«Hold kjeft, franskmenn»

OL-vennlige demonstrasjoner i Kina.

Flere tusen kinesere demonstrerte lørdag mot Frankrikes holdning til Tibet og OL, opplyser politiet og øyenvitner.

Demonstrasjonene fant sted utenfor filialer av den franske supermarkedskjeden Carrefour i minst fire kinesiske byer.

- Prøver å vekke patriotisme

I Wuhan marsjerte store grupper demonstranter med paroler som «Avvis Tibets uavhengighet, støtt OL» og «Si nei til franske varer».

Det var tilsvarende protestaksjoner mot filialer av den franske supermarkedskjeden i byene Hefei og Kunming i det sørlige Kina.

Også i hovedstaden Beijing demonstrerte en liten gruppe mennesker utenfor Carrefour, men politiet stoppet demonstrasjonen raskt.

- Vi prøver å vekke det kinesiske folkets patriotisme for å få dem til å stille opp for OL og stå sammen i protester mot tibetansk separatisme, sier en av demonstrantene til Reuters.

«Tibet tilhører Kina»

KLAR TALE: Mange protestanter i flere kinesiske byer ga i dag klar beskjed om hva de mener om Frankrikes holdning til OL og Tibet. Foto: AFP/SCANPIX
KLAR TALE: Mange protestanter i flere kinesiske byer ga i dag klar beskjed om hva de mener om Frankrikes holdning til OL og Tibet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

En liten gruppe mennesker demonstrerte lørdag også utenfor Frankrikes ambassade i Beijing, med plakater der det sto «Tibet tilhører Kina» og «Hold kjeft, franskmenn».

Opprørspoliti sperret raskt av gatene rundt ambassaden, og demonstrantene ble fjernet.

Frankrike har tidligere tonet ned faren for boikott av franske varer i Kina, og sier boikottoppfordringen kommer fra en meget liten gruppe.

Carrefour, som har over 100 såkalte hypermarkeder i Kina, har gjentatt sin støtte til OL i Beijing.

(NTB)

«Hold kjeft, franskmenn»
NAZI-KOBLING: Denne skjermdumpen viser en av flaggene som ble brukt under demonstrasjonene.