Hold ut, Bente

BENTE SKARI blir dopingtestet to ganger i uka og synes det begynner å bli slitsomt. Forståelig, men en dårlig sak å gå videre på om dagen.

For tre uker før VM er langrennsdopet tilbake på dagsorden, ingenting passer Norge dårligere.

FIS-systemet har lekket ut ei ny svarteliste over dopmistenkte langrennsløpere fra Estland, Russland, Tsjekkia og Italia. Samtidig raser russiske ledere mot det de kaller norsk misbruk av astmaspray. Russerne mer enn antyder at nordmennene bruker sprayen for å skjule andre uhumskheter.

Norske ledere og løpere ler av påstandene, men latteren er anstrengt.

DEN RUSSISKE påstanden er ifølge norske langrennsmedisinske eksperter lett å motbevise.

Likefullt er det en anklage som fører med seg en ny runde med mediefokus. En god del tid må avsettes til å svare på spørsmål. Slikt er ingen perfekt VM-oppladning.

Har svartelista Expressen trykket i går hold i virkeligheten, er det bare en gjentakelse av gamle mistanker. Men like fullt er det en ekkel påminnelse om at en sport som er avhengig av noen skandalefrie år for å berge sin egen troverdighet, fortsatt er full av udetonerte miner.

Expressen spekulerer i dag på om flere løpere kan ha gått tilbake til «gammeldags bloddoping», injisering av eget blod slik det foregikk på 80-tallet, fordi testmetodene for å avsløre mer effektive juksemidler som EPO og NESP er blitt for gode.

Er det sant, er det tragikomisk. Skjønt langt mer tragisk enn komisk.

INTERNASJONAL langrennssport har en slags gentlemans agreement om å unngå dopingskandaler i vinter. Sporten tåler det ikke, og alle vet det.

Derfor er det interessant å merke seg at gårsdagens to utspill stammer fra idretten selv.

Svartelista må ha lekket fra FIS eller WADA, og russerne klarte bare ikke å motstå fristelsen til å mobbe prektige Norge litegrann.

Idretten sørger selv for å holde fokus der de helst ikke vil ha den - på sin egen dårlige samvittighet.

Derfor må Bente Skari holde ut og smilende godta at hun blir testet et par ganger i uka.

Så kan i alle fall hun bruke resten av tida på det som gjelder - å gå fort på ski.