-  Hopp Anette, hopp

I kveld er det NM i Holmenkollen. Her får Anette Sagen og Line Jahr lov til å delta. I mars er det verdenscup i Kollen. Den helga får ikke jentene hoppe.

-  Høl i hue, sier mange.

-  Bakken er jo den samme i kveld som om seks og en halv uke!

Så enkelt er det ikke. FIS (Det internasjonale skiforbundet) mener det er for få jenter som behersker en så stor bakke som Holmenkollen, og sier nei til internasjonalt jenterenn der i år.

Norges Skiforbund mener de norske jentene er gode nok til å hoppe i Kollen, og ser det som en selvfølge at de får delta i kveldens NM.

Forskjellig mening

-  Det er tydelig at det er noen meningsforskjeller her. Siden år 2000 har det vært arrangert internasjonalt jenterenn i Kollen. Jeg tok initiativet til det første, og tror jentene er tilbake neste år, sier Kollen-general Rolf Nyhus til Dagbladet.

Terje Lund i Norges Skiforbund er med i komiteene på begge Kollen-arrangementene.

-  Jeg synes ikke dette er så veldig rart. Da vi foreslo COC-renn i Kollen på FIS` vårmøte i Amsterdam, sa de utenlandske trenerne nei. De mener det er for få jenter som tør å hoppe i Kollen, sier Terje Lund til Dagbladet.

 FÅR IKKE HOPPE: Anette Sagen får ikke hoppe i verdenscupen i mars. Foto: Dagbladet
FÅR IKKE HOPPE: Anette Sagen får ikke hoppe i verdenscupen i mars. Foto: Dagbladet Vis mer

-  Bare tull

To hovedgrunner til den avvisende holdningen fra utenlandsk trenerhold, er at Kollen er vindmessig utsatt, og at 80 prosent av jentene landet på kulen i fjorårets renn. Det argumentet synes ikke Vikersund-jenta Line Jahr (nummer åtte og 11 i vinterens to første COC-renn) holder vann.

-  FIS sier at jentene ikke er gode nok, og at Kollen er for stor for oss. Det er bare tull. Alle så at rennet i fjor var et skandalerenn, men det var ikke vår skyld. Det var helt uforsvarlig å hoppe, likevel ble vi vinket utfor, sier Line Jahr (22) til Dagbladet.

I stedet for å presse igjennom jenterenn, mener hun konkurransen i fjor burde vært avlyst.

-  I stedet for å ta hensyn til sikkerheten vår, fortet arrangørene seg å sende oss utfor slik at det ble renn på TV. Nå brukes skandalerennet i fjor mot oss. Hadde FIS-folka giddet å se oss litt mer, hadde de fort skjønt at vi er gode nok, sier Line Jahr.

-  20 er gode nok

Hun synes FIS og de utenlandske trenerne burde lagt Kollen-rennet for to år siden til grunn, i stedet for å bruke fjorårets renn som eksempel.

-  Da var det bra forhold, og omtrent alle de 18 jentene fløy over 100 meter. Nå er vi enda flere som hopper bra. Minst 20 jenter er gode nok til å hoppe i Kollen. Jeg synes vi skulle fått en sjanse til, sier Line Jahr.

Anette Sagen, vinner av vinterens to første COC-renn for jentene, er helt enig.

-  I fjorårets Kollen-renn følte vi at vi måtte hoppe, selv om forholdene var så dårlige at det aldri burde vært satt i gang. Allerede fra starten av visste jeg at rennet ville bli brukt mot oss. Det føles litt urettferdig, sier NM-favoritt Anette Sagen (21) til Dagbladet. Til kveldensNM har Holmenkollen fått nytt vindseil. Det skal også brukes under Kollen-helga i mars. Frykten for nye vindseilaser er dermed atskillig redusert.