I RIO-RUTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til personlig rekord og den tredje beste norske tida på 5000 meter noensinne i Roma torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I RIO-RUTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til personlig rekord og den tredje beste norske tida på 5000 meter noensinne i Roma torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Holdt på å bryte superløpet: - Det er et sjokk for kroppen

Kometen Karoline Bjerkeli Grøvdal om Roma-oppturen.

(Dagbladet): Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) hadde en av sine beste dager under Diamond League-stevnet i Roma torsdag og løp inn til sterke 14.57,77 på 5000-meter. Det var suveren personlig rekord med 17 sekunder og jenta fra Møre og Romsdal er klar for OL i Rio om to måneder.

- Det er en barriere som ble brutt. Formen er god og det var på mange måter et perfekt løp. Jeg har følt meg bra i hele år og visste jeg var god nok for den tida. 5000 meter er en brutal øvelse og det å løpe under 15 (minutter) er stort, sier Grøvdal til Dagbladet.

25-åringen skal løpe en engelsk mil under Bislett Games torsdag og Dagbladet treffer den blide friidrettsutøveren på Thon Hotell Opera midt i Oslo sentrum.

- Grusomt Fortsatt har hun en godfølelse i kroppen etter Roma-løpet for fem dager siden.

- Jeg har hatt en liten utladning etterpå. Først og fremst er en stor påkjenning å løpe 5000 meter. Det blir litt mye styr, så blir du glad og fornøyd. Jeg føler likevel at kroppen er bra, sier Grøvdal.

- Følte du allerede før løpet i Roma at «dette er min dag»?

PÅ SAMLING: Karoline Bjerkeli Grøvdal ladet opp til OL i fjellet i Arizona på forsommeren Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
PÅ SAMLING: Karoline Bjerkeli Grøvdal ladet opp til OL i fjellet i Arizona på forsommeren Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Nei, egentlig ikke. Det var grusomt de første 2000 meterne. Jeg følte at jeg ville bryte. Jeg slapp én meter til feltet hele tida, men plutselig løsnet det etter 3000 meter. Da gikk alt lettere og jeg fikk en bedre følelse. Underveis i løpet var det mye følelser og tanker, fra å tenke negativt til å få troen på at det kan bli et bra løp, sier Tjalve-løperen.

- Hva tenkte du underveis?

- Det er 14 minutter og 57 sekunder der du rekker å tenke veldig mye... Det var en brutal start. Skal du løpe bra på 5000 meter, så er du avhengig av å starte hardt. Og da er det et sjokk for kroppen. Mot slutten følte jeg meg bra - men i starten var det vondt, sier den blonde friidrettsutøveren.

Den tredje noensinne Grøvdal er den tredje norske kvinnen i historien til å løpe 5000 meter under 15 minutter. Bare Ingrid Kristiansen (14.37,33) og Susanne Wigene (14.48,53) har klart det før.

Grøvdal føler hun har mer på lager.

- Jeg håper jeg kan toppe formen enda mer inn mot OL. Jeg har ikke toppet den spesielt fram til nå i sesongen og håper jeg har mer å vise fram, sier 25-åringen med et smil.

Etter Bislett Games skal Grøvdal på høydeopphold i St. Moritz før det er friidretts-EM i Amsterdam i starten av juli. Deretter venter ny høydesamling i St. Moritz før OL starter i august.

Verdenskorden på 5000 meter til etiopiske Tirunesh Dibaba på 14.11,15 ble satt på Bislett i 2008. Etiopiske Almaz Ayana var ekstremt nær verdensrekorden i Roma torsdag med tida 14.12,61. Det er den nest beste tida på en 5000 meter noen gang.

Les også Dagbladets reportasje med Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Flaggstaff i USA.

TRENING: Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal trente sammen i Flagstaff. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TRENING: Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal trente sammen i Flagstaff. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer