Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jaktstart i Tour de Ski 2018

Holund er den norske nøkkelen på dagens jaktstart

- Det kan bli vinn eller forsvinn.

ALLE SER ETTER HANS CHRISTER: Hans Christer Holund er mannen de norske gutta speider etter på mandagens jaktsart i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ALLE SER ETTER HANS CHRISTER: Hans Christer Holund er mannen de norske gutta speider etter på mandagens jaktsart i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENZERHEIDE (Dagbladet): Hans Christer Holund pekes ut av lagkameratene som nøkkelen til norsk suksess på mandagens jaktstart i Tour de Ski.

Holund er som kjent en svært kjøresterk løper, og på femten kilometer fristil ønsker alle de norske gutta bak å legge seg i ryggen hans.

Nærmest Holund ligger Emil Iversen og Didrik Tønseth, henholdsvis fem og ti sekunder bak ut fra start.

- Jeg skal finne meg en rygg og prøve å holde den. Jeg skal ikke dra en meter på noen uansett hva som skjer, sier Emil Iversen til Dagbladet, men er skeptisk til å ta en magadrag for å ta igjen Holund ut fra stadionområdet.

For bare fem sekunder bak Iversen kommer Tønseth som er mer enn innstilt på å gjøre den jobben for ham.

- Jeg har nå et greit håp om å komme med et bra tog i morgen. Det er et lokomotiv der, Holund fra Lyn, som det gjelder å komme seg med på, sier Tønseth.

Går for Sundby

Men til tross for en mulig lagtaktikk, kommer ikke Holund til å vente på de to bak seg. Holund har bare femten sekunder opp til Norges bestemann, Martin Johnsrud Sundby.

- Ja, det er nå femten sekunder som jeg håper å ta igjen. Skal jeg være med og kjempe i toppen så bør jeg helst ikke tape for mye i morgen. Det er igjen en sprint som jeg vet at jeg kommer til å tape litt på, og da må jeg prøve å gjøre det bra på de løpene jeg er god på, sier Holund til Dagbladet.

For allerede OL-uttatte Holund er jaktstarten et slags være eller ikke være for denne touren. Han må være med i toppen før onsdagens sprint i Oberstdorf.

- Det er en etappe som er viktig, og som jeg kanskje tapte touren på i fjor, i Oberstdorf. Kommer du i feil pulje på en jaktstart kan du plutselig ryke på et minutt. Du må prøve å treffe på pulja, å få en pulje som går fort. Jeg tror at Martin og de før meg er den gruppa jeg må sikte meg inn på, sier Holund.

- Du må rett og slett gå full spiker fra start?

- Ja, det blir litt vinn eller forsvinn. Skal jeg være med må jeg gå hardt fra start.

Sundby kan vente

Dermed levner han ikke gutta bak seg rare håpet om å få en billig reise i ryggen hans.

- Didrik må jo på et eller annet tidspunkt ta igjen meg, så på et eller annet tidspunkt vil det jo sprekke opp, hvis ikke kommer Tønseth til å gå et veldig bra løp i morgen. Det blir å bite tenna sammen, og så blir det sånn på jaktstart at alle skal ta igjen han foran seg. Det kan bli tøft, sier Holund, som derimot kan få uventet hjelp fra Sundby foran seg i sporet.

- Jeg har et problem med tanke på om jeg skal vente på de bak. Kanskje er det den smarteste måten å løse det på siden vi er på den høyden vi er på. Det er livsfarlig for meg å tenke at jeg skal gå inn Bolsjunov som er 17 sekunder foran. Det kan bli en tøff oppgave, for han kommer til å gå livet av seg for å ta igjen de gutta som er foran ham. Vi får se hvordan det løpet spiller seg, men jeg skal definitivt hjem og studere hvem som er hvor, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Jaktstartene i Tour de Ski starter 1. nyttårsdag klokka 11 for damer og klokka 13 for herrer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!