Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boksing

Holdt tordentale foran Brækhus

- Hadde det ikke vært for kvinnene, ville ingen av oss vært her, sier boksepromotor Don King (86). - Morsomt at han snakket om kvinnerettigheter, svarer Brækhus.

TOPPMØTE: Don King (til høyre) er en av boksesportens største legender. Nå applauderer han det som skjer med Cecilia Brækhus (til venstre) og de andre kvinnelige bokserne. Foto: TORE ULRIK BRATLAND
TOPPMØTE: Don King (til høyre) er en av boksesportens største legender. Nå applauderer han det som skjer med Cecilia Brækhus (til venstre) og de andre kvinnelige bokserne. Foto: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

LOS ANGELES (Dagbladet): Cecilia Brækhus' kamp mot Kali Reis i Los Angeles nærmer seg med stormskritt. Seint i går kveld, norsk tid, tok opptakten til den historiske fighten ytterligere fyr.

Grunn: Den legendariske boksepromotoren Don King. Fyren er 86 år, men har energi som en 20-åring. Og han kommer til å leve til han er over hundre.

I går kveld startet en pressekonferanse med de fire hovedbokserne som skal i aksjon i StubHub Center lørdag. Brækhus og Reis bokser før hovedkampen mellom Gennady Golovkin og Vanes Martirosyan. Men det var King som stjal showet.

GLEDER SEG: Cecilia Brækhus sa på pressekonferansen at hun er rørt over det som skal skje. Don King til høyre og bokseren Gennady Golovkin til venstre. Foto: NTB scanpix
GLEDER SEG: Cecilia Brækhus sa på pressekonferansen at hun er rørt over det som skal skje. Don King til høyre og bokseren Gennady Golovkin til venstre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Boksepromotoren mener det er på høy tid at kvinnelig boksing nå får den posisjonen som den gjør i USA. For første gang i historien skal en boksekamp mellom to kvinner vises direkte på TV-kanalen HBO.

Dette er ikke bare en begivenhet. I USA regnes dette som en gjennombrudd for kvinneboksing. Nå er resten opp til Brækhus og Reis i beste sendetid på amerikansk TV.

Foran Brækhus og andre i salen i går holdt King en tordentale - ja, opptil flere - om viktigheten av det som nå skjer:

- Kvinner er det største vi har. Uten dem ville ingen av oss vært her. Jeg liker damer. Min mor var dame. Vi må gi dem muligheter, slik at de kan gjøre hva de vil, erklærte han.

King snakket på innpust og utpust. Stemmen var høy, tydelig og klar. Han hamret løs om betydningen av lørdagen. Boksesporten har tradisjonelt vært en mannsbastion der kvinnene har hatt liten plass. Nå vil 86 år gamle King ha andre boller.

- Morsomt

- Veldig morsom og interessant pressekonferanse. Det var kjempemorsomt å få Don King til å snakke om kvinnerettigheter, sier Brækhus til Dagbladet.

- Var det første gang du traff ham?

- Nei, jeg har truffet ham før, i Tyskland, på et show der.

Seansen fant sted på hotell Sheraton Gateway Los Angeles. Brækhus var sminket og pent antrukket. Du kan like det eller ikke: Men i USA kan den ene framtoningen, den ene uttalelsen eller det ene bokseslaget var forskjellen på himmel og helvete.

Den norske 36-åringen er gitt en gyllen mulighet til å skaffe seg et navn i USA. Seinest i går ble hun viet en halv side i storavisa Los Angeles Times. Og nå vil også King ha kvinnelige boksere opp og fram.

- Tommelen opp for det, sier Brækhus.

Hun storkoste seg på pressekonferansen der boksepromotoren fyrte løs i øst og vest. Han har jobbet sammen med folk som Muhammad Ali, Mike Tyson og Evander Holyfield. For å nevne noen.

- Jeg tror folk i Norge tar boksing litt for krampaktig alvorlig. Dette er bare sport og sirkus. Det er bare å slappe av, ha det moro og være med på turen, påpeker Brækhus.

Til Dagbladet sier King at han ikke kan huske å ha møtt Brækhus tidligere.

- Men jeg har hørt mye om henne. Jeg blir fortalt at hun er fantastisk.

Fem belter

Alle fem beltene står på spill når Brækhus møter Reis. Ifølge oversikten til Boxrec er Reis den 131. beste bokseren i verden, uansett vektklasse. Brækhus ligger som nummer to. Men de fleste anslår at styrkeforholdet er nærmere enn som så.

Reis må ned to vektklasser på innveiingen for å komme ned i weltervekt. I ringen vil hun være tyngre enn Brækhus, noe som kan slå ut begge veier.

- Mitt største ønske for kvelden er at dette vil åpne døra for flere kvinnelige boksere i framtida, sier Brækhus.

- Dette er veldig emosjonelt for meg. Det vil være midt på natta i Norge. Jeg håper alle norske fans vil stå opp og se kampen. Jeg håper dere vil være stolte av meg når jeg skaper historie. Jeg kan ikke vente.

Hun har 32 seirer av 32 mulige. Søndag morgen, norsk tid, går hun for nummer 33.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media