- Holst Enger er en kunstner

Men fikk ikke etappeseier i Rjukan.

SMILTE FØR START: Men etter målgang måtte Holst Enger konstatere at etappeseieren røk. Den norske IAM-rytteren imponerte stor på fjelletappen i Tour of Norway (foto: Scanpix/Teigen)
SMILTE FØR START: Men etter målgang måtte Holst Enger konstatere at etappeseieren røk. Den norske IAM-rytteren imponerte stor på fjelletappen i Tour of Norway (foto: Scanpix/Teigen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Et norsk lag med to ansikt. Iallfall på overflaten. På den nakne og pittoreske solsiden av Gaustatoppen forsvant vinneren Pieter Weening. Nederlenderen hos Roomopt-laget har etter etappeseieren i Rjukan et solid grep om sammenlagttittelen i årets Tour of Norway. Scenen for det avgjørende angrepet var et slags norsk Mont Ventoux, hvor vegetasjonen gradvis fordufter og rytterne etterlates til å kjempe mot elementene alene.  

Men Odd Christian Eiking var ikke alene. Norges beste kort hadde Sondre Holst Enger, som i sidevinden døde tusen ganger for sin kaptein. Begge satt i en gruppe med sju andre rytter som lå 40 sekunder bak Weening over toppen av Flisetjønnskaret.  

Men rollefordelingen i det norske landslaget endret seg diametralt da «spurteren» Holst Enger utrolig nok hang med over fjellpasset. Nå skulle Eiking kjøre inn Weening, slik at Holst Enger skulle vinne etappen. Men det gikk ikke. På skyggesiden av Gausta-massivet var den norske samhørigheten tilsynelatende borte.

- Jeg vet ikke om de hørte meg (på radioen). Vi var seks kilometer bak. Kanskje det var én kilometer i luftlinje, sier landslagssjef Stig Kristiansen - som ga rytterne sine instrukser over radio.  

- Jeg sa de skulle jobbe mest mulig for å holde unna. At Sondre hjelper Eiking oppover, er helt naturlig. Og at Eiking hjelper Sondre i spurten, er også helt naturlig. Det hadde vært veldig fint om det slo fult ut. Men det gjør ikke det. Rart med det, smiler Kristiansen. 

Weening holdt unna med 46 sekunder. Holst Enger vant spurten om andreplass, foran Eiking. Nå leder den nederlandske veteranen med 50 sekunder på Holst Enger, og 52 sekunder på Eiking. Sistnevnte mener de burde samarbeidet bedre i gruppen bak.  

- Absolutt. Når vi kommer over toppen, begynner man med en gang å lure (på hverandre). Jeg går et par gang rundt, men det er ingen som vil være med. Det har nok mye med vinden å gjøre. Det er ikke greit å gå frem når det er sterk motvind, sier FDJ-rytter Eiking til procycling.no.  

I gruppen lå Vangstad (Sparebanken Sør), Boasson Hagen (Dimension Data), Ferrari, Mendes (begge Caja Rural), Armée (Lotto Soudal), Minnard (Bora) og Lietaer (Topsport).  

- Jeg hadde lyst å samarbeide. Men ikke når halve gruppen ligger på hjul. Sondre hadde tatt spurten uansett. Men det hadde nok ikke gått så mye fortere om jeg ofret meg. Det var slakt oppover og sterk motvind. Jeg hadde stivnet med en gang. Det hadde ikke gått fremover, sier den klatresterke askøyværingen - før han ble fraktet opp på podiet som leder av ungdomskonkurransen.  

Holst Enger overrasket seg selv
Selv var Holst Enger skuffet over at han ikke fikk spurte om etappeseier i Rjukan. Men han hadde uansett ikke kalkulert med etappeseier på en fjelletappe som denne.    

- Nei, vi samarbeidet ikke bra nok alle sammen. Da ble det sånn. Jeg var kokt. Alle var kokt, slår Holst Enger fast.  

- Jeg prøvde å samarbeide med Eiking og hjelpe han i vinden (opp fjellet). Så klarte jeg å henge med over selv. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre etter toppen.  

- Jeg hadde ikke regnet med å være med over toppen. Så jeg er fornøyd jeg, avslutter Holst Enger.  

- Unike Holst Enger

Kristiansen vil ikke gå med på at noen av de rytterne på det provisoriske landslaget opptrådde illojalt overfor taktikken og sjefens dekret over radio.  

- Jeg har ingen tror på det. Vi var ganske enig om hvordan vi skulle kjøre for hverandre i dag. Jeg er rimelig overbevist om at det er gjort etter beste evne. Det er kreftene som tar slutt. Når er rytter som Edvald (Boasson Hagen), som ble fem i Roubaix, ikke har krefter til å følge (opp fjellet), da kan du tenke deg hvor tøft det var. Vangstad er supergod på tempo, men han tok ikke en eneste føring, så vidt jeg vet. Da er det slutt! Sluttkjørt! Utsolgt! Ikke mer Mentos igjen i butikken!

Kristiansens taktikk hadde kanskje ikke tatt høyde for at Holst Enger skulle sitte på skuddavstand for en etappeseier på andre side av klatringen opp til Gaustatoppen: en elleve kilometer lang stigning med 7.9 prosent i gjennomsnitt. Men landslagssjefen var ikke overrasket over Holst Engers formidable klatreprestasjon.  

- Jeg har sluttet for mange år siden å la meg overraske over Sondre. Faktisk i 2013 sluttet jeg med det. Han er unik. En kunster. Han kan gjøre de mest spektakulære tingene. I dag viste han det. Han er fantastisk og mulighetene han har i sykkelsporten er helt hinsides, messer Kristiansen overfor procycling.no.   

Det er gode ord fra et klokt sykkelhode. Det får være en trøst for Holst Enger i dag.

SMILER: Eiking ble tredjemann på dronningetappen til Rjukan. Nå er han tredjemann sammenlagt. (foto: Tour of Norway)
SMILER: Eiking ble tredjemann på dronningetappen til Rjukan. Nå er han tredjemann sammenlagt. (foto: Tour of Norway) Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer