KALDT OG ROLIG: Keisuke Honda tok seg den tiden han trengte da han dempet ballen før han ekspederte den forbi Souleymanou Hamidou i Kamerun-målet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi
KALDT OG ROLIG: Keisuke Honda tok seg den tiden han trengte da han dempet ballen før han ekspederte den forbi Souleymanou Hamidou i Kamerun-målet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan AbidiVis mer

Honda sikret Japans første VM-seier utenfor eget land

Slo Kamerun 1-0.

||| (Dagbladet): Japan - Kamerun 1-0.

Det første verdensmesterskapet på afrikansk jord var spådd å bli mesterskapet der de afrikanske lagene skulle stå for de positive overraskelsene.

Etter at fem av seks deltagernasjoner har vært i aksjon én gang, står Afrika med bare én seier etter at Ghana slo Serbia i går, én uavgjort og tre tap.

På tross av at de måtte innfinne seg med et favorittstempel på forhånd, led Kamerun samme skjebne som Nigeria og Algerie da de gikk tapende av banen mot Japan, som på sin side gjorde som medarrangøren fra 2002, Sør-Korea, og vant sin åpningskamp.

HELT: Keisuke Honda var en bejublet mann etter scoringen som senket Kamerun.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
HELT: Keisuke Honda var en bejublet mann etter scoringen som senket Kamerun.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer

Avgjørelsen falt 39 minutter ut i kampen da Daisuke Matsuis innlegg på merkverdig vis strøk over en rekke hoder før det dalte ned i beina på Keisuke Honda som hadde lurt seg inn ved bakre stolpe.

CSKA Mosva-kjenningen var både god og heldig med mottaket og plasserte ballen enkelt forbi Kamerun-keeper Souleymanou Hamidou.

— Vi har ikke gjort det bra i det siste, og stemningen var ikke så god, men i dag spilte vi på topp og fikk et veldig godt resultat, sier matchvinneren, ifølge NTB.

Stolpetreff
Et disiplinert og godt organisert japansk lag slapp Samuel Eto'o og kompani til få farligheter, og det var først i hektiske sluttminutter at et litt uinspirert kamerunsk lag virkelig kom nær en utligning da Stéphane Mbia fikk fulltreff fra 25 meter.

Ballen suste forbi en sjanseløs Eiji Kawashima, men tverrliggeren sto i veien for uttelling. Like i forveien kunne imidlertid Japan ha doblet ledelsen da Shinji Okazaki satte en farlig retur fra Souleymanou Hamidou i utsiden av stolpen, men Hondas scoring skulle bli den eneste i en ikke alt for hendelsesrik kamp i Bloemfontein.

STOPPET AV TVERRLIGGEREN: Stéphane Mbias kanonkule av et skudd suste forbi Eiji Kawashima, men ble stoppet av tverrliggeren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi
STOPPET AV TVERRLIGGEREN: Stéphane Mbias kanonkule av et skudd suste forbi Eiji Kawashima, men ble stoppet av tverrliggeren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi Vis mer

Seieren var uansett en stor triumf for japansk fotball og landslagssjef Takeshi Okada, som også ledet landet i deres første VM-sluttspill i 1998 i Frankrike.

Den gang endte det med tre strake tap og rett hjem etter gruppespillet. Etter et godkjent VM på hjemmebane der de vant gruppa si, men røk mot Tyrkia i åttedelsfinalen, fikk man bare med seg ett poeng hjem fra Tyskland for fire år siden.

Seieren mot Kamerun var dermed Japans første i VM-sammenheng utenfor egne landegrenser - uten at man tar av i den japanske VM-leiren. 

- Neste kamp er mot Nederland, og det blir vanskeligere. Dette var vår første VM-seier på fremmed jord, men vi har ikke oppnådd noe ennå. Vi vil gå videre, minner landslagssjef Okada om.