IKKE MED NED: Hønefoss-kaptein Tor Øyivind Hovda og trener Leif Gunnar Smerud har begge forlatt klubben etter nedrykket til Adeccoligaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
IKKE MED NED: Hønefoss-kaptein Tor Øyivind Hovda og trener Leif Gunnar Smerud har begge forlatt klubben etter nedrykket til Adeccoligaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Hønefoss-kapteinen blir ikke med laget ned i Adeccoligaen

Tor Øyvind Hovda klar for svenske Kalmar.

(Dagbladet): For en drøy måned siden rykket Hønefoss ned til Adeccoligaen etter å ha tapt 3-2 for Odd i Skien. Tor Øyvind Hovda sendte gjestene i ledelsen med et flott skudd etter 20 minutter, men Frode Johnsen og resten av Odd-laget snudde til seier i andreomgang.

Hovda var langt nede etter tapet og det medfølgende nedrykket.

- Det er tungt. Jævla tungt. Vi hadde egentlig troen på at vi skulle klare dette her. Nå er det et faktum at vi ikke har gjort det, så det er klart at det er tøft akkurat nå, sa han til TV2 etter kampen.

Fersk kaptein Den kampen ble Hovdas siste for ringerikingene.

Nå venter nemlig nye utfordringer i nabolandet, Hovda har skrevet under for Allsvenskan-klubben Kalmar. Midtbanespillerens kontrakt med ringerikingene gikk ut etter sesongen, så han drar derfor vederlagsfritt til Sverige. Hova har skrevet under en treårskontrakt med rødtrøyene.

Overgangen kommer dagen etter at også keeper Steve Clark forlot klubben. Clark ble raskt erstattet av tidligere Alta-keeper Lukasz Jarosinski.

24-år gamle Hovda har aldri spilt seniorfotball for noe annet lag enn Hønefoss, og står bokført med over 100 kamper på sju sesonger for klubben. I år har han også fått æren av å gå med kapteinsbindet rundt armen store deler av sesongen, etter at Hønefoss-legenden Frode Lafton la opp i vår.

Midtbanespilleren debuterte for Hønefoss i 2007. I år startet han 24 av 30 seriekamper, og noterte seg for tre mål og én assist.

- Han er en dyktig fotballspiller og en sterk ledertype. Han har vært laptein i Hønefoss, og kan spille i flere posisjoner, sier Kalmars sportssjef Thomas Andersson-Borstam ifølge Barometern.

Ny trener I Kalmar blir han lagkamerat med nordmennene Lars Cramer, Mats Solheim og Bjørnar Holmvik. Den syd-svenske klubben har stått uten trener siden Nanne Bergstrand forlot Guldfågeln Stadion da kontrakten hans gikk ut etter denne sesongen, men nylig skrev Hans Eklund under på en avtale som gjelder fra og med 1. januar.

Bergstrand var i sommer linket til jobben som Brann-trener, men endte i stedet opp i Hammarby, etter å ha ledet Kalmar til fjerdeplass i årets Allsvenskan-sesong.

Hønefoss, på sin side, står uten trener. Leif Gunnar Smerud forlot klubben for en måned siden, og siden den gangen har blant andre Henning Berg blitt linket til de hvite og grønne.

I Kalmar får Hovda spille hjemmekampene på det som omtales som den beste gressmatta i Sverige. Ifølge Kalmars egne nettsider vant Guldfågeln Arena nemlig spillernes pris for beste bane denne sesongen. Rosenborg vant den tilsvarende prisen i Norge i år.