Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holder Lillehammer-effekten over Nagano?

For fire år siden gikk Norge av hengslene. OL i Lillehammer, de beste olympiske vinterleker noensinne, ga Norge 10 gullmedaljer. Det var en medalje mer av edleste valør enn under OL i Albertville i 1992. I Frankrike fikk Norge første uttelling for krafttaket som ble tatt etter OL-fiaskoen i Calgary i 1988.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke lov til å forvente Lillehammer-resultatene i Nagano. Denne gang møter vi helt andre forhold enn på hjemmebane. Vi må gjennom tung akklimatisering. Den samme entusiasme som i Lillehammer møter vi heller ikke i Japan, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til NTB en uke før de 18. olympiske vinterlekene tar til på Japans tak, høysletten Zenkoji.

- Sykdom kan også slå lettere ut i Nagano. Vi må bo mye tettere enn hjemme under OL i Lillehammer.

Stensbøl vil ikke oppfattes som defensiv selv om han ikke forventer en gullhøst ä la Lillehammer. Norsk toppidrett har ikke satset like mye denne gang som foran OL på hjemmebane.

Varer ikke evig

- Spennende er det å se hvor lenge Lillehammer-effekten holder. Foran Lillehammer-OL ble det sprøytet inn massevis med midler. Det er ikke det samme denne gang. På et tidspunkt vil dette slå ut. Lillehammer-bølgen varer ikke i evig tid, mener toppidrettssjefen foran OL i Nagano.

Han ser mørke skyer som kan skape problemer i årene som kommer. Selv om Norge er et meget rikt land, sitter ikke pengene løst når det gjelder støtte til de mindre forbund.

- Pengene finnes, men de dreies mot en del store særforbund. Små forbund som har vært storleverandører av norske gullmedaljer tar ikke del i overføringene. I lengden taper også de store forbundene på dette, fortsetter Stensbøl, som legger til at satsingen foran Nagano har vært meget god - men likevel ikke optimal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!