Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drømmeprogrammet:

Holst Enger følger Kristoff som en skygge denne våren

- Det første rittet jeg ser fram til, er Milano-Sanremo.

MONUMENT-KLAR: Sondre Holst Enger får sjansen i Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix denne våren. Forhåpentligvis blir også Tour de France del av 23-åringens program i Ag2r. FOTO: IAM Cyclings Flickr-konto
MONUMENT-KLAR: Sondre Holst Enger får sjansen i Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix denne våren. Forhåpentligvis blir også Tour de France del av 23-åringens program i Ag2r. FOTO: IAM Cyclings Flickr-konto Vis mer

(procycling.no): Paris-Nice, Milano-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Flandern rundt sto opprinnelig på Sondre Holst Engers program allerede i fjor.

Blant nevnte ritt var E3 det eneste han endte opp med å sykle. Sykdom og dårlig form gjorde at han ubarmhjertig ble forbigått i uttaket til Paris-Nice og heller sendt til treningsleir på Mallorca.

- Jeg husker det, så det kan endre seg fort. Det er helt klart formen det står på, sier Holst Enger til procycling.no i dag.

Sykkelfrelst? Følg procycling.no på Facebook her!

I midten av januar er han naturlig nok fast bestemt på at det samme ikke skal gjenta seg i år.

Kommer stadig nærmere Kristoff

Sesongplanen han nettopp har mottatt på samling i Frankrike, ser aldeles praktfull ut.

Og allerede nå kan vi slå fast at det blir mange dueller mot Alexander Kristoff.

De to kommer til å måle krefter under Paris-Nice, Milano-Sanremo, E3-Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Eschborn-Frankfurt, Tour of California og NM i Stjørdal.

Historisk sett har Katusha-Alpecin-rytteren et kraftig overtak på den seks år yngre konkurrenten. Den utviklingen er nødt til å snu på et punkt, og kanskje begynner det allerede i løpet av den kommende sesongen.

Har slått Kristoff, men ...

Nå skal det også sies at hortenseren har utmanøvrert Kristoff ved enkelte anledninger.

Holst Enger tok tredjeplassen under Tour des Fjords-etappen mot Ulvik i 2014. Han plasserte seg også høyere på resultatlisten enn Katusha-kapteinen under etappe 3 i Tour de France (da Michael Mørkøv veltet) og under den kaotiske åpningen av Critérium du Dauphiné (der Cofidis og Katusha kjempet vilt om posisjonene, og Bouhanni stakk av med seieren).

Det er altså unntakene, men den klare tendensen har vært at Kristoff har vært hakket hvassere i de tette duellene.

- At Kristoff starter i mange av de samme rittene er svært naturlig, og dette er jo ikke akkurat en tvekamp dem imellom. Kristoff er favoritt i disse rittene, uavhengig av hvordan laget hans ser ut. Sondre er en outsider som må spille mulighetene sine riktig, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Han synes en mulig oppstilling med Jan Bakelants, Oliver Naesen, Stijn Vandenbergh og nordmannen ser spennende ut.

- Ingen vil forvente at de tar noen ansvar, som igjen gir dem en fri reise stort sett over alt. Dette er noe Sondre behersker svært godt, bemerker Kristiansen.

Stabilisering i WorldTouren

2017 dreier seg uansett ikke bare om å slå Kristoff for den blide gutten fra Horten.

Det dreier seg om å stabilisere seg på et jevnt, godt WorldTour-nivå. Kristiansen er enig:

- Sondre har akkurat fylt 23 år (i desember, vår anm.) og er fortsatt svært ung, men går ting slik de skal, ser jeg på dette som en mulighet for at Sondre får sitt gjennombrudd i år. Et gjennombrudd for Sondre vil være å komme til mål med de første og sette sitt preg på finalen. Klarer han det, har han bevist sitt potensial for framtida, mener landslagssjefen.

Innledningsvis nevnte vi rittene han ikke fikk kjøre i løpet av fjorårssesongen, men det hører jo også med til historien at han benyttet Kroatia rundt, Tour de Picardie og Tour of Norway som plattform til å slå kraftig tilbake under Critérium du Dauphiné og Tour de France.

Det er en herlig miks av kjørestyrke, klatreegenskaper og hurtighet som gjør det så morsomt å følge den ferske Ag2r-proffen.

Egenskaper som er skreddersydde for hans første store mål i løpet av vårsesongen.

- Milano-Sanremo er det første rittet jeg ser fram til, bekrefter Holst Enger overfor procycling.no.

Landslagssjefen har huket av datoen 18. mars i kalenderen for lenge siden:

- Her kan vi se både Edvald og Alex i finalen, men jeg tror vi ser Sondre der også. Han har en utrolig giftig spurt.

Styrer unna Ardennene

På papiret gis han carte blanche i klassikerne. For en hvilken som helst 23-åring er det en drøm å bli klargjort for tre monumenter i løpet av månedsskiftet mars og april.

Holst Enger har ikke kjørt noen av dem tidligere, men nå venter Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix i tur og orden.

Tidligere i karrieren ble han framsnakket som en mann for Ardennene, og da først og fremst Amstel Gold Race. Ag2r er et lag som har for vane å gjøre det skarpt i de kuperte klassikerne, og det er kanskje grunnen til at nordmannen har blitt fortalt å kjøre fullt fokus på brostein.

Romain Bardet, Alexis Vuillermoz, Domenico Pozzovivo og flere av de andre Ag2r-rytterne pleier å ha et fjellstøtt fokus mot Liège-Bastogne-Liège i midten av april måned.

Da er det likevel tiltenkt at Holst Enger skal ta et lite hvileskjær.

Hva med Tour de France?

Etter klassikerne er det fortsatt et stort spørsmålstegn som henger i lufta.

Selv om han tidvis imponerte under Tour de France-debuten i fjor, er det ingen automatikk i at en utlending får startpass hos et fransk mannskap i verdens største etapperitt.

Veien dit ser for så vidt lovende ut med Tour of California, Tour de Suisse og NM.

Men Holst Enger sier han foreløpig ikke vet om han stiller til start i Düssedorf den 1. juli.

- Tour de France er for langt framover i tid, så det blir vanskelig.

- Det er selvsagt hard konkurranse om plassene, og da spesielt i et fransk lag. Men de trenger vel en spurter?

- Jeg er helt enig i at de trenger en spurter, sier Holst Enger med et smil.

Det positive - for hans del - er at spurtkonkurransen i laget ikke er all verden. Rutinerte Samuel Dumoulin har holdt i den oppgaven tidligere, men har ikke så mye annet å slå i bordet med enn en bruddseier fra 2008-touren.

I løpet av touren første halvannen uke kommer det også drøssevis med muligheter for feltets raskeste menn.

Det blir opp til Holst Enger å klamre seg fast blant Ag2rs ni utvalgte, i en sesong som på papiret i hvert fall ser meget spennende ut for hans del.

Holst Engers program:

Januar:
31. januar-4 februar: Abu Dhabi Tour

Februar:
8.-12: Tour Med (avlyst, må erstattes)

Mars:
5.-12: Paris-Nice
18: Milano-Sanremo
22: Dwars door Vlaanderen
24: E3 Harelbeke
26: Gent-Wevelgem

April:
2. Flandern rundt
9. Paris-Roubaix

Mai:
1. Frankfurt
14.-21: California

Juni:
10.-18: Tour de Suisse
25: NM i Stjørdal

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling