane har gjort det. Andrea Pirlo har gjort det. Det samme har Francesco Totti.

Og nå også Tommy Høiland.

Å chippe en straffe midt i mål er den ultimate risikoen for en straffesparkeksekutør. Lykkes du er du et geni, bommer du, er du en klovn.

Holdt hodet kaldt Høiland vartet med andre ord opp med en genistrek da Molde sensasjonelt slo Fenerbahce 3-1 i Istanbul i går kveld. Seieren vekker oppmerksomhet i hele Europa.

Til tross for massiv pipekonsert holdt rogalendingen hodet kaldt og sendte Molde opp til 1-0 etter at Daniel Berg Hestad hadde gått ned innenfor Fenerbahces sekstenmeter.

ARRIVEDERCI: Her ydmyker Italias Andrea Pirlo Englands Joe Hart under kvartfinalen i EM 2012. Foto: AP / Efrem Lukatsky / NTB Scanpix
ARRIVEDERCI: Her ydmyker Italias Andrea Pirlo Englands Joe Hart under kvartfinalen i EM 2012. Foto: AP / Efrem Lukatsky / NTB Scanpix Vis mer

Panenka-straffen ble, som navnet tilsier, «funnet opp» av tsjekkoslovaksiske Antonin Panenka. Han chippet ballen midt i mål, forbi Tysklands forfjamsede keeper Sepp Maier, da Tsjekkoslovakia vant EM-finalen i 1976 på straffekonk.

Originalen kan du se her.

Planla stuntet Tommy Høiland innrømmer at han hadde planlagt sin versjon av Panenkas straffe dersom Molde skulle bli tildelt en ellevemeter mot Fenerbahce.

Overfør Romsdals budstikke innrømmer han imidlertid at han fikk beskjed av Moldes keepertrener Per Magne Misund på forhånd om å droppe Panenka-drømmen.

- Jeg sa til Per Magne på onsdag at jeg vurderte å ta en «Panenka», men at jeg ikke visste om jeg skulle våge. Han sa at jeg ikke måtte gjøre det, men jeg tok saken i egne hender, blokket ut pipekonserten og holdt hodet kaldt, sier Høiland.

OPPHAVSMANNEN: Antonin Panenka var den første som utførte en straffe ved å chippe ballen midt i mål. Foto: AFP / MICHAL CIZEK / NTB Scanpix
OPPHAVSMANNEN: Antonin Panenka var den første som utførte en straffe ved å chippe ballen midt i mål. Foto: AFP / MICHAL CIZEK / NTB Scanpix Vis mer

Spissen forteller videre at han forsøkte å nyte situasjonen.

- Jeg tenkte bare at jeg skulle nyte øyeblikket. Det er jo ikke hver dag 35.000 piper på deg. Det var kjekt, sier spissen.

- Man må tørre å prøve. Tør du ikke, så scorer du heller ikke. Jeg vet at keeperne som regel satser tidlig og går til ei side på dette nivået. Det gjaldt bare å holde hodet kaldt og legge den fint i midten, legger Høiland til.

26-åringen er ikke i tvil om at seieren i Istanbul er det største han har opplevd som fotballspiller.


- Ja, det er det uten tvil. Å spille mot spillere som Robin van Persie og Nani foran så mange tilskuere er det du drømmer om og trener for når du er liten gutt. Det er utrolig deilig å få betalt for det. Men det er litt kjedelig at det er ferdig her nede i Tyrkia nå, sier Høiland til Romsdals budstikke.

• Dagbladet har forsøkt å få tak i Tommy Høiland og Per Magne Misund i formiddag, men har foreløpig ikke lyktes.

- PANENKA, SA DU? Moldes Tommy Høiland (L) feirer med Mohamed Elyounoussi etter å ha satt inn definisjonen på et frekt brassespark. Foto: EPA / TOLGA BOZOGLU / NTB Scanpix
- PANENKA, SA DU? Moldes Tommy Høiland (L) feirer med Mohamed Elyounoussi etter å ha satt inn definisjonen på et frekt brassespark. Foto: EPA / TOLGA BOZOGLU / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer