Holder pusten

Kort tid før VM-start ulmer covid i den norske friidrettstroppen. I verste fall kan mesterskapet ryke for utøvere.

FAVORITT: Jakob Ingebrigtsen er Norges største gullhåp under VM i friidrett. Foto: Nikola Krstic / NTB
FAVORITT: Jakob Ingebrigtsen er Norges største gullhåp under VM i friidrett. Foto: Nikola Krstic / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE (Dagbladet): Det er stille før stormen rundt Hayward Stadion i Eugene, Oregon. Arenaen, som skal huse friidretts-VM de neste ukene, er omringet av byens college.

Ekorn løper fortsatt fritt mellom trærne som pynter hele det gigantiske universitetsområdet, men de nærmeste dagene skal i underkant av 2000 utøvere «ta over» området.

Det internasjonale friidrettsforbundet forteller at det så langt har kommet 300 utøvere og 500 fra støtteapparatene så langt.

- Utøverne tester seg selv før de kommer, så vi kan ikke vite hvor mange positive tester det har vært. De legger inn negative tester her, forklarer Nicole Jeffery i Det internasjonale friidrettsforbundet til Dagbladet

Alle utøverne skal bo rundt på områdets 80 bygg. Felles for dem alle er at de ha en negativ covidtest for å få lov til å delta i mesterskapet.

- Ja, alle utøvere og trenere fra alle land må neste negativt for å få akkreditering, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Morten Olsen i Norges Friidrettsforbund.

Covid-drama

HER BOR NORGE: Den norske troppen på 20 utøvere bor på campus, noen hundre meter fra friidretts-stadion i Eugene. Foto: Thomas Haarstad
HER BOR NORGE: Den norske troppen på 20 utøvere bor på campus, noen hundre meter fra friidretts-stadion i Eugene. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

De siste dagene har fire personer i VM-støtteapparatet til Norges Friidrettsforbund testet positivt på covid. De har vært på precamp i Berkeley - sør for Eugene.

Fortatt har utøverne blitt spart for viruset, men inntil den siste og avgjørende testen holder nok flere av dem pusten, krysser fingrer og tær og eventuelt ber til dem de måtte føle kan hjelpe med sånn …

Smittetrykket i USA er generelt høyt. Myndighetene i Eugene beskriver smittefaren som medium, men tallene har falt den siste perioden.

Hvis det skulle komme en positiv test er ikke VM over for utøverne, men de får ikke akkreditering før de kan vise en ny, negativ test.

SMELL: I friidretten stilles det store krav til fokus og konsentrasjon, men det er ikke alltid folk fullfører med stil. Video: Rødt Kort Vis mer

- Har dere vurdert å gjøre noen forandring på bosituasjon med tanke på smittefare?

- Nei, alle utøveren er innkvartert på campus av arrangør. Det er lite alternativer også, forklarer Olsen til Dagbladet.

Ingen nye positive

GODE NYHETER: Morten Olsen sier at det ikke var noen nye, positive coronatilfeller i den norske troppen søndag. Foto: NTB
GODE NYHETER: Morten Olsen sier at det ikke var noen nye, positive coronatilfeller i den norske troppen søndag. Foto: NTB Vis mer

Tirsdag morgen, amerikansk tid, reiser en stor norsk gjeng fra precamp i Berkley til VM-byen Eugene. Gruppen inneholder blant annet regjerende verdens- og OL-mester Karsten Warholm og sleggekaster Eivind Henriksen.

Alle leverte en negativ test mandag kveld (amerikansk tid) og er klarert for å delta i VM, men fortsatt er det flere som må teste seg.

KLARSTEN: Warholm testet negativ før ankomst Eugene. Så gjenstår det å se om den regjerende VM-mesteren blir helt skadefri. Foto: Javad Parsa / NTB

KLARSTEN: Warholm testet negativ før ankomst Eugene. Så gjenstår det å se om den regjerende VM-mesteren blir helt skadefri.

Foto: Javad Parsa / NTB

Vis mer

Morten Olsen ser realistisk på situasjonen:

- Smittetrykket generelt i USA er høyt, så det er vanskelig å gardere seg helt når man tross alt skal trene og konkurrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer