Holder døra på gløtt

Vålerenga-investorene sendte en assistent for å fortelle klubbmedlemmene at de ikke ville være med på leken mer. Men bare timer etter at det ekstraordinære årsmøtet var over, ville ingen av investorene si at avgjørelsen om å trekke seg ut var definitiv og endelig.

Verken John Fredriksen, Ola Mæle eller Øystein Stray Spetalen stilte opp på årsmøtet i Vålerenga. I brevs form fortalte de at de trakk seg som kandidater i klubbens nye elitestyre, samt at de vurderte sitt videre økonomiske engasjement i klubben. Fordi de mente at valgkomiteen og klubbstyret hadde ført dem bak lyset med å plutselig forandre innstilingen til det nye elitestyret.

  • Årsmøtet vedtok likevel Fredriksen-modellen for et nytt elitestyre bestående av fire personer. Selve valget ble utsatt til et nytt ekstraordinært årsmøte. Trolig om 14 dager.

Døra på gløtt

Dermed skapte Fredriksen og de andre storaksjonærene fullstendig kaos på det ekstraordinære årsmøtet. Om mulig er tilstanden i Vålerenga enda mer uklar i dag, enn den var før gårsdagens møte.

- Vi har mer enn nok å gjøre i verden enn å drive politikk i et norsk idrettslag. Vi kan ikke forholde oss til folk som driver slik klubbstyret i Vålerenga gjør. De kan ikke forvente at det sitter en snill julenisse og bare gir dem penger, sier en svært krass Tor Olav Trøim til Dagbladet.

Pragmatiske

Trøim er ingen hvem som helst. Han er adm. direktør i Fredriksens rederfirma Frontline, og regnes for å være milliardærens høyre hånd og nærmeste medarbeider. Trøim har likevel problemer med å si at engasjementet til Fredriksen i Vålerenga er endelig over.

- Betyr det dere gjorde i kveld at Fredriksen selger seg helt ut av Vålerenga?

- Nja, he, he. Fredriksen er som reven. Han har alltid to utganger, sier Triøm.

  • Det kan vanskelig tolkes som annet enn et signal som om at døra fortsatt er litt på gløtt.

For heller ikke Øystein Stray Spetalen og Ola Mæle er klare på at de selger alle aksjene sine i Vålerenga, og trekker seg ut.

- Vi er pragmatiske i forhold til den videre utviklingen. Men per i dag har vi trukket oss ut, sier Øystein Stray Spetalen til Dagbladet.

Spetalen og Mæle satt sammen i en middag seint i går kveld. Da Dagbladet snakket med begge, ga de en ørliten åpning for at de beholder pengene og aksjene i Vålerenga.

- Hvis vi får et styre og en organisasjon vi har tillit til, så er vi der, sier de.

For det er vanskelig å se hvilke alternativer Vålerenga har. Uten pengesterke investorer som er villige til å ta et ekstra løft, går VIF mot et budsjettår der de er nødt til å kutte 10- 15 milioner kroner i den sportslige satsingen. Det kan bety at de må slippe sentrale spillere. Kjetil Rekdal er en av dem som vurderer situasjonen. Budsjettkutt er heller ikke et godt signal å sende ut for en klubb som vil fort opp, og ønsker å knytte til seg nye og unge spillere.

Nordbrekken mekler

Formann i Vålerenga ASA, Jon H. Nordbrekken, tror det blir vanskelig for selskapet å få inn nye investorer.

- For fire år siden var det lett å få med seg investorer i fotball. Nå er markedet mye vanskeligere, sier han til Dagbladet.

- Vil du overtale Fredriksen og Co. til å ombestemme seg?

- Jeg skal i alle fall snakke med dem for å få høre hva som ligger bak. Så får vi se.

Dermed kan Nordbrekken bli en viktig mekler for å få med seg investorene videre.

<B>SENDEMANN: Vålerenga-investorenes sendemann Håkon B. Schrøder hadde en klar melding til årsmøtet om at Øystein Stray Spetalen, John Fredriksen og Ola Mæle trakk seg som kandidater i klubbens nye elitestyre.