Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hold deg aktiv

Følg tipsene også etter OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I to uker har vi presentert deg tips for hvordan du kan bevege deg litt ekstra i hverdagen.

Det hjelper godt å bare gå av på busstoppet før, eller ta trappa i stedet for å ta heisen.

For at du skal fortsette den gode trenden, har vi under samlet alle aktivitetstipsene for deg.

Skriv dem ut, og heng dem opp på kjølskapet!

Gå på besøk

Skal du på besøk? Da kan du sette igjen bilen, og ta på deg gode sko. Pass på å ha godt med klær, så kan de sette deg inn i varmen og kose deg med OL sendinger med god samvittighet.

Gå-tur til butikken
Det kan være lurt å kjøpe det du trenger av drikke og tunge ting en fast dag i uka. Resten av uken kan du ta føttene fatt og gå på handletur. Ta med en god sekk slik at du slipper du å få vondt i armene av tunge handleposer.

Måk deg i form

Snømåking er en nødvendighet, så hvorfor ikke kombinere det med mosjon. Dersom man gjør det riktig er det god trim.

Pass ryggen: Løft med bena og ikke ryggen. Ryggen skal være flat. Det vil si at for hvert snøtak du tar må du bøye knærne og holde ryggen rett. Når du vrir deg for å kaste vekk snøen må mage og rygg stabiliseres, det vil si at du vrir hele kroppen, ikke bare ryggen.

Ta det med ro: Det kan være hardt for hjerte og komme rett fra senga og ut til tung måking. Pass derfor på at du vurderer din egen form, og måker i et rolig tempo

Ta en akepause

I en av OL pausene kan du ta med dine eller andres barn ut på tur. Dere kan gå i akebakken, der du også blir med. Det å gå opp de lange bakkene er virkelig god trening, og skal du ha en skikkelig utfordring kan du dra barna opp bakken når de er slitne (Hvis ikke du blir sliten først, og de må dra deg opp).

Ta trappa!
Tiden til trening kan fort bli knapp for OL entusiaster. Trappegåing tar lite tid, men er veldig bra for helsa. Du taper ikke tid på det, fremfor å vente på heisen, det er en god måte å forbrenne fett på og ikke minst er trappegåing en enkel mosjonsform. Kort, intensiv bevegelse setter blodomløpet i gang og styrker hjertet.

Trappekonkurranse

En måte å få motivasjon til å ta trappa på jobben er å lage konkurranse. Heng opp en liste like ved døren der man kan sette et kryss her gang man har tatt trappa. De med flest turer i løpet av for eksempel en måned kan kanskje få en liten pris.

Husvasken

Man kommer ikke unna det, huset må vaskes av og til. Husk at det er mye god trening i en skikkelig husvask, så hvorfor ikke gjøre det til en fin treningsøkt?

Ta på deg treningstøy, og vask huset i et litt større tempo enn du pleier. Da blir du både sprekere, og får mer tid til å følge med på OL.

Gå til jobben
Dersom du bor så langt unna at du er nødt for å ta bilen kan du parkere et stykke unna og gå den siste biten. Bor du veldig nært, kan du gå en omvei, og tar du bussen kan du gå til neste stopp.

Det viktigste er at du er i aktivitet. Ta også trappen når du kommer til jobben. Det viktigste er at du er i minst 30 minutter aktivitet totalt i løpet av hele dagen.


Strafferunder
Ta en armhevning for hver gang Norge bommer i skiskyting. Du kan eventuelt bytte ut øvelsen med andre styrkeøvelser. Se på videoøvelsene for tips til øvelser du kan gjøre.

Naboens hund på tur
Trenger du en turkamerat? Kanskje naboens hund og naboen selv ville satt stor pris på om du tok den med ut på tur i vinterværet. Da gjør du en god gjerning, og du kommer deg i aktivitet.

Søppeltur

Når du skal ut med søpla eller hente posten, og du først har tatt på deg skoene tar du en ca 10 minutters spasertur rundt kvartalet. På denne måten får du litt fysisk aktivitet i små doser gjennom hele uken.

Reklamepause-mosjon

Dagens tips er å være i bevegelse hver gang det er reklamepause. Kroppen kan bli stiv og støl dersom du sitter for mye, og det kan gå ut over ryggen og nakken.


Her
finner du tips til enkle rygg og nakkeøvelser.

Skriveren litt unna kontorplassen
Dersom du har kontorjobb kan du passe på at for eksempel printeren står et stykke unna pulten. Da må du reise deg og gå noen skritt for å hente papirene. På denne måten kommer du deg opp fra stolen av og til, og det er sundt for rygg og nakke.

Gå på tå

Når du beveger deg rundt i hjemmet ditt, gå ordenlig opp på tå i hvert skritt, det er god trening for leggmuskulaturen. Bruk også armene aktivt.

Staver
Gå med staver når du skal ut på tur. Stavgangen gjør at man "orker" mer. Man får høyere puls, som igjen gjør at kondisjonen blir bedre og setter fart på fettforbrenningen. Les mer om stavgang her.

Knebøy med ryggsekk!
Trener musklene på forsiden av lårene og setet.

Vekten i sekken er det utslagsgivende. Prøv deg frem – 10 kilo kan være greit å starte med. Stå med bena i skulderbreddes avstand og all vekt i helene. Stram magemusklene. Sett deg ned som om du skal sette deg på en lav krakk som står langt bak deg.

Senk deg rolig, kontrollert ned til 90o i knærne. Litt raskere opp til full strekk i knær og hofter. Gjenta 12–16 ganger.

Du skal kjenne det godt i lår og sete de siste repetisjonene. Hvil i 20–30 sekunder og gjør enda en serie, med 12–16 repetisjoner.

Sit-ups!

Ta ti sit-ups i hver reklame pause. På den måten får du god trening, og du bruker reklamepause til å bruke kroppen, i stedet for å gå på kjøkkenet og finne deg noe å spise.

Gjør dette en gang hver dag, og kanskje to om du orker. Så ser du snart resultater, og kanskje du kan øke til 15 per gang.

God trening!

MÅKE SNØEN: Så lenger snøen er herm, så er måking er god aktivitet. Når snøen smelter derimot, er det bare til å klippe plenen å måke løv. Du får frisk luft, og du bruker kroppen.
STAVGANG: Snø eller ikke. Finn fram stavene og kom deg ut!
KNEBØY MED SEKK: Et godt aktivitetstips som kan gjøres hjemme i stua.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!