Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maren Lundby imponerer i verdenscupen

Hopp-Maren reagerer på NRK: - Merkelig

Dropper renn fra Japan.

KJEMPER I TOPPEN: Skihopperen Maren Lundby har hatt tidenes sesong så langt. Hun står fram som et av Norges største gullhåp under OL i Sør-Korea. Lørdag og søndag er det renn i Sapporo i Japan. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KJEMPER I TOPPEN: Skihopperen Maren Lundby har hatt tidenes sesong så langt. Hun står fram som et av Norges største gullhåp under OL i Sør-Korea. Lørdag og søndag er det renn i Sapporo i Japan. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skihopperen Maren Lundby (23) kjemper om å vinne verdenscupen sammenlagt. Likevel sender ikke NRK rennene med jentene i Japan til helga.

- Det er synd. Vi ønsker å være synlig i TV-ruta og få fram sporten vår, sier Lundby til Dagbladet.

- Rennene går klokka 03.00 om natta. Det er hovedgrunnen til at vi ikke sender direkte. Men vi lager referat og viser dette på flatene våre utover dagen. Jeg skjønner ikke problemet, svarer NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor.

Kalddusj

Beslutningen er en kalddusj for alle som følger Lundby tett. Slik situasjonen er i dag, er hun det største, norske håpet i hoppbakken under OL i Sør-Korea i februar. I verdenscupen har Lundby 360 poeng. Hun ligger på delt førsteplass med Katharina Althaus fra Tyskland. Sara Takanashi er nummer tre med 220 poeng.

OL-HÅP: Maren Lundby. Foto: NTB scanpix
OL-HÅP: Maren Lundby. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Dagbladet snakket med Lundby i går ettermiddag, var hun i München – på vei til Sapporo i Japan. Her er det individuelt renn både lørdag og søndag. Rennene vises heller ikke i opptak påfølgende morgen.

Tidsforskjellen mellom Norge og Japan er åtte timer.

Oppgitt

- Jeg synes det er kjedelig, men også litt merkelig. Norge har for tida den beste kvinnehopperen, slår Lundby fast.

- Vi kan ikke annet enn å levere bra framover også. Så får vi håpe at NRK finner ut at det lønner seg å satse på oss.

Skihopperen forteller at hun fant ut at NRK ikke skulle sende direkte da hun fikk spørsmål fra familien:

- De lurte på hvor de kunne se rennene, forteller hun.

Ironisk melding

Da hun fant ut at de ikke ble vist, la hun ut en ironisk melding på Twitter:

«Ser ikke ut til at rennene våre i Japan vises på NRK Sport i helga. Med mindre «Snøapene i Japan» er den nye betegnelsen for hopp kvinner?»

Det er det altså ikke. Derimot er det en britisk dokumentar som går på NRK2 søndag morgen klokka 08.00. På Twitter følger hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, opp:

«Det kan da umulig stemme at NRK Sport ikke sender jentehopp. De er jo meget opptatt av at jenter skal ha samme forutsetninger og lønn som gutta. Eller er det noe jeg har drømt?»

Irritert

NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, sier «det irriterer ham at dette blir en kjønnsdiskusjon».

- Det er ingen andre som dekker kvinnehopp mer enn det vi gjør. Jeg synes det er underlig å få den kritikken.

- Hvorfor sender dere ikke rennene i opptak påfølgende morgen?

- Selv for NRK er det kapasitetsbegrensninger for hvor vi skal legge inn ressursene. Når noe skjer midt på natta, har det ikke hovedprioritet. Dette gjelder både menn og kvinner. Vi må disponere ressursene våre. Men ingen kommer til å gå glipp av norske prestasjoner.

Sundvor påpeker at også helga etter er det renn i Japan, denne gang i Zao.

- Her begynner rennene klokka 09.00 norsk tid. Disse ligger det i planene våre at vi skal sende.

Knallform

Men duellen mellom Lundby og Althaus får de mest interesserte ikke følge på direkten førstkommende helg. Til Dagbladet forteller den norske hopperen at hun aldri har vært i bedre form.

- Føler du deg diskriminert?

- Jeg vet ikke om det er et riktig ord. NRK har helt sikkert en god forklaring. TV-tallene kommer av interessen. Vi må bare jobbe med produktet. Det er en del av jobben min.

I Japan venter et lurveleven. Det skyldes den nasjonale heltinnen, Sara Takanashi, som har en høy stjerne i japansk presse. Under de første rennene på Lillehammer i månedsskiftet november/desember var kontingenten av japanske journalister høy.

2,7 millioner

Også i Tyskland er interessen for damehopp stor, noe som skyldes gode prestasjoner.

I tillegg til Althaus ligger Carina Vogt og Svenja Würth blant topp seks i verdenscupen. Rennene i Hinterzarten før jul ble sett av 2,7 millioner tyskere.

STUSSER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STUSSER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I Japan er Norge representert ved Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm. Sportssjef Clas Brede Bråthen sier:

- Jeg noterer meg at NRK ikke sender rennene direkte. Det kan du forstå, all den tid de går midt på natta. Når de heller ikke sendes i opptak, synes jeg det er rart. Vi snakker tross alt om en av Norges største medaljekandidater i OL som skal konkurrere.

Gode TV-tall

Bråthen påpeker også det faktum at NRK har hatt fokus på at jenter har dårligere forutsetninger enn gutta.

- De kan ikke på den ene sida kritisere idretten for at den ikke sørger for at jentene har gode kår. Vi bruker tross alt en del penger på dem, og de (NRK) må også være villig til å bygge dem opp.

Bråthen fortsetter:

- TV-tallene på Lillehammer var gode. Det er synd at de ikke følger opp når vi endelig har en jentehopper som kjemper helt i toppen. At rennene går klokka 03.00, viser hvor stort skihopping for jenter er i Japan. De trenger ikke engang å bry seg om det europeiske markedet. Vi får bare prøve å hoppe godt på ski - og bygge produktet som best vi kan. Og så er det selvfølgelig opp til NRK hva de vil sende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!