- Holder på til jeg er 35

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Espen Knutsen (30) har ikke rørt skøyter, kølle og puck siden 14. april, men holder seg i fysisk form på Toppidrettssenteret i Oslo. - Det er veldig viktig, sier Shampo til Dagbladet.

Sju-åtte måneder i året er det stort sett bare Columbus og NHL som gjelder for ishockeyproffen. I tillegg til å være familiefar.

- Jeg regner med å holde på her borte til jeg er rundt 35 år, sier Shampo. - Det er lenge nok.

Han forutsetter at han er frisk, og ser da helt bort fra å avslutte karrieren i Sverige. Kursen settes til Oslo - for hovedstaden forlater Shampo aldri.

Han var litt skuffet over forrige sesong - da han scoret 10 poeng mindre enn den foregående.

- Det burde vært flere, sier Shampo, men jeg spilte uten min faste rekkekamerat det meste av tida.

Columbus sleit i bunnen av tabellen hele sesongen, men Espen fikk sin opptur.

- Det var stort å bli tatt ut på All Star Team - det var en gledelig overraskelse, sier Shampo.

Om klubben Columbus

- Klubben vil heller ikke denne sesongen være i nærheten av playoff. Vi har kjøpt inn et par backer, men må hente inn flere for å hevde oss. Klubbeieren har mer enn nok penger, men vil forelpig ikke bruke så mye på et nytt lag i NHL. Jeg håper at vi er med i Stanley Cup-sluttspillet om et par- tre sesonger.

Om byen Columbus

- Interessen er enorm - hver hjemmekamp (41 stykker) er utsolgt (18500). Vi taper jo en del, men publikum jubler og støtter oss. Det har jo ikke vært hockey i byen tidligere, men det spørs hvor lenge fansen vil være tålmodige med oss når vi ligger på bunn. Utenom hockey er det et collegelag som spiller 16 kamper i amerikansk fotball. De har 100000 på hver kamp.

Om livet i USA

- Det er fint å være hockeyspiller i Columbus, for i byen er det litt vinter om vinteren. Sønnen min Emil (3) og jeg klarte å lage en snømann, men den forsvant raskt. Sommer har vi helt ut oktober. Kona mi Hanne lengter selvsagt hjem litt, særlig når jeg er mye ute og reiser. Jeg er borte rundt 80 dager i sesongen. Hun og Emil bor seks måneder i Columbus og seks måneder i Oslo.

Om klubbskifte

- Lysten sier både ja og nei. Det hadde selvsagt vært gøy å vinne noe - det kjenner jeg til fra både Norge og Sverige. Men i Columbus vet jeg hva jeg har - og på laget får jeg mye istid. Det er sjelden penger i overganger i NHL, man bytter spillere. Det skjer ofte, og særlig rundt deadline 13. mars. Spilleren er den siste som får høre noe - noen ganger bare fem minutter før fristens utløp. Mange må ikke bare bytte by og ta barna ut av skole - de må også bytte land. Du har ingen mulighet til å si nei.

Om lockout

- Eierne av NHL-klubbene har varslet lockout etter sesongen 2003- 2004. De vil stoppe kampene fordi spillerne har for høye lønninger. Den best betalte er tsjekkeren Jaromir Jagr i Washington. Han har en grunnlønn på rundt 110 millioner kroner, i tillegg kommer bonuser og sponsorkontrakter. Og klubben nådde ikke playoff, så han har hatt fri like lenge som meg.

Om dødsulykken

- Jeg tenker litt på den, men jeg er ferdig med den. Men det var en veldig lite hyggelig forside Sports Illustrated lagde med meg etter at Brittanie Cecil døde - den var helt unødvendig.

Om fritid

- Etter sesongslutt tok jeg tre uker helt fri fra alt, før jeg begynte å trene igjen her i Oslo. Så var vi 14 dager på Marbella i Spania. Det er blitt bra med golf - jeg har spilt meg ned til 9 i handicap. Rundt 10. september samles laget igjen. Da er vi rundt 80 spillere som først testes før vi går på isen. 60 spillere skal bort før seriestarten en måned seinere.

Om Lyn og VIF

- Det er litt snålt at Lyn ikke trekker folk når klubben topper Tippeligaen, men det er tydelig at det bare er Vålerenga som gjelder her i byen. Det er veldig synd, for det er gøy med Lyn - og Oslo-fotballen trenger et løft. Selv om jeg holder med Vålerenga.

Om norsk hockey

- Det er tragisk at vi ikke er i A-pulja. Jeg tror rekrutteringen er for dårlig. Det bør ansettes kompetente trenere for 13- 14-åringer. Hvis Columbus ikke kvalifiserer seg til playoff, regner jeg med å reise rett til B-VM og spille for Norge. Hvis kroppen ikke er helt utslitt etter sesongen. Jeg har ikke vært med på flere år, men har heller ikke hatt tid til å savne landslaget.

Om bryllupet

- Det var en artig greie å gifte seg i Las Vegas. Det var bare Hanne, Emil og meg. Vi giftet oss i Little White Chapel, og hun som driver stedet er født i Norge. Vi hadde en Elvis-sanger som sang to låter: Viva Las Vegas, den andre husker jeg ikke.

Om framtida

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre når proffkarrieren er over, men det kommer til å bli mye golf. Økonomisk er vi heldigvis sikret for framtida. Men jeg tror nok at jeg kommer til å bli noe på trenersiden i ishockey - og da blir det i Vålerenga, sier Espen Knutsen til Dagbladet.

KLAR FOR TØFFE TAK: Espen Knutsen ligger ikke på latsida mens han og familien er i Oslo. Toppidrettssenteret er flittig i bruk, og 30-åringen er klar for en ny sesong i NHL. - Jeg håper at vi er med i Stanley Cup-sluttspillet om et par- tre sesonger, sier Shampo til Dagbladet.