Høitomt er suveren i sulkyen

Eirik Høitomt (37) er i en klasse for seg, når det gjelder å sanke triumfer i travløp.

(Dagbladet.no): Kusken med de gylne fingrene er helt overlegen i antall seirer i år. I fjor var det spenning helt til årets slutt.

Kampen mellom Eirik Høitomt og hans gode venn og kollega Lars Anvar Kolle ble avgjort på målstreken i fjorårets aller siste løp før Eirik Høitomt kunne titulere seg som landschampion.

Da sto Kolle lettere sjokkskadd i ferjekø i Moss. Han forlot Momarken ferdigkjørt og temmelig trygg på at en ledelse på to seirer skulle holde.

Men det gjorde ikke det. Høitomt vant to løp og ble champion på målstreken. I år har situasjonen vært helt annerledes. Høitomt har vært i front så å si hele året.

Den sympatiske jærbuen fra Orre i Rogaland er ikke kjent for sine store ord og fakter. Men et lurt smil og et glimt i øyet ligger imidlertid alltid på lur hos 37-åringen.

Eirik Høitomt er ingen tungvekter tatt i betraktning sin høyde og vekt, men han er en tungvekter i sulkysetet. Han har en føling med tømmene som er få forunt.

Dagbladet.no har tatt pulsen på landschampion Eirik Høitomt i en travel førjulstid.

-Jeg er utrolig godt fornøyd med året. Det er den aller beste sesongen jeg noensinne har hatt. I fjor var det spennende til siste slutt, men i år har jeg ledet med god margin hele veien.

SIKKERT CHAMPIONAT: I fjor var det denne hesten, Beak\'s Romeo, som sørget for championatet på målstreken nyttårsaften. I år har Høitomt ledet hele veien. Foto: HESTEGUIDEN.COM
SIKKERT CHAMPIONAT: I fjor var det denne hesten, Beak\'s Romeo, som sørget for championatet på målstreken nyttårsaften. I år har Høitomt ledet hele veien. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

-Hva vil du si er dine beste egenskaper som kusk? Gjør du hjemmeleksa di bedre enn andre?

-Jeg pleier å sette meg godt inn i de hestene jeg skal kjøre. Det er også greit å vite mest mulig om konkurrentene i løpet.

Eirik Høitomt dominerte på Sørlandets Travpark da han var travtrener ved banen. Han ble champion på sin tidligere hjemmebane en rekke ganger.

-Hva fikk deg til å slutte som trener, ta med familien og flytte til Tolvsrød i Vestfold?

-Det var først og fremst lang reisevei til løpsbanene rundt om som var utslagsgivende, samt at stalldriften på Sørlandet gikk trått. Jeg hadde mye folk i jobb og mange hester på stallen. Det er veldig vanskelig å få driften til å lønne seg om man skal satse og drive stort. Det jeg savner mest fra tiden som trener er det sosiale med det å drive en stall. Ellers ble det en stor overgang å ikke ha noe å gjøre på formiddagene, da jeg var vant til å trene hest. Jeg driver en del med hurtigkjøring på Jarlsberg på formiddagene for private og amatører. Så helt stille er det ikke, forteller den nybakte championen.

-Du drev en periode et samarbeid med Bjørn Larsen og Knut Halvor Grønbekk?

-Ja, det gjør jeg til en viss grad fortsatt og det fungerer bra. Men det er blitt mer og mer løpskjøring.

Det var ikke et bevisst valg å bli catchdriver på heltid, det ble bare sånn.

Eirik Høitomt er vokst opp med hest fra barnsben av på Orre på Jæren. Han kan takke sin far og sin onkel Svein A. Høitomt for sin tidlige forkjærlighet for travsporten. De har begge betydd mye for ham.

I tillegg trente han hestene til Torolf Erga som 12-13 åring. En gryende travtrenerspire var i emning. Som 17-årig stallmann var det klart for Eirik at det var travtrener han ville bli.

-Jeg gikk et år på Handelsskolen, men det var ikke noe for meg, forteller Eirik.

-Jeg jobbet en stund i Statene og for travlegenden Søren Nordin. Jeg lærte mye der borte. Jeg fikk sjansen til å kjøre en del løp her hjemme før jeg kom til USA. Det kom godt med. Jeg begynte som stallmann hos Rune Wiig og jeg var også en periode hos Gunleif Tollefsen. De har alle gitt meg mye nyttig lærdom og vært til stor hjelp for meg.

