Hønefoss på trygg grunn for første gang

Sendte Molde ned på kvalikplass etter sterk borteseier mot AaFK.

Foto: Morten Hjertø / Scanpix
Foto: Morten Hjertø / ScanpixVis mer

|||(Dagbladet): Aalesund - Hønefoss 1-3.

Få - om noen - levnet Hønefoss noen sjanser til å overleve i Tippeligaen etter seks strake tap i sesonginnledningen, men etter all den tidlige motgangen, har laget fra Ringerike etterhvert fått skikk på sakene under lederskapet Reidar Vågnes og Tom Gulbrandsen.

Riktignok endte det med stygge 0-4 hjemme mot Stabæk sist, men det var et resultat som ble ettertrykkelig revansjert med sterke 3-1 borte mot Aalesund søndag etter scoringer av Kenneth Di Vita Jensen, Kjetil Byfuglien og Lars Lafton.

Samtidig, lengre nord i Møre og Romsdal, gikk Molde på atter en smell. Denne gangen hjemme mot Vålerenga. Dermed benyttet Hønefoss muligheten til å ta steget opp på trygg grunn for første gang i debutsesongen på øverste nivå.

- Tok ut feil lag
Gulbrandsen, som ble bortvist fra benken like etter at Kjetil Byfuglien hadde lagt på til 2-0, var storfornøyd med det han hadde sett både fra sidelinja og fra tribuneplass.

- Jeg har det helt herlig nå. Jeg har aldri vært så glad etter en kamp hvor jeg har vært med så lite. Fra tribunen opplevde at vi hadde god kontroll. Vi gjorde en fantastisk bra bortekamp, der vi gjorde akkurat det vi hadde blitt enige om på forhånd. Derfor er jeg kjempestolt av gutta i dag, sier Gulbrandsen til TV 2.

Kjetil Rekdal opplevde naturligvis oppgjøret ganske så annerledes. AaFK-treneren tok en solid porsjon selvkritikk etter det han oppfattet som en rotete fotballkamp.

- Forberedelsene inn mot kampen har ikke vært gode nok, og det må vi som sitter med ansvaret ta på vår kappe. Jeg tok ut feil lag.  Det var helt tydelig, erkjenner Rekdal overfor TV 2.

- I dag hadde vi ikke det som kreves for å delta i Tippeligaen, og det er bare å beklage, sier han videre.

Mot spillets gang
Aalesund åpnet friskest på eget kunstgress, og det var definitivt mot spillets gang at Kenneth Di Vita Jensen sendte gjestene i ledelsen etter 16 minutter. Keeperspillet til Anders Lindegaard var på ingen måte overbevisende, men forspillet, som involverte Madiou Konate, Kjetil Byfuglien og Aleksandre Dimitrijev, var ypperlig.

Målscorer Jensen var på farten igjen etter en drøy halvtime da han brøt et oppspill fra Jonathan Parr og satte fart nedover høyresida. Deretter forsøkte han å finne en feilvendt Konate i feltet, men til alt hell kom ballen helt fram til en rettvendt og bedre plassert Byfuglien, som hamret ballen forbi en sjanseløs Lindegaard og fastsatte pauseresultatet til 0-2.

Annen omgang begynte som den første med AaFK som det toneangivende laget, men bare sju minutter ut i omgangen, fikk hjemmelagets håp om poeng et nytt skudd for baugen.

Rødt kort
En aktiv Konate lurte seg inn bak ryggen på Daniel Arnefjord, som kompenserte med å ta tak i sengaleserens trøye. Dommer Anders Johansen vurderte det dithen at Hønefoss ble fratatt en opplagt målsjanse, og midtstopperen fikk marsjordre.

Ni minutter før slutt utnyttet Hønefoss overtallet da innbytterene Kamal Saaliti og Lars Lafton fikset 0-3 etter en god overgang.

Magnus Sylling Olsen sørget for en sen redusering, men det ble aldri noe mer enn et trøstemål for vertene, som måtte se Strømsgodset overta fjerdeplassen etter drammensernes seier i Sandefjord.