Raser etter NM-kaos:

- Holdningsproblem i Skiforbundet

- Bullshit, sier Thomas Meinicke, leder for NTNUI langrenn, som raser mot Skiforbundets avgjørelse under søndagens NM-stafetter på Gjøvik.

REAGERER: NM-stafetten skal være blant de store festdagene i norsk langrenn, men dagen derpå ulmer det litt under overflaten. Video: Løkås/Einangshaug. Klipp: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/GJØVIK (Dagbladet): - Dette strider imot alt som NM står for, nemlig at det skal være en folkefest.

Det sier Thomas Meinicke, leder for langrennsgruppa til NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening), til Dagbladet.

Flere av utøverne som gikk søndagens NM-stafett for herrer på Gjøvik; både på lag som fikk fullføre og ikke fikk fullføre stafett, reagerer kraftig på gjennomføringen av stafetten.

Med sine sju lag på start, stilte NTNUI med nest flest lag på start totalt, bare slått av NM-vinnerne Kjelsås IL (åtte). Nå raser de mot Norges Skiforbund, og betegner begrunnelsen deres for «bullshit».

Dette etter at bare 36 av 70 startende lag fikk gå i mål på herrenes stafett, som følge av at arrangøren valgte å ta ut lag som hadde blitt tatt igjen med en runde.

TV-TABBE: Alt gikk ikke etter planen for Nora Falster før NM sprinten på Gjøvik. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK. Foto: NTB Vis mer

- Bullshit!

På forhånd ble det regnet ut at cirka 30 herrelag kom til å bli tatt igjen med enten en, to eller tre runder.

- Dette ville skapt trøbbel for både arrangør og NRK å holde oversikt på rennet. I tillegg var juryens vurdering at utøvernes sikkerhet må ivaretas, når så mange løpere med forskjellige forutsetninger går i samme løype. Det ble informert godt om dette til alle løpere og lag et døgn før stafetten.

Det sier Erik Husby, arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, om hvorfor lag ble tatt ut underveis i stafetten.

Den begrunnelsen kjøper ikke det trønderske laget.

- Den kjøper jeg ikke. Sikkerhetshensyn er bullshit! sier Meinicke.

RASER: Thomas Meinicke, leder for NTNUI Langrenn, mener Skiforbundet sliter med et holdningsproblem. Foto: NTNUI Langrenn
RASER: Thomas Meinicke, leder for NTNUI Langrenn, mener Skiforbundet sliter med et holdningsproblem. Foto: NTNUI Langrenn Vis mer

Det var lørdag ettermiddag, idet de 20 utøverne var på vei ned til Gjøvik for å gå stafetten, at de fikk beskjed om at samtlige etapper gikk i klassisk, og at lag som ble tatt igjen med en runde ikke fikk fullføre.

Dette førte til at flere av utøverne som skulle gå ankeretappen måtte se om de fikk lånt seg klassisk ski. Samtidig måtte utøverne på første og andre etappen ikke tape for mye, dersom alle på laget skulle få ta gå stafetten.

- Vi hadde fryktet dette, for vi vet holdningen til Skiforbundet, sier Meinicke, før han fortsetter:

- Jeg mener det er et holdningsproblem i Skiforbundet, at bredden ikke betyr noe, bare toppen.

Foto: NTNUI Langrenn
Foto: NTNUI Langrenn Vis mer

Skiforbundet har blitt framlagt Meininckes kritikk, men har ikke besvart denne.

På spørsmål hva Skiforbundet synes om at bare 36 av 70 lag fullfører NM-stafetten, svarer Husby:

- NSF synes det selvfølgelig er synd at så mange lag tas ut av stafetten. NM-stafett er på mange måter en folkefest for Ski-Norge, også kalt «Ski-Norges 17. mai». I slike ekstraordinære tilfeller, ber vi om forståelse for at det ble gjort denne gang. Så ser vi fram mot neste NM-stafett med fulle lengder og bredder.

Les hele svaret til Skiforbundet nederst i saken.

KALDT: Arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, Erik Husby. Bildet er tatt i forbindelse med lørdagens avlyste skirenn, som ble avlyst grunnet kulde. Foto: Heiko Junge / NTB
KALDT: Arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, Erik Husby. Bildet er tatt i forbindelse med lørdagens avlyste skirenn, som ble avlyst grunnet kulde. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Støtter regelbrudd

Meinicke forteller at flere av deres utøvere bare driver med langrenn for å ha det gøy, og bare var med til Gjøvik for opplevelsen de hadde håpet å få.

- Vi synes dette er artig. Det er dette som er klubbenes festdag.

For en av de 70 lagene som stilte til start i søndagens stafett, endte det hele med diskvalifikasjon.

Etter å ha blitt tatt igjen med en runde, ble ett av lagene tatt ut av rennet under andre etappe av rennleder Ole Henrik Evensen.

Denne avgjørelsen var ikke løperen enig i, og valgte derfor å fortsette stafetten, og med det ble diskvalifisert for ikke å ha fulgt instruksjonene.

- Jeg ble veldig fornøyd da jeg så det. De kastet ut en løper som egentlig stortrivdes med å gå på ski, sier Meinicke, som så hendelsen på storskjerm.

Hele situasjonen kan du se i videoen øverst i saken.

Dersom noen av hans egne utøvere hadde gjort det samme, hadde han ikke satt foten ned, forteller Meinincke.

- Jeg støtter det veldig, og sa at alle løpere fikk gjøre som de ville. Dette synes jeg fint man kan gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer