- Hold kjeft!

TV-seerne klager på værprat under hopprenn. I helga ba NRKs Arne Scheie dem holde kjeft.

NRKs hoppkommentator får hundrevis av mail fra seerne. I det siste har mange skrevet at Scheie og sidekommentator Espen Bredesen fokuserer for mye på vær og vind under rennene. Under lørdagens direktesending fra Zakopane i Polen gikk Arne Scheie til det drastiske skritt å be de som klager på dette om å holde kjeft. Og i dag, på vei hjem etter helgas hopprenn, står Scheie fortsatt ved den oppfordringen.

- Ja, selvfølgelig. Hvis folk ikke forstår at hopp i dag er preget av vind forfra og bakfra, må de holde opp, sier han til Dagbladet.no.

Han sier det er kommentatorenes plikt å opplyse om forholdene til enhver tid.

- Det er jo dette hopperne snakker om hele tida. Når vi møter Sigurd (Pettersen), Roar (Ljøkelsøy) og de andre, er det jo dette de snakker om.

757 mail

Scheie sier likevel at det er veldig hyggelig at folk engasjerer seg og skriver til ham, men at han ikke vil svare de som kritiserer værmeldingene fra kommentatorboksen.

- Jeg kan ikke svare alle. Da jeg kom hjem etter hoppuka, lå det 757 mail og ventet.

Scheies kraftige ordbruk lørdag kan trolig skrives på kontoen for et voldsomt engasjement.

- Dette er jo en drømmejobb. Det skulle bare mangle at jeg var engasjert. Engelskmennene har et godt uttrykk for dette - «passion». Hvis noen sier jeg er en person som har det, skal jeg være fornøyd, sier Norges mest populære sportskommentator.

Dramatikk

Helga i Zakopane fikk også en dramatisk avslutning. Mot slutten av gårsdagens finaleomgang begynte det å snø voldsomt. Hopperne ble sendt utfor med korte mellomrom, slik at sporet ikke skulle snø igjen.

Etter at hjemmefavoritten Adam Malysz hadde hoppet, ble det et opphold i rennet før sloveneren Peter Zonta kom på bommen. Scheie og Bredesen var ikke klar over at Zonta ikke hadde dukket opp i tide, og satte meget sterke spørsmålstegn ved juryens motiv ved å stanse rennet.

Også etter at han har blitt klar over hva som skjedde, er Scheie kritisk til juryens opptreden.

- Når de ikke diskvalifiserer Zonta, må han få samme forhold som de andre. Da må FIS ha mer enn én prøvehopper klar under slike forhold. Slik det ble nå, ble rennet ødelagt for Zonta, Michael Uhrmann og Tommy Ingebrigtsen, sier han.

Og det er rettferdighetssansen - ikke nasjonalfølelsen som gjør at Scheie irriterer seg over juryens vurderinger.

- Det vi reagerer på er jo ikke at nordmenn blir fratatt seieren, men at det ikke er like forhold for alle, sier Arne Scheie.

VÆR OG VIND: - Det er vår plikt å opplyse om vindforholdene i bakken, sier Arne Scheie (t.h.). Her sammen med Espen Bredesen i kommentatorboksen under ski-VM i Italia i fjor.