Holdt nullen i samtlige hjemmekamper, men vant bare én kamp borte

Se den enorme forskjellen på hjemme- og bortebane.

VANSKELIG Å VINNE BORTE: Vålerenga-spiller Fegor Ogude spilte tre sesonger i Warri Wolves som ble nummer seks denne sesongen. Laget tapte bare én hjemmekamp, men vant samtidig bare to kamper på bortebane. Foto: AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH / NTB Scanpix
VANSKELIG Å VINNE BORTE: Vålerenga-spiller Fegor Ogude spilte tre sesonger i Warri Wolves som ble nummer seks denne sesongen. Laget tapte bare én hjemmekamp, men vant samtidig bare to kamper på bortebane. Foto: AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er en kjennsgjerning at det statistisk sett er vanskeligere å vinne borte enn hjemme i fotballens verden. Trygge omgivelser, støtte fra hjemmefansen og det at man slipper å reise, er bare noen av elementene som gjør at fotballklubber som oftest får bedre resultater på hjemmebane.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor stor fordel det er å spille på eget gress, men i noen ligaer er det statistisk sett en betydelig større fordel enn i andre ligaer - og et av de beste (eller verste) eksemplene på akkurat det er den øverste divisjonen i Nigeria.

Av de tjue lagene i divisjonen var det ingen lag som vant mer enn tre bortekamper forrige sesong. Hele sju lag stod uten borteseier da serien ble avsluttet 20. oktober i år. Til sammenlikning var det hele ti lag som ikke tapte èn eneste hjemmekamp. Det var i tillegg bare to lag som tapte tre hjemmekamper eller mer.

Det skilte bare smått utrolige 17 poeng fra 1. til 20. plass, og det laget som endte helt sist tapte bare èn hjemmekamp (13-5-1). Til sammenlikning skiller det i øyeblikket 19 poeng mellom serieleder Arsenal og tabelljumbo Crystal Palace i engelske Premier League, etter ni serierunder.

Vold Om du liker å levere en odds-kupong i ny og ne, bør du se på muligheten for å tippe på den forutsigbare ligaen. I den siste serierunden holdt ni av de ti hjemmelagene nullen, og ingen hjemmelag scoret mer enn to mål.

Kano Pillars vant ligaen for andre året på rad, og Enyimba som ble nummer to klarte kunststykket å holde nullen på hjemmebane med 28-0 i målforskjell.

Årsaken til den spesielle statistikken kan være mange. Voldelige publikummere, korrupte dommere og de lange reisene gjennom landet er noen av grunnene til den voldsomme forskjellen. Noen ganger kommer ikke klubbene fram til bortearenaen. I fjor ble to av klubbene ranet på vei til kamp.

Korrupsjon Dommerne er ofte under stor press fra hjemmetilhengerne. Wikki Tourists og Kwara United mistet begge poeng etter stygge angrep på dommeren, og Enugu Rangers måtte spille seks kamper innendørs av samme grunn, skriver engeske The Guardian.

Direktør i National Sports Comission i Nigeria, Gbenga Elegbeleye, anklager nigerianske dommere for å være korrupte.

- Våre dommere blir ikke plukket ut til å dømme i store turneringer på grunn av korrupsjon, sier Elegbeleye ifølge kickoffnigeria.

Robert Akpenpuun har vært en av talspersonene i det nigerianske dommerlauget. Han sier at det er et «må vinne på hjemmebane»-syndrom i nigeriansk fotball.

- Hjemmelaget vil hente dommeren på stadion, ta ham til hotelrommet og gi ham mat. Hvordan tror du dommerne vil være objektive når de skal dømme?

Kampfiksing Det er ikke mange måneder siden to nigerianske fotballlag tok seg til tredjedivisjon med totalt 146-0 i målforskjell.

Resultatene førte til etterforskning og suspensjon, og samtlige spillere involvert i de fire kampene, i tillegg til de åtte dommerne, ble utestengt på livstid. Klubbene fikk på sin side ikke delta i seriesystem de neste ti årene.