Foto: AFP
Foto: AFPVis mer

Holder dette mot Tyskland?

En helt ny kamp med et kilent problem på stopperplass.

||| AV OG TIL er det noen spillere som plutselig bare er der på banen fordi det alltid har vært sånn. I VM har dette skjedd med Carles Puyol.

Trøbbelet på Spanias venstre stopperplass startet mot Sveits der Puyol raste umotivert foran makker Pique rett før 0 - 1 målet og etterlot seg rommet der skaden skjedde. Like etter gjorde han samme feilen og holdt på å gi sveitserne sjansen til å øke ledelsen.

Seinere har det ikke vært tvil:

•• En stor karriere bikker med ett feil vei.

Det blir fort dårlig spanske opplevelser i semifinalen mot Tyskland.

CARLES PUYOLS utfordring har lenge vært farten, men han har skjult det godt. Etter at eks-klubbtrener Louis van Gaal omskolerte ham fra sideback til stopper i Barcelona, har den alltid hardt kjempende Puyols pisket fram store opplevelser rundt seg. Her er lederen som har fått med seg det meste bortsett fra VM-gull.

Underveis har triumfene også løftet hans eget spill. Seinest i EM for to år siden gikk han greit inn på stjernelaget som UEFA plukket ut. Da var Puyol mer enn en glitrende hærfører. Han virket solid nok på egne bein i duellene. Nå gir han stikk motsatt inntrykk.

MOT tapre Paraguay ble den spanske veteranstopperen plaget kampen igjennom av kvikke Nelson Valdez. I en mot en duellene med stort rom rundt seg strakk tempoet rett og slett ikke til, men  nullen holdt takket være gode og raskere kompiser som høyrebacken Sergio Ramos og stoppermakker Gerard Pique.

Carlos Puyol er typen lagkameratene gjerne hjelper. Han er fin å ha med som sjef på laget, men også slike viktige lederoppgaver har sin begrensning. Det Paraguays Valdez ikke klarte å utnytte i går, kan fort vekk gi de åpningene Tyskland trenger for å avgjøre semifinalen.

KANSKJE var det akkurat dette trener Vicente Del Bosque følte da han plukket Puyol av banen fem minutter før slutt på stillingen 1 - 0?

Da var farten til Valdez ikke lenger noen utfordring. En lårhøne fra nettopp Puyol hadde løst det problemet, og Paraguay var for en stund helt uten tempo på topp. Likevel ble Puyol tatt av og erstattet av Carlos Marchena.

Noe definitivt svar fikk ikke Bosque på byttet. Dette var kvelden da Spania sjanglet seg videre på David Villas målteft og ikke så mye mer. Paraguay kom til enda en enkel sjanse etter en Ilker Casillas retur og ingen av stopperne var der for å plukke opp Roque Santa Cruz.

Der og da var Paraguay bare et spansk keeper-leggskinn fra ekstraomganger.

DEN flaksen blir ikke automatisk overført til semifinalen. Mot Tyskland kommer utfordringene langt oftere, og  helst i rommene bak stopperne. Dette er en type angrepsspill som krever kvikke forflytninger av forsvarsspillerne og utfordrer spesielt Puyols tempo.

Idet Miroslav Klose rykker ut kanskje fulgt av en av stopperne, vil Mesut Özil eller Sami Khedira komme i fart inn mot rommet bak Spanias venstre stopper.  I verste fall kunne den som har denne plassen også blitt utfordret av Thomas Mueller, men den tyske 20-åringen må sone for to gule kort. Det tar av litt av tempotrykket for spanjolene, men dette vil uansett bli en kamp der de defensive spanske midtbanespillerne må holde beina i gang bakover for å gi stopperne sine nødvendig hjelp.

NETTOPP de tyske dype gjennomløpningene blir Spanias største problem.

I går var det klasseforskjell på prestasjonene til de to semifinalistene. Det er det vanligvis ikke, men spanjolene går altså inn i kampen med et ganske nytt spørsmålstegn knyttet til en av lagets kjæreste spillere.

Holder Carlos Puyol fortsatt nivået som gir landet den første VM-finalen?