Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hold mer på ballen

Assistenttrener Ola By Rise mener årets utgave av Rosenborg beviser at norske lag bør fokusere mer på ballbesittelse.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Myten om norsk fotball er jo at alle mål scores innen fire trekk. Den er feil, og den sier lite om hva som fungerer for norske lag, sier assistenten til Åge Hareide i Rosenborg.

Han mener klubben hittil i sesongen har vist at det også lønner seg å holde på ballen. By Rise viser til treningskampene før sesongen, der Rosenborg scoret flere mål etter mange trekk. Dette gjentok seg i seriekampene mot Brann og Lyn, der Rosenborg scoret etter både seks og sju trekk.

- Dette blir veien videre for vår del, og bør også være retningsgivende for norsk fotball, sier han.

- Det handler ikke alltid om å komme seg raskest mulig mot mål. Noen ganger er det lurest å holde på ballen for å lete etter åpninger, sier By Rise, som mener Rosenborg er blitt mer markant ballbesittende i år.

Får støtte

Han får støtte av Erik Hoftun, som synes dagens Rosenborg-utgave kjennetegnes av at alle spillerne er gode med ballen.

- Men det går ikke ut over framdriften, som fortsatt er den samme. Nils Arne Eggens stil ligger i bunnen, sier Hoftun.

Ola By Rise mener ballsikkerheten er lagets viktigste nye våpen. Særlig på bortebane i Europa.

- I tøffe kamper må laget føle seg trygge på at de kan holde på ballen når det er nødvendig, sier By Rise.

Mye av grunnen til fornyelsen er at Vidar Riseth er en mer spillende midstopper. I tillegg får Christer Basma eksponert seg mer på høyrebacken.

Ørjan Berg har dessuten vært en suksess i Bent Skammelsruds rolle. Berg fordeler ballene raskt i lengderetningen - slik spillestilen legger opp til.

Men Rosenborg framstår også sterkere defensivt. Flere spillere framhever måten Åge Hareide har ryddet opp i organiseringen bakover på banen.

- Laget er blitt mer disiplinert, og flinkere til å løpe mer. Selv om Rosenborg har utrolig gode fotballspillere, måtte vi nok strammes opp litt. Mye av det Hareide har fokusert på, visste vi jo om fra før, sier Christer Basma. Han påpeker at Rosenborg har trent mer forsvarsspill etter at Hareide overtok, og at hver spiller har fått klarere oppgaver bakover på banen.

- Et løft

- Vi har jobbet mye med omstillingsfasen fra angrep til forsvar, blant annet hvordan vi skal ta over rollene til hverandre, sier Basma.

- Alle fikk et løft da Åge tok over. Alle vil vise seg fram, sier Frode Johnsen. Han spiller som oftest spiss, men i Roar Strands skadefravær er han indreløper.

PÅ TOPP: Vidar Riseth, Erik Hoftun og de andre Rosenborg-gutta har fått en knallstart på årets Tippeliga. Her fra gårsdagens RBK-trening. <!--/BTEK1-->
VISER VEI: - Alle mål må ikke komme etter fire trekk, sier Ola By Rise, assistenten til Rosenborg-trener Åge Hareide. Her forklarer han Azar Karadas hva han vil at han skal gjøre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media