Hold av en æresplass til Tørum!

Helt elendig er vel ikke treneren som tar poeng fra Chelsea i London?

RBK-LEDELSEN har visstnok brukt mye tid og tanker i høst på hvordan de skal få byttet ut Knut Tørum som hovedtrener i klubben. Muligens er et par andre spørsmål viktigere for å få på plass den vante kvaliteten i Norges beste fotballag. For med omstridte Tørum på benken presterte RBK i hvert fall ett av sine beste resultater i Champions League gjennom tidene.

Knapt noen ventet at trønderne skulle bli utklasset i London. Til det pleier Chelsea å gjøre akkurat nok, og ikke stort mer.

Men enda færre ventet et norsk poeng.

Det er det mulig å ta med seg lenger enn til Champions League-tabellen.

FOR DET ER mer «visstnok» rundt Rosenborg for tida.

Angivelig var det ikke Knut Tørum som valgte den endelige lagoppstillingen til denne kampen. Han skal ha vært presset til å vrake Steffen Iversen til fordel for en raskere og mer mobil midtbane med Per Ciljan Skjelbred på høyrekanten.

Det er mulig det er en sann versjon, men i så fall betyr det lite. Det taktiske valget var perfekt, men det teller enda mer at RBK har en trener som også er i stand til å kompromisse. Sånt er en bra egenskap i styring av store fotballbedrifter.

Ulik kompetanse og delt lederskap er ikke noe å være redd for hverken i toppledelse eller toppidrett. Utfordringen for RBK som i enhver kunnskapsbedrift er å ta diskusjonene, men likevel å holde styringen etter en langsiktig plan.

OMSTRIDT: Det har blåst rundt Knut Tørum de siste dagene. I kveld kunne han ta Jose Mourinho i hånda etter poengdeling i London. Foto: AP/Scanpix
OMSTRIDT: Det har blåst rundt Knut Tørum de siste dagene. I kveld kunne han ta Jose Mourinho i hånda etter poengdeling i London. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det er der det har skurret under Knut Tørums ledelse; men ikke noe særlig mer enn det også gjorde for nesten alle hans forgjengere. Sannheten er at arven etter Nils Arne Eggen er blitt for overveldende for hele gjengen, men det sier mer om Eggens spesielle format enn etterfølgernes eventuelle udyktighet.

DET ER i en slik erkjennelse at det virker i enkleste laget å ty til trenerbytte igjen.

Felles lederskap betyr også felles ansvar, og da blir de taktiske valgene bare en del av en helhet med spillerkjøp, fysisk trening og total bedriftsledelse.

Muligens var det en dårlig bedriftskultur som seiret da Knut Tørum visstnok lot seg lede av de eldste spillerne til fjorårets seriegull og kanskje er det andre høyt oppe i RBK-systemet som nå bør vært sterke nok til å beskytte en fersk trener mot å få skylden for et svakt året derpå.

I HVERT FALL fordi dette året ikke kommer til å bli entydlig. Det sensasjonelle resultatet mot Chelsea sørger alene for det, og det kommer mer. De lette, lynraske kombinasjonene mellom Marek Sapara og Per Ciljan Skjelbred rundt hjemmelagets millionbein fortalte det.

Internasjonalt sett er RBK fortsatt i særklasse det beste norske laget.

For det var ikke buingen på Stamford Bridge inn til pause som var tegnet på at det kommer en trivelig Champions League-høst med RBK. Hjemmepublikummet til en av verdens rikeste fotballklubber har vært matleie så lenge at deres uvaner ikke er til å bry seg om.

Det gode tegnet kom med svenske Mikael Dorsin ute på venstrekanten midt i omgangen i en-mot-en kamp mot Makelele.

Jeg vet ikke hvor mange slike Makelele-dueller du har sett opp gjennom årene. En gang var han blant verdens beste i dem; nå er definitivt ryktet hakket bedre enn standarden. Men nettopp det å stå opp mot ryktet er det Champions League-innsatsen for RBK dreier seg om. Laget kom til denne kampen rett fra nok et serietap og fra enda en ganske åpen diskusjon om trener Knut Tørum er verd å satse på. Da skal det litt til å ta trøyetak i overmakten, og holde fast.

FOR DET VAR akkurat et slikt tak Dorsin festet på Makelele i denne duellen, og det lønte seg. Basketaket endte med RBK-frisparket som ble hardt og presist ble slått mot førstestolpen av Marke Sapara, og så var det Koppinens bein og 1-0.

Den overraskende scoringen forandret ikke kampen, men den tydeliggjorde at RBK på tross av et kollektiv forfall har et mannskap som kan matche motstandere på bra nivå.

SÅNT HAR både med individuelle fysiske ferdigheter, et effektivt kollektiv og spillernes konsentrasjon å gjøre. RBK har i utgangspunktet det første, men har tidvis slitt med de to neste.

Det er selvsagt også trener Tørums ansvar.

En skikkelig forsvarskamp, et par vennlige målstenger og et eget anstendig offensivt spill i Champions League-starten, stryker ikke ut nesten en hel sesong.

Men det er heller ingen grunn til å glemme hvordan klubben har kavet de siste sesongen i jakten på å komme videre med nye trenerkrefter.

Rosenborg-miljøet har ellers hatt en god vane med å utnytte de ressursene de allerede har. Da kan klubbfolket fortsette framgangen med å holde av en raus æresplass til Knut Tørum som takk for denne flotte fotballkvelden.