INGEN NERVER: Tommy Høiland sier han ikke begynner å tenke på siste kamp mot Aalesund før på lørdag. Her er han i duell med Hønefoss-keeper Steve Clark tidligere i sesongen - en av kampene Clark egentlig ikke hadde lov til å spille grunnet manglende arbeids- og oppholdstillatelse. - Han har reddet mange poeng for dem, mener Høiland. 

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
INGEN NERVER: Tommy Høiland sier han ikke begynner å tenke på siste kamp mot Aalesund før på lørdag. Her er han i duell med Hønefoss-keeper Steve Clark tidligere i sesongen - en av kampene Clark egentlig ikke hadde lov til å spille grunnet manglende arbeids- og oppholdstillatelse. - Han har reddet mange poeng for dem, mener Høiland. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

- Hønefoss er heldige som bare trekkes ett poeng

Tommy Høiland mener NFF har vært snille mot nedrykksrivalen.

OSLO/HØNEFOSS (Dagbladet): NFFs avgjørelse om å trekke Hønefoss ett poeng har satt sinnene i kok på Ringerike.

Det er ikke bare straffen det reageres på, men også den lange saksbehandlingen som gjør at poengtrekket først skjedde med to serierunder igjen å spille.

Keeper Steve Clarke rakk å spille 12 seriekamper uten gyldig arbeidstillatelse - og var således ikke spilleberettiget - før Hønefoss selv tok kontakt med NFF for å gjøre dem oppmerksom på tabben.

Doms- og sanksjonsutvalget fikk saken på bordet i slutten av juni. Dommen kom på fredag sist uke. Hønefoss skal anke før fristen fredag, men foreløpig er konsekvensen ett poeng mindre i nedrykkskampen.

Det kan vise seg å bli helt avgjørende.

- Det hadde ikke skjedd med noen av klubbene som er med i gullkampen, sier Hønefoss' daglige leder Per Christian Balke til Ringerikes Blad.

- De er heldige
Sandnes/Ulf er en av klubbene i bunnstriden som kan tjene på poengtrekket. Før siste serierunde ligger de på plassen over streken, rett bak Hønefoss, med samme poengsum (32) og ett minusmål mer.

Sogndal på kvalikplass har 31 poeng, mens Fredrikstad under streken står med 30.

Ulf-spiss Tommy Høiland synes ikke det vil være trist om en kontoravgjørelse sender Hønefoss ned - derimot synes han de bør prise seg lykkelig over å slippe såpass billig unna.

- De har selv gjort en feil, og det må de stå for. Jeg synes de er heldige som bare blir trukket ett poeng. Steve Clark har vært en av de beste spillerne til Hønefoss i hele år, og han reddet mange poeng for dem i de 12 kampene han spilte ulovlig. Derfor er de heldige, sier Høiland til Dagbladet.

- Hva synes du om at dommen kommer først nå?

- Jeg vet ikke hvor lang tid de har brukt, men ett poengs trekk er gavmildt av forbundet med tanke på den viktige rollen Steve Clark har hatt i laget.

- Hva synes du ville vært en passende straff?

- Jeg vet ikke. Men hvis jeg ikke tar helt feil, har Klepp blitt trukket seks poeng for noe lignende, sier Høiland.

Hønefoss-kaptein Frode Lafton prøver etter beste evne å ikke tenke på poengstraffen.

- Men da vi fikk beskjeden fikk jeg et slags ras inni meg. Før den 29. runden hadde det poenget mye å si, men nå som Sandnes Ulf har vært så bra i det siste, må vi slå Rosenborg uansett. Da beskjeden kom, fikk jeg en slags irritasjon der og da, men det er noe ikke vi får gjort noe med. Det er bare på banen vi kan gjøre noe og avgjøre selv.
 
Jurist tror Hønefoss har en god sak
Han sikter trolig til Klepps 3. divisjonslag, som høsten 2010 brukte to spillere som ikke var spilleberettiget. De måtte starte påfølgende sesong med seks minuspoeng.

Juridisk fagansvarlig i Norges Fotballforbund, Espen Auberg, sier til Ringerikes Blad i dag at Hønefoss kan ha et godt håp om å nå fram med anken.

- Ved en eventuell anke vil jeg tro de har en mulighet til å vinne fram. Saken er ikke krystallklar i forhold til sanksjon og tidligere straffeutmåling, sier han.

Høiland tror ikke ringerikingene skal gjøre seg for store forhåpninger.

- Jeg regner med at dommen blir stående, sier han.

Sandnes/Ulf og Høiland har vist sterkt stigende formkurve, og står med tre seire og én uavgjort på de fire siste kampene. Underveis har Tromsø og Fredrikstad blitt knust 5-1 i Sandnes.

Spår FFK ned og Hønefoss på kvalik
Hønefoss-treden har derimot vært nedadgående lenge, og vi må helt tilbake til 29. juli for å finne siste trepoenger (3-2 mot Haugesund).

- Hvordan ender det i bunnstriden?

-Jeg føler vi er i bra form, jeg tror og håper at vi holder oss. Det er det eneste jeg bryr meg om. Hvem av de andre som rykker ned bryr jeg meg ikke om.

- Men har du et tips?

- Jeg tipper Fredrikstad går ned, med Hønefoss på kvalik. Vi og Sogndal klarer oss, spår Høiland.

På papiret har Sandnes/Ulf og Sogndal enklest motstand i siste runde. Førstnevnte har desillusjonerte Aalesund på Color Line Stadion, sistnevnte har sluttkjørte Brann på Fosshaugane.

Hønefoss møter riktignok et formsvakt Rosenborg på hjemmebane, men trønderne er neppe lystne å tape seks på rad. Fredrikstad har igjen et Molde-lag som allerede er seriemestere, men Ole Gunnar Solskjær har varslet at de vil gjøre alt for å vinne.

- Det bør være en fordel for oss at det er bråk i Ålesund. I tillegg er vi i form, mens de ikke har noe å spille for. Jeg ser det skrives om dårlig motivasjon og stemning i lokalavisene der. Jeg håper det blir enda mer bråk før vi kommer.

- Frykter du at Molde stiller svekket mot FFK?

- Jeg tror ikke det har så mye å si om de bruker A-laget eller B-laget. Molde har så god bredde i troppen uansett. Det kommer inn spillere som er sugne på å vise seg fram uansett, sier Høiland.