Holder pusten

De norske utøverne er bekymret for at snømangel og varmt vær i Oberstdorf kan føre til problemer og dramatikk.

JURY-SJEKK: Mandag formiddag var jurymedlemmer fra FIS ute og testet løypen. De melder om isete, men solide løyper. Foto: Thomas Haarstad
JURY-SJEKK: Mandag formiddag var jurymedlemmer fra FIS ute og testet løypen. De melder om isete, men solide løyper. Foto: Thomas Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF / VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet (FIS) måtte ta snøgrep allerede i Val Müstair, men værmeldingene i Oberstdorf gjør at FIS må bite negler i dagene framover.

Det er meldt temperaturer opp til 16 varmegrader, og de siste værmeldingene viser også at det kan regne før tourens tredje og fjerde etappe, som går tirsdag og onsdag.

Det er dårlig nytt. Dagbladet var selv i løypene i Oberstdorf mandag formiddag, og da så forholdene fortsatt ålreite ut. Det er bar bakke i landsbyen, men inntil videre holder kunstsnøen i skiløypene bra selvom det er svært isete løyper, opplyser FIS mandag.

- Det er sommer i lufta, men vinterforhold i sporet, melder et jurymedlem.

Men det er lite reservesnø, og regn og varmegrader er det verste for snøen som ligger der.

- Til tross for været, er forholdene gode, men de siste dagene har vi allerede mistet mye snø. Vi skal frakte mer snø til kritiske områder i løypa de neste dagene, og har fortsatt et lite depot med kunstsnø tilgjengelig, forteller Fidel Joas, som er ansvarlig for løypene i Oberstdorf, til Dagbladet.

Arrangøren har også tatt flere grep. Utøverne får knapt trene i løypene i forkant av konkurransen. Mandag er løypene bare åpen mellom 14 og 16 på ettermiddagen.

HOLDER STAND: Løypenettet i Oberstdorf. Foto: Privat
HOLDER STAND: Løypenettet i Oberstdorf. Foto: Privat Vis mer
VINTERGRØNT: Løypene i Oberstdorf fredag formiddag. Foto: Tore Ulrik Bratland
VINTERGRØNT: Løypene i Oberstdorf fredag formiddag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Holder pusten

Også FIS følger tett med på utviklingen i Oberstdorf. I verste fall må de ta grep om vær og vind herjer løypene.

- De siste dagene og ukene har vært veldig dårlige for forholdene, både her (Val Müstair) og Oberstdorf. Det har regnet mye. Vi har fått daglige oppdateringer, og er kjent med situasjonen. Det siste er at løypa er kompakt og hard, til tross for regn, sier renndirektør i FIS, Michal Lamplot, til Dagbladet.

RENNDIREKTØR I FIS: Michal Lamplot. Foto: Thomas Haarstad
RENNDIREKTØR I FIS: Michal Lamplot. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

Han er fortsatt optimist:

- Det ser bra ut nå, men værmeldingene for temperaturene de neste dagene er ikke veldig bra. Det positive er at det ikke er meldt så mye regn. Akkurat nå har vi fokus på løypa som er der, så får vi se de neste dagene om vi må starte med noe nødløsninger.

Varmt vær

Det er ikke første gang vind og vær har skapt problemer for arrangøren i Oberstdorf. I 2018 ble sprinten avlyst etter kvinnenes prolog. Store reklameskilt og reklameduker føk over løypene, og var nære å treffe utøverne.

Under VM i 2021 var det også varmt. Da sprinten gikk av stabelen var det 17 grader i skyggen og stekende sol, noe som skapte utfordringer for utøverne.

Det varme været ga trøblete løyper med dype spor og mye løssnø.

De norske utøverne er spent på hva som venter dem, og hvordan været kommer til å prege de isete løypene.

- Det er vi like spente på som alle andre. Vi må bare ta det som det kommer. Det blir utfordrende, men det blir det for alle, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Simen Hegstad Krüger frykter at forholdene kan felle enkelte utøvere:

- Det kan bli en 10 kilometer som skiller mer enn vanlig. Og så er det en jaktstart som det kan bli helt avgjørende hvilken gruppering man havner i. Havner man i felt gruppe kan det bli store utslag, forklarer han til Dagbladet.

Det samme sier Martin Løwstrøm Nyenget:

- Det blir spennende. Temperaturen tror jeg er helt grei, men jeg er spent på hvor mye snø de har. Det virker som det har tæret på mye der, men jeg håper og tror det blir skirenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer