Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holst Enger: - Jeg har lyst til å prøve meg i Flandern

Atle Kvålsvoll mener det er en svært god idé.

INGEN FRAMTIDIG HJELPERYTTER: Sondre Holst Enger er ikke sikker på hva slags rytter han er om fem år, men de aller fleste pilene peker mot klassikerne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
INGEN FRAMTIDIG HJELPERYTTER: Sondre Holst Enger er ikke sikker på hva slags rytter han er om fem år, men de aller fleste pilene peker mot klassikerne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- Jeg stikker bare ut og trener. Jeg har ikke noen plan B, sier Sondre Holst Enger med et smil.

procycling.no har tatt turen til Horten en dag i slutten av oktober. Ved avtalt tid, klokka 14:00, var det ikke annet å stirre på enn «Sondre Holst Enger»-skiltet ved inngangspartiet utenfor leiligheten hans.

Nesten halvannen time senere dukker denne tekstmeldingen opp:

«Hallo, sorry for at jeg ikke var hjemme. Satt fast i Sem med punga dekk. Hjemme igjen nå!».

Større treningsbolk i Spania Det er en småflau Holst Enger som åpner opp døra for andre forsøk.

Horten i slutten av oktober er kanskje ingen perle, men et stykke ostekake hos Stallen Café, kortet ned ventetiden betraktelig.

21-år gamle Holst Enger spiser ikke mye kake, og har alt startet forberedelsene foran 2016-sesongen. Målet er å ta med seg den gode følelsen fra høsten og holde seg sykdomsfri.

Et av grepene for å unngå for lange pauser i treningen, er å legge større deler av oppkjøringen til Spania.

- Jeg drar ned til Spania den 20. november. Der skal jeg trene med Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen. I tillegg tror jeg Anders Oddli (banerytter, vår anm.). Jeg tenker det blir bra nivå på de øktene, sier Holst Enger til procycling.no.

- Har utviklet seg og blitt sterkere Etter sesongslutt dro han til Trondheim for å gjøre unna tester i samråd med trener Atle Kvålsvoll.

Der ble den aerobe utholdenheten testet gjennom maksimalt oksygenopptak og laktatprofil.

- Vi ville gjøre unna disse testene rett etter sesongslutt, slik at vi fikk oversikt over intensitetssoner i treningsarbeidet framover. Han viser at han har utviklet seg og blitt sterkere. Vi ønsker å utvide motoren ytterligere, sier Kvålsvoll til procycling.no.

I tråd med karaktertrekkene hans, husker ikke hortenseren så mye av hva tallverdiene bar bud om, men at han ga alt — det er han ikke i tvil om.

- Jeg husker ikke tallene, men de sa i hvert fall at jeg hadde testet bedre enn forrige gang. Jeg gikk skikkelig dypt der, sier han og gliser.

Bedre bronkier i Spania? Det er indian summer i Vestfold, noe som gir gode arbeidsforhold på raceren.

Holst Enger er tilbake i «ungkarsredet» som er en enkelt innredet leilighet i toppetasjen i huset til mormor. I trappeoppgangen må man forsere to Scott-sykler.

IAM-proffen synes det er godt å være hjemme.

- Det er her jeg har vokst opp. Her finner jeg roen, sier han.

At Horten byttes ut med Spania om ikke mange ukene, kan bli et viktig strategisk trekk foran 2016-sesongen.

- Jeg ønsker meg et jevnere klima. Jeg har alltid slitt med bronkitt, og får den gjerne én gang i året. I fjor tror jeg det ble to ganger. Jeg gikk glipp av mye trening i fjor på grunn av sykdom, og derfor har ikke hatt så langt opphold i høst, heller. Mentalt er jeg klar for ny vinter med trening.
 
Sondre om profflaget: - Kunne ikke hatt det bedre Både Holst Enger og Kvålsvoll er raus med rosen når det gjelder hvordan laget håndterte perioder med på skader og sykdom.

Det var aldri snakk om å presse ham tilbake i konkurranse før han var klar for det, og rittprogrammet var en myk start for en 21-årig førsteårsproff på WorldTour-nivå.

- Rent lagmessig kunne jeg ikke hatt det bedre. De har vært tålmodige med meg, hatt trua på meg og hjulpet meg til å prestere bedre. De har aldri bidratt til å stresse meg, sier Holst Enger.

- Hvor stor er forskjellen fra norsk kontinentalnivå til WorldTour?

- Jeg var vant til lek og moro. Det var gutta på tur og jakten på en proffkarriere. Nå som jeg er der, blir det mer som en seriøs jobb. IAM er et lag på øverste hylle. De forventer resultater, og de forventer noe av deg. Du må prestere for å bli med videre på laget, og du må vise at du er god lagspiller.

Ønsker seg til Flandern I år ble han med forsiktighet forsøkt tilvendt WorldTouren via ritt på Mallorca, Almería og Tour du Haut-Var.

Det franske rittet fullførte han aldri, mens debuten på sykkelsportens øverste nivå gikk fløyten med sykdomsforfall til både Katalonia rundt og Amstel Gold Race.

Så langt har de blitt hoppet bukk over, men i 2016 vil VM-medaljøren fra Firenze for to år siden gjerne vise hva han duger til i vårklassikerne.

- Flandern rundt og Gent-Wevelgem har jeg lyst til å prøve. Og gjerne Amstel Gold Race som jeg egentlig skulle sykle i år, sier han.

- Hva slags ritt ser du for deg at du konkurrerer om seirer i om 5 år: Og skjer det som spurter eller klassikerrytter?

- Jeg har ikke funnet ut av det ennå. Jeg må ha litt flere sesonger i profflivet. Jeg er nok fortsatt litt i «finne ut av ting-bobla», svarer han.
 
Distansene skremmer ikke Trener Kvålsvoll har lekt med tanken om at Holst Enger vil prestere godt i Ardennene i løpet av karrieren.

- Vil også de belgiske klassikerne bli et mer overordnet mål i sesongene som kommer?

- Han er en klassikertype. Flandern rundt bør være som skapt for ham. Vi har sett hva Alexander Kristoff har fått til der. Sondre går bra i bakker, har kjørestyrke, liker brostein og har en god avslutning. Han har egentlig alt som trengs.

Noe program for neste sesong har han ikke fått ennå, men ønskelista bærer i hvert fall mer preg av klassikerne.

- Sondre er fortsatt ung, men nå har han i hvert fall ett års erfaring. IAM vet mer hva han står for, men det er jo de som utformer løpsprogrammet hans. På sikt tror jeg Sondre kan gjøre det godt i for eksempel Flèche Wallonne. Han er nødt til å prøve seg fram i noen av de belgiske rittene først. Jeg tror jo også Het Nieuwsblad vil være et spennende valg.

Noen konklusjoner kan vi prøve å trekke allerede nå.

Er det én ting vi har sett er det at han takler lengre distanser: Bronse fra U23-VM i Firenze, femteplass i Ponferrada, 20.-plass i Vattenfall CyClassics, 36.-plass og offensiv kjøring under Paris-Tours og tredjeplass på den 227,4 kilometer lange — og lengste — etappen i årets Tour of Britain.

- Jeg føler ikke at distansene har vært noe problem, bekrefter Holst Enger.

PS: Dette var del 1 av procycling.nos intervju med IAM-proffen Sondre Holst Enger. Følg med på våre sider utover for flere artikler!

TAR EN TRALL: Sondre Holst Enger finner roen hjemme i Horten. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
TAR EN TRALL: Sondre Holst Enger finner roen hjemme i Horten. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media