Holder tett om fett

Olympiatoppen mener de har kontroll med vekta til Sigurd Pettersen og de andre hopperne. Men vil ikke røpe resultatene av målingene som ble gjort før sesongstart.

OSLO/INNSBRUCK (Dagbladet): Professor Jorunn Sundgot Borgen er engasjert av Olympiatoppen for å passe på hoppernes vekt og helse. Hun avviser påstandene fra østerrikeren Martin Höllwarth om vektproblemer blant de norske hopperne. Höllwarth mener Sigurd Pettersen & co. er blitt merkbart slankere under Mika Kojonkoskis treningsregime.

- Vi har nå et optimalt system for å kartlegge og følge opp utøvere i vektavhengige idretter som hopp. Vi har kontroll så langt det lar seg gjøre, sier Sundgot Borgen til Dagbladet. Hun er professor i ernæringsfysiologi ved Norges Idrettshøgskole (NIH).

Ble testet

Før sesongstart var de norske hopperne inne til tester, der de fikk målt muskelmasse, beinmasse og fettprosent.

- Vi er ikke så opptatt av antall kilo. Men at fettprosenten er forsvarlig. Og ved sesongstart var nivået forsvarlig, sier professoren.

- Er det store individuelle forskjeller?

- Som gruppe er det greit. Enkeltvis er det også greit, sier Sundgot Borgen, som mener offentligheten ikke har krav på å vite resultatene.

Forstår Sigurd

- Vekt er en personlig ting. Vi er da også som sagt mer opptatt av fettprosenten. Og det er vel heller ingen i Norge som ville likt å få oppgitt vekta si på førstesiden av avisa, mener hun.

Jorunn Sundgot Borgen har full forståelse for at hoppukeleder Sigurd Pettersen (23) ikke vil oppgi vekta si.

- Vi er opptatt av at det ikke skal være fokus på vekt. Det vil kunne gi uheldige ringvirkninger på yngre hoppere, mener Sundgot Borgen, som påpeker at hopperne gis grundig veiledning om riktig næringsinntak.

- Er hopperne gode forbilder?

- Så kan man si at man skulle ønske at idretten kunne hatt andre krav som gjorde at vekt ikke betydde så mye, mener Sundgot Borgen.

Nye regler?

Det internasjonale skiforbundet (FiS) vurderer å innføre vektregler for å stoppe slankeproblemer innen hoppsporten. Før jul raste debatten i Tyskland etter at den tidligere juniorverdensmesteren Frank Löffler fortalte at han ble tvunget til å slanke seg. De tyske hoppsjefene avviste beskyldningene. FIS-sjef Walter Hofer har kuren klar.

- Hvis de forskjellige forbundene ser på dette som et latent problem, kan vi diskutere det etter sesongen, sier Walter Hofer til Dagbladet.

Ideen hans er at man tar utøverens kroppshøyde i centimeter, minus 100, minus 10 prosent. Har hopperen lavere vekt enn det tallet man så kommer fram til, må han hoppe med kortere ski - og dermed mindre bæreflate i lufta som igjen fører til kortere hopp.

Positivt innstilt

- Jeg er glad for at FIS jobber for et rettferdig regelverk, og er positiv til at også tunge løpere skal kunne hevde seg. Nå følger vi de reglene som gjelder for 2004. Kommer det nye regler siden, følger vi dem, sier Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu til Dagbladet.

Professor Jorunn Sundgot Borgen mener Norge ligger langt framme internasjonalt for å gjøre noe med regelverket i de vektavhengige idrettene.

- Vi har fått i oppdrag fra IOC (Den internasjonale olympiske komité) om å lage retningslinjer i vektbaserte idretter. Mer kan vi ikke gjøre, sier Sundgot Borgen.

UTE TIL LUNSJ: Sigurd Pettersen og de andre hopperne nøt medbrakte brødskiver under gårsdagens alpintur i Seefeld. I dag hopper de kvalifisering i Bergisel-bakken i Innsbruck.