Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hon är stressad, ropte de svenske lederne til Nilsson. - Ikke faen om jeg er

Spurtet Norge inn til OL-gull.

HALEHENG: Marit Bjørgen tauet på Stina Nilsson på hele sisteetappen av stafetten. Da alle trodde den svenske spurtkanonen skulle avgjøre det, slo Bjørgen til. Foto: Hans Arne Vedlog
HALEHENG: Marit Bjørgen tauet på Stina Nilsson på hele sisteetappen av stafetten. Da alle trodde den svenske spurtkanonen skulle avgjøre det, slo Bjørgen til. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STAFETT: Storebror Eivind Flugstad Østberg hyller søsterens OL-gull. Vis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Marit Bjørgen (37) hadde alt å tape da hun la ut på sisteetappen på stafetten sammen med Stina Nilsson, verdens beste sprinter og en klegg til å henge i rygg.

Men Marit tapte ingen verdens ting. Da hun ikke klarte å riste av seg det svenske spurtfenomenet underveis, spurtet hun likevel Nilsson i senk, og sikret Norge et gull som mange nok trodde var tapt.

Ikke drømmescenario

- Det ble det scenarioet som jeg absolutt ikke hadde ønsket meg på forhånd, sier Bjørgen, som aller helst ville hatt et luke til Nilsson før sisteetappen.

STAFETT: Det var stor spenning i studio under kvinnenes stafett lørdag. Slik reagerte svenskene da de så Marit Bjørgen slå Stina Nilsson i siste etappe. Video: Expressen TV Vis mer

Da ble det i stedet plan B, kjøre på i jevn hard fart og gjøre den svenske jenta mør. Det lykkes, men noen luke klarte aldri Marit å få.

- Jeg er litt overrasket over meg selv, sier Marit.

- Det er skikkelig godt å vise at jeg fortsatt kan ta verdens beste spurter - i en spurt. Jeg var forberedt på at hun skulle komme opp på siden av meg på oppløpet, men hun kom aldri. Spurten min satt skikkelig bra. Jeg klarte å holde fokus på teknikken og trykke til på riktig måte. Det funket bra det, sier skidronninga.

ULIDELIG SPENNENDE: Stafettoppgjøret mellom Marit Bjørgen og Stina Nilsson ble en thriller. Foto: Hans Arne Vedlog
ULIDELIG SPENNENDE: Stafettoppgjøret mellom Marit Bjørgen og Stina Nilsson ble en thriller. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Mental seier

Stina Nilsson dro aldri en meter på sisteetappen. Men hun var oppe på siden av Marit et par ganger. Sånn for å vise at hun var der og hadde det ok, litt sånn Petter Northug-aktig.

- Ja, hun ville vel vise seg fram et par ganger, men jeg hørte henne jo bak meg hele tiden og visste hvor hun var. At hun aldri dro var jeg klar over. Det var ikke i min interesse heller, da ville farten gått ned. Jeg ville gjøre henne så sliten jeg kunne før spurten, sier Marit.

- Begynte du aldri å tvile underveis, da hun aldri slapp?

https://www.dagbladet.no/sport/hon-er-stressad-ropte-de-svenske-lederne-til-stina-nilsson---ikke-f-om-jeg-er-svarte-marit-bjorgen/69527061

- Jeg klarte å holde fokus og tenke positivt, jeg gikk der og manet meg selv ved å si «lette bein, lette bein» til meg selv. Det virket, he-he.

- Og så hørte jeg de svenske lederne rope til Stina. De ropte «hon er stressad nu». Ikke faen om jeg er, tenkte jeg for meg selv. Det bare motiverte meg og trigget meg enda mer.

Utfor-seier

Stina Nilsson hang med Marit Bjørgen opp den aller siste kneika og, og det var da de fleste trodde det ville glippe. At verdens beste sprinter igjen skulle avgjøre på oppløpet.

Men da hadde de ikke tatt med Marits utforegenskaper i beregningen. I bakken ned mot oppløpet kjørte hun ei perfekt linje gjennom den siste svingen og fikk fem meter som hun - takket være en teknisk perfekt spurt - aldri ga fra seg igjen.

- Jeg har øvd en del på den svingen, på å kjøre den beste linja. Jeg er ganske trygg på meg selv utfor, og traff bra. Men for all del, den svingen er helt jævlig å kjøre med stive bein. Helt jævlig.

Ikke ferdig

Super-Stina Nilsson ble detronisert, Marit Bjørgen fikk sitt sjuende OL-gull etter nok en maktdemonstrasjon.

Etterpå innrømmet Marit at all skrivingen i særlig svensk media om at hun ikke var i sin beste form, ikke så god som før, trigget henne.

- Ja, sånt trigger meg. Så de får bare fortsette å skrive, he-he.

- Men alvorlig talt, dette var mitt beste løp i OL. Så langt.

- Så langt, ja. Hva nå?

- Jeg har jo sagt at jeg har lyst til å gå sprintstafetten, og jeg gleder meg skikkelig til tremila.

- Lysten til å gå de to siste løpene ble ikke akkurat noe mindre etter denne opplevelsen her, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!