-Hva betyr det for deg å bli landschampion?

-Det er klart at det betyr en hel del. Og det bekrefter jo at det jeg holder på med fungerer bra. Å bli landschampion er jo på en måte en status. Det betydde kanskje mer i fjor, men det er morsomt å klare det en gang til. Man må stå på hardt og har ingen som helst garanti.

-Det sies at bak enhver suksessfull mann står en kvinne?

-Det er klart. Anita er helt fantastisk, og uten henne hadde det aldri gått. Hun har vært med på det meste av veien. Uten henne hadde jeg nok ikke hatt den suksessen jeg har hatt.

-Er du flink til å hjelpe til hjemme?

-He he, ikke spesielt. Det er ikke min største interesse, for å si det sånn, og er absolutt et område jeg kunne vært bedre på.

-Ønsker du at barna dine skal følge i samme fotspor og velge travtreneryrket som levevei?

-Det er helt opp til dem hva de vil gjøre. De får bestemme selv. Jeg støtter dem uansett.

-Hva gjør du om ti år?

-Forhåpentlig har jeg god helse og kan drive med det samme, om enn kanskje i litt mindre målestokk. Kanskje har jeg en liten trenerstall å pusle med, men forholdene og mulighetene må ligge til rette for det. Men utenkelig er det ikke, sier Eirik tankefullt.

-Hva er ditt største øyeblikk på travbanen?

-Uten tvil da jeg vant Norsk Derby med Handboy. Det var en fantastisk følelse og et stort øyeblikk jeg aldri glemmer.

-Hvilken seier husker du best?

-Da må jeg svare da jeg vant en lokalkjøring med Barabella Shot da jeg var femten år. Det var stort! Ble vel for alvor bitt av basillen da, tror jeg.

-Blir du aldri sliten og lei og skulle ønske du hadde valgt et mer familievennlig yrke?

-Jo, det er klart jeg blir sliten og lei innimellom. Det er dager da det går dårlig og jeg kjører i motgang. Men etter noen dager fri blir jeg rastløs. Løpskjøringen ligger i blodet.

-Når var du sist på ferie?

-Vi var i Syden i februar i fjor, og reiser igjen i februar i år. Det blir deilig!

-Hvordan vil du beskrive deg selv med tre ord?

-Hardtarbeidende, ærlig og snill.

Det er særdeles sjelden man ser Eirik Høitomt sint, både i løpsbanen og ellers. Som intervjuobjekt er det nesten komplett umulig å få mannen til å lansere sin hest som en vinner. Det kan hjelpe litt å kjenne ham.

Man kan ane noe når Eirik er forsiktig optimist i sine uttalelser. Da er det bare å streke for hesten på bongen.

-Hva er din største last?

-Jeg har ingen store laster, men jeg er kanskje en dårlig taper når det går dårlig. Eller var, jeg har kanskje vokst det litt av meg.

-Hva er du best på?

-Vel, det er vel kanskje at jeg har reist mye og langt når jeg er blitt meldt på hester uansett vinnersjanser eller ikke. Jeg har fått mange fine oppsitt på den måten. Man lar ikke være å reise selv om man ikke har store vinnersjanser. Man må ta med de dårlige dagene, det er viktig.

-Hvilken norsk travprestasjon ser du på som den største gjennom tidende?

-Det må være da Rex Rodney vant Elitloppet.

-Hvordan ser du på fremtiden for norsk travsport?

-Jeg synes det ser bra ut på spillesiden. Den biten går fint. Det sportslige har tatt seg opp. Men jeg synes det er lite rekruttering på stallene rundt om.

Jeg synes det er skremmende at det er så lite ungdom å se i forhold til tidligere.

Eirik Høitomt er ikke kjent som noen partyløve og slapper helst av hjemme med familien når han har fri. Når kirkeklokkene ringer julen inn slapper Eirik Høitomt av i hjemlige omgivelser.

-Vi skal hjem til Orre å feire jul med hele familien. Det blir som vanlig en litt kort juleferie. Akkurat passe så jeg ikke blir for rastløs, smiler Eirik som kjører løp igjen allerede 2. juledag.

-Noen ønsker for det nye året?

-At jeg kan holde på i samme stil som nå.

GRUNN TIL Å SMILE: Eirik Høitomt er i særklasse landets beste travkusk.