Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holder nytt våpen hemmelig. Frykter «spionasje»

Henrik Kristoffersen (25) har startet skisesongen igjen. Med seg har han en nytt, hemmelig våpen.

TESTER: Henrik Kristoffersen sammen med pappa Lars Kristoffersen like ved Salzburg rett før fjorårssesongen ble avsluttet. Foto: Bjørn Langsem
TESTER: Henrik Kristoffersen sammen med pappa Lars Kristoffersen like ved Salzburg rett før fjorårssesongen ble avsluttet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Blir det riktig å svare mer enn folk tror?

Henrik Kristoffersen har nettopp fått spørsmål om spionasje i alpinmiljøet. I en idrett hvor hundredeler er helt avgjørende, er det selvfølgelig viktig å ha det råeste og beste utstyret til enhver tid.

Dagbladet sitter sammen med Team Kristoffersen ei uke før en knallhard måned med skikjøring starter. Etter planen skulle teamet til New Zealand, men på grunn av ymse forhold ved Stillehavet, velger de heller å bli i Saas-Fee i Sveits gjennom hele september.

Med seg i bagasjen har han et nytt våpen:

- De med trent øye ser det. Mer enn det kan vi ikke si nå, sier Kristoffersen.

STJERNE: Den tidligere toppalpinisten Lindsey Vonn publiserte telefonnummeret sitt på Twitter. Video: @lindseyvonn Vis mer

Spionasje

Team Kristoffersen er forsiktige med å gi detaljer. Den største grunnen til det er at det er en dårlig skjult hemmelighet at de ulike leverandørene kikker på hverandres utstyr.

- Det er et jag for å optimalisere, men det er ofte individuelt. Det er ikke snakk om å finne opp hjulet på nytt, det er på detaljnivå. Men noen større forandringer kan det bli, forklarer pappa Lars Kristoffersen.

Et eksempel er da det begynte å komme «armer» på oversidene av skiene for noen år tilbake. I starten ble skiene dekt til av skifabrikken, så ingen skulle se hva det egentlig var før det var umulig å skjule lenger.

FORNØYD: Henrik Kristoffersen sier han er fornøyd med avtalen han har fått. Video: Frank Karlsen. Reporter: Magnus Gamlem Vis mer

Det er selvfølgelig et stykke fra dette til James Bond, kamuflasjeutstyr i fjellkjeder og spioner med kikkerter som zoomer seg inn på eventuelle nyvinninger, men det er flere historier om servicemenn som har tatt seg noen friheter.

Dagbladet har hørt, uten at Kristoffersen vil si noe om det, om ski som har blitt glemt igjen i prepperom under verdenscupen. Da servicemannen kom tilbake for å hente skiene seinere på dagen, ble en servicemann fra et rivaliserende merke tatt på fersken i å måle bredden på skia med målebånd.

Utøvere tar seg også friheter for å sikre at de er best rustet på startstreken. Under VM i Åre i februar gikk Rossignol-sjefen Bruno Cercley ut mot Head-utøver Alexis Pinturault. Cercley hevdet at franskmannen brukte Rossignol-sko i flere renn i fjorårssesongen, fordi de var de beste på markedet.

Det Pinturault gjorde var rett og slett å skrape av Rossignol-merket fra skoa før start.

- Det er ikke kopier. Det er Rossignol-sko som de har endret utseende på. Vi kan ikke være stille når utøvere fra et rivaliserende team bruker våre sko uten å vise det fram, uttalte Cercley til franske medier i vinter.

Blir holdt hemmelig

Fram til nå har Team Kristoffersen og hans skisponsor Rossignol jobbet hardt med å holde nyvinningen, som ble testet allerede i vår, hemmelig fram til sesongstarten.

- Det er et «mindgame» i det her også. Du prøver å holde det som er synlig og nytt skjult når du utvikler det. For å unngå sniktitting, er du kanskje på steder der det ikke er noen andre, forklarer pappa Kristoffersen.

Nå er det for seint for konkurrentene å kopiere dem på kort sikt. Det er ikke nok å bare se at det er noe nytt. Du må forstå hva konkurrentene har gjort, utvikle seg og teste.

Kristoffersen prøver å holde igjen detaljene, men du merker på 25-åringen at han gnistrer når han prater om detaljene. Han vil bli best, vil vite mest og vil bruke minst mulig tid på ting som ikke gjør ham bedre.

- Det fungerte da vi testet utstyret i vår. Det ble testet i forskjellige bakker på forskjellig snø, nettopp for å få variasjon. Nå har vi en delvis bekreftelse på at det fungerte både på vintersnø og vårsnø, forklarer den 25 år gamle verdensmesteren.

Dagbladet spør videre i hvilken grad dette kan påvirke Kristoffersens sesong, og svaret er:

- Det kan gjøre en betydelig forskjell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!