- Hold deg unna OL, Valgerd

Det er full krig mellom Valgerd Svarstad Haugland og norsk idrett. Roeresset Olaf Tufte mener kulturministeren bør holde seg hjemme fra Athen-OL.

Idretten har fått 31 millioner kroner mindre enn forventet fra Kulturdepartementet inneværende år. Dermed må toppidrettssjef Bjørge Stensbøl kutte utgiftene sine med 23 millioner kroner i 2004.

Det er en dramatisk høy sum med ditto konsekvenser.

- Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Det er så mye som må kuttes i, sier en nedtrykt toppidrettssjef.

- Dobbeltmoral

- På kort sikt blir den direkte støtten til alle særforbund justert ned til null. Ikke ei eneste krone blir overført fra oss til forbundene dette året. Også den indirekte støtten, i form av konsulenter, treningsbistand, gratis overnatting på Toppidrettsenteret og slike ting, blir sterkt redusert, sier Stensbøl.

Olaf Tufte, som er et av Norges aller største OL-håp i Athen i sommer, reagerer sterkt på at midlene fra Kulturdepartementet uteblir.

- Det blir dobbeltmoral å snøre igjen pengesekken, og så komme og gratulere oss. De som snører igjen pengesekken, bør holde seg for gode til å reise til Athen, sier roerverdensmester Olaf Tufte til Dagbladet.

Ikke julaften

27-åringen fra Horten er for tida på treningsleir i Italia.

- Vi har ikke akkurat feiret julaften her i dag. Jeg kan jo sette meg ned og grine på grunn av dette og være redd for at det skal gå utover OL-forberedelsene mine. Men jeg setter min lit til at de som skal skaffe penger, gjør jobben sin, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med Roforbundet i går kveld.

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl regner med at det er de små forbundene som får lide mest.

- Jeg er oppriktig lei meg overfor særlig de små forbundene. De jobber så godt, og det er bittert å ikke lenger kunne hjelpe dem, sier Stensbøl og trekker fram vann- og kampsportene.

- Det er de vi skal stole på i OL til sommeren?

- Med den økonomien vi nå får til rådighet, kan det fort vise seg at våre OL-målsettinger er helt urealistiske, sier Stensbøl.

Mange år tapt

Men like mye frykter Stensbøl de langsiktige virkningene.

- Jeg er livredd for at kompetansen vi har bygd opp over de 12-15 siste åra nå skal forsvinne.

- Jeg har ikke noe problem med å si at dette er den mørkeste dagen i norsk toppidrett noensinne, sier Stensbøl.

GULL-HÅP: Roeren Olaf Tufte reagerer på at satsingen på toppidretten rammes etter fordelingen av tippemidlene. - Det nytter ikke å kutte i pengepungen åtte måneder før OL. Det får de ansvarlige ta konsekvensene av, de må på en eller annen måte skaffe penger, sier Tufte. Her fra trening på Årungen i fjor sommer.
INGEN REPRISE: Valgerd Svarstad Haugland overrakte Olaf Tufte «Sportsjournalistenes statuett» i 2002.