Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utrolige fotballhistorier:

Holdt seg i konstant bevegelse under en kamp av frykt for å bli skutt

11 bisarre historier om legendariske fotballspillere du sannsynligvis ikke har hørt før. 

KULTFIGUR: En liten gutt går forbi en utstilling til ære for brasilianske Garrincha på Maracan Stadion i Rio de Janeiro. Garrincha var kontroversiell og blant annet far til 14 barn som han hadde fått med forskjellige kvinner. Han var også alkoholiker. Men på banen var han enestående. Foto: REUTERS/Bruno Domingos/NTB Scanpix
KULTFIGUR: En liten gutt går forbi en utstilling til ære for brasilianske Garrincha på Maracan Stadion i Rio de Janeiro. Garrincha var kontroversiell og blant annet far til 14 barn som han hadde fått med forskjellige kvinner. Han var også alkoholiker. Men på banen var han enestående. Foto: REUTERS/Bruno Domingos/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Noen fotballhistorier er mer interessante enn andre, og her får du et knippe som hører hjemme i historiebøkene:

1. Garrincha

Brasil har produsert en rekke verdensstjerner på fotballbanen opp gjennom årene, fra Pelé, Zico og Romário til Ronaldo, Ronaldinho og Neymar. Men det er ikke alle ikonene som er gode forbilder, og Garrincha er en av de mer kontroversielle legendene.

Garrinchas fulle navn er Manuel Francisco dos Santos. Han var en veldig talentfull ving som levde et merkelig liv.

Han ble født misformet som følge av polio og deprivasjon (det ene beinet var seks centimeter kortere enn det andre og han led av krumning av ryggraden), likevel var han en skjørtejeger og alkoholiker i tillegg til å være en fenomenal fotballspiller.

Det er mange utrolige historier om vingen, men det er ingen som er mer bisarr enn historien om hvordan han skal ha mistet jomfrudommen til en geit da han var 14 år gammel, muligens i beruset tilstand.

KONTROVERSIELL: Garrincha avbildet etter en utvisning. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Garrincha avbildet etter en utvisning. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

2. George Best

Du forbinder nok ikke Nord-Irland med fotballegender, men George Best var definitivt en av dem.

I tillegg til å være en ekstremt dyktig spiss, var den tidligere Manchester United-spilleren også kjent for å være et sexsymbol som drakk mye. Men det ikke alle vet, er at han også var et mål for terrorister.

Under en ligakamp mellom Newcastle og Manchester United i oktober 1971, mottok politiet en telefon fra noen som hevdet at de var medlem av IRA (Den irske republikanske armé). De hevdet at Best ville bli skutt på St James' Park den aktuelle dagen.

Best fikk mulighet til å trekke seg fra kampen, men fordi sikkerheten ble styrket som følge av trusselen, ønsket han likevel å spille. Siden det er mye vanskeligere å treffe et mål som er i bevegelse, innrømmet Best seinere at han aldri hadde løpt så mye i løpet av en kamp i hele sitt liv.

LEGENDE: George Best. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: George Best. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Harald Bohr

Bohr hadde en lang karriere i danske Akademisk Boldklub, hvor han spilte sammen med sin bror, den nobel-prisvinnende fysikeren Niels Bohr.

Harald Bohr var også en del av det danske laget som spilte under sommer-OL i 1908, i tillegg til å være en anerkjent matematiker.

Når en matematiker produserer en doktorgradsavhandling for sine studier, må han forsvare den, noe som hovedsaklig betyr å forklare det høyt til en samlet gruppe.

Bohr var en så populær fotballspiller, at da han skulle forsvare sin avhandling, var det flere fotballsupportere enn matematikere blant tilhørerne.

4. Lev Jasjin

Den sovjetiske keeperen Jasjin blir sett på som en av de beste keeperne gjennom tidene. Han er blant annet den eneste mellom stengene som har vunnet Ballon d'Or og ble også kåret til den beste keeperen på 1900-tallet av the International Federation of Football History and Statistics.

Utrolig nok spilte Jasjin 326 ligakamper for Dynamo Moskva og 74 kamper for landslaget samtidig som han røykte fire pakker sigaretter om dagen.

Han dro ikke noe sted uten dem, og under en reise til India før OL i 1956 ble en pakke med røyk stjålet av en elefant.

Til slutt fikk han magesår av uvanen, og som et resultat av dette måtte han hele tiden ha med seg bakepulver for å lindre smertene.

LEVENDE VEGG: Lev Yashin redder en ball i kampen mot Vest-Tyskland i 1966. Foto:AP Photo/Bippa/NTB Scanpix
LEVENDE VEGG: Lev Yashin redder en ball i kampen mot Vest-Tyskland i 1966. Foto:AP Photo/Bippa/NTB Scanpix Vis mer

5. William «Fatty» Foulke

I dag har de fleste fotballspillere atletiske kropper, særlig de som spiller på høyeste nivå. Slik var det ikke tidligere, men spillere måtte være i nokså god form for å konkurrere med likesinnede. Foulke hadde derimot sin egen måte å gjøre ting på.

Den tidligere Sheffield United, Chelsea og Bradford-keeperen spilte 411 profesjonelle kamper på klubbnivå, og representerte England i 1897, til tross for at han veide utrolige 152 kilo.

Størrelsen hans ga ham kallenavnet «Fatty» (tjukken), men det stoppet ham ikke fra å ha en suksessfull karriere mellom stengene. Han vant blant annet ligaen og FA-cupen (to ganger) i løpet av sine elleve år i Sheffield United.

Han spilte også fire cricket-kamper for Derbyshire, og brydde seg ikke om det som ble sagt. «Jeg bryr meg ikke om hva de kaller meg så lenge jeg ikke kommer for seint til lunsj», skal han ha uttalt en gang.

6. Bert Trautmann

Trautmann var en tysk krigsfange som trivdes så godt i England under tiden i fangenskap, at han ble boende i Manchester etterpå. Det er ganske rart i seg selv, men det som er enda mer spesielt er at han fullførte en kamp etter å ha brukket nakken.

Hendelsen skjedde under FA-cupfinalen på Wembley i 1956, da Trautmann og Manchester City møtte Birmingham.

Keeperen kolliderte med Peter Murphy og brakk flere ryggvirvler i samme slengen. Forbausende nok valgte han å fortsette kampen, og var til slutt med på å vinne 3-1 i finalen.

TØFFING: Manchester Citys Bert Trautmann. Foto: NTB Scanpix
TØFFING: Manchester Citys Bert Trautmann. Foto: NTB Scanpix Vis mer

7. Guillermo Stabile

Stabile var en talentfull spiss som ofte fant veien til nettmaskene. Han spilte for italienske Genoa i 1930 etter seks sesonger i hjemlandet Argentina.

Stabile tiltrakk seg oppmerksomhet fra Italia under VM det året, hvor Argentina tok seg til finalen og Stabile var turneringens toppscorer.

Utrolig nok hadde han ikke spilt for landet sitt før turneringen ble avholdt og gjorde det heller ikke etterpå. Stabiles fire landskamper og åtte scoringer kom i VM, men avgjørelsen om å spille i utlandet kostet ham seinere plassen på landslaget.

BRA MÅLSNITT: Guillermo Stabile. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
BRA MÅLSNITT: Guillermo Stabile. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer

8. Robert Schlienz

Det er mange fotballspillere som har hatt gode karrierer til tross for at de har manglet en kroppsdel, men ingen har klart seg bedre enn tyske Schlienz.

Da han kjørte bil til en kamp i 1948, lot spissen armen hvile ut av vinduet. Da bilen snurret rundt etter å ha truffet et hull i bakken, måtte armen hans amputeres.

Utrolig nok var han tilbake på banen fire måneder seinere, og vant blant annet ligaen to ganger med Stuttgart og fikk også tre kamper for landslaget.

Det som gjør historiens hans enda mer inspirerende, er at han allerede før fotballkarrièren overlevde å bli skutt i kjeven da han kjempet for Tyskland under andre verdenskrig.

9. Bob Thomson

Fotball er en sport som krever skikkelig øye-fot koordinasjon. Det er det mest essensielle egenskapen en profesjonell spiller kan ha, likevel hadde den legendariske Chelsea-spissen Bob Thomson en stor karrière, til toss for at han hadde mistet synet på det ene øyet etter en fyrverkeriulykke som liten gutt.

Han scoret 23 mål på 83 offisielle kamper for Chelsea, i tillegg til at han noterte flere scoringer i uoffisielle kamper mellom 1915 og 1917.

Da Thompson ble spurt hva han gjorde med ballen da den kom mot ham fra feil side, svarte han enkelt og greit: «Jeg lukker bare det andre øyet og spiller utifra hukommelsen».

Elegant.

10. Hugh McLenahan

Dagens rekordovergang er PSGs Neymar som kostet rundt 222 millioner euro, men det var ikke alltid penger ble brukt for å kjøpe spillere.

I 1927 kjøpte Manchester United backen Hugh McLenahan fra Stockport City, ved å overbevise dem at han var verdt en fryser full av iskrem.

Louis Rocca, Uniteds assistenttrener på den tiden, var en del av en familie som drev en suksessfull iskremhandel. Han var sentral i å få avtalen i havn.

The Red Devils fikk definitivt god verdi ut av handelen, og McLenahan fikk 112 kamper for de røde.

11. Elleve spillere fra Kongo

Denne tragiske episoden fant sted i forbindelse med en mindre betydningsfull kamp i Kongo i 1998, men spillerne som var involvert har seinere fått legendestatus.

Lynet slo ned på banen under en kamp mellom Basanga og Bena Tshadi, og alle de elleve spillerne på Bena Shadi døde. Mirakuløst nok så overlevde alle Basanga-spillerne uten å pådra seg så mye som en skramme. Det var 30 øvrige på stadion som pådro seg brannskader, men ingen andre ble alvorlig skadet.

Kongo ligger i sentral-Afrika, hvor heksekunst ofte får skylden for naturlige hendelser. Det er ganske vanlig at fotballag ansetter heksedoktorer i et forsøk på å forhekse motstandere. Noen har derfor hevdet at årsaken til lynnedslaget var en slik forbannelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!