«Hold dere i ro hvis en lagkamerat stikker fra feltet!»

Herretrener Carl Henning Gran mener gutta må gå for hverandre, og la være å tette luka hvis en annen nordmann stikker fra feltet på tremila i morgen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): I kveld møtes Thomas Alsgaard, Frode Estil, Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset til et siste taktikkmøte foran morgendagens fellesstart over tre mil.

- Jeg kommer til å oppfordre gutta til at de ikke må gå hardt for å ta igjen en lagkamerat som har stukket fra feltet og har gullsjanser, sier Gran till Dagbladet.

- En slags stallordre altså?

- Ja, de må selv vurdere om det er riktig, og det blir opp til dem selv. Men gutta er tross alt lagkamerater, og da unner man hverandre gull.

Gran understreker at gutta står fritt til å velge taktikk, men ønsker sterkt å få fram lagfølelsen og samarbeidet i ei tremil som trolig kan bli den jevneste noensinne.

Vil aldri slakke

Gran trekker fram tremila i estiske Otepää i januar som et eksempel på hva de norske ikke skal gjøre. Da Andrus Veerpalu stakk fra feltet før siste runde, så var det lagkameraten Jaak Mae som dro opp farta i hovedfeltet, som til slutt hentet inn Veerpalu.

Gutta er ikke umiddelbart begeistret over Grans forslag, men de er innstilt på å være lojale.

- Jeg synes det er et strålende forslag, så lenge jeg er den som ligger foran, flirer Odd-Bjørn Hjelmeset.

Selv er han tveegget i synet på lagkjøring.

- Hvis for eksempel Frode Estil stikker fra, og jeg føler meg pigg, så vil jeg aldri i verden slakke av. Da vil jeg gå alt jeg greier for å ta ham igjen og vinne gullet selv. Vi er tross alt individuelle utøvere.

- Men hvis jeg ser at jeg ikke har sjanse til å følge, så vil jeg sikkert prøve å legge meg foran for å bremse feltet mest mulig.

Ikke sykkel

Anders Aukland er mer skeptisk til forslaget fra sjefen.

- Jeg tror egentlig ikke det er en reell problemstilling. Jeg har aldri opplevd en sånn situasjon i de løpene jeg har gått, sier Aukland til Dagbladet.

Han unner selvsagt lagkameratene suksess.

- Men erfaringsmessig så går alle alt de orker på ei tremil. Og langrenn kan ikke sammenliknes med sykling. Der kan man kjøre lagtempo og gjøre taktiske valg med å rykke. Dette er annerledes. Det handler om å henge med hele veien, sier Aukland.

Og skulle alle henge med til en spurt, så er alle nordmennene kjent som gode spurtere. Alsgaard er rask. Aukland er best på langspurt, mens Estil har slått Aukland. Jokeren er Hjelmeset.

- Ingen slår Odd-Bjørn hvis han er med i spurten. Han er rå, sier Frode Estil.

Derfor vil han garantert prøve å stikke fra lagkameraten lenge før den tid.

TAKTISK: Gran understreker at gutta står fritt til å velge taktikk, men ønsker sterkt å få fram lagfølelsen og samarbeidet i ei tremil som trolig kan bli den jevneste noensinne